Kako ženi kupiti računalniško miško? Vedno težje …

Žena: “A mi lahko kupiš miško? “

“Kakšno?”

“Brezžično.”

To je bila najina komunikacija. Tole bo pa lahka naloga.

Pogledam na enega od večjih spletnih trgovcev in odtipkam v iskalnik “brezžična miška”. Pokaže se mi 151 zadetkov. Vprašam ženo katero naj izberem? “Rdečo.” Te opcije nimajo v iskalniku.

Ni se mi dalo

Ni se mi dalo primerjati vseh mogočih tehničnih lastnosti in primerjati cen s kakovostjo v razponu od 6,60 € do 179,90 €. Naročil sem ji miško Logitech M220 Silent, črno za 22,20 €.

Zakaj pa to? Ker nočem najcenejše – pa ne vem zakaj in ker izgleda, da bo tiha. Da bo žena v svojem kotu dnevne sobe tiho škrebljala.

Še dobro, da žena ne ve kaj pomeni, da ima lahko neka miška recimo “12000 dpi optični pogon, Hyper-fast scrolling kolešček s funkcijo side-to-side, 11 programibilnih gumbov, možnost uporabe v brezžičnem in žičnem načinu in še mnogo več”.

Nakupi niso več lahki

Preprosta opravila kot so recimo nakupovanje so postala kompleksna. Neverjetne možnosti izbire nam nudijo navidezno svobodo odločanja, a nam jemljejo čas, dragoceno dobrino, o kateri sem pisal pred kratkim.

Manj ko je nakupov, več je časa. Za kaj bolj pametnega.

Na koncu pa pravzaprav vsaka miška dela in vsaka tudi enkrat crkne.

Se sprašujem …

… če kakovost našega življenja res narašča z naraščanjem izbire?

… če več izbire pomeni tudi več svobode?

… če se je smiselno obremenjevati s stalnim izbiranjem vedno več izdelkov in storitev ter med vedno več možnostmi izdelka/storitve?

Ne. Trikrat.

Dodano: Vseeno je dobila rdečo … In to za 4 € manj!

Sem se ujezil, ker ni bila rdeča (na FB so mi drugi poiskali rdeče) in preklical naročilo na Mimovrste. Ni bilo nobenih težav. Uporabil sem odlični iskalnik cenejše ponudbe Ceneje.si in kupil miško pri TopSolutions: 18,17 € namesto 22,20 € (=4 € manj). Nam je zadnje čase večkrat prišel prav tale Ceneje.si.

Foto: Aleš Čerin

3 odgovorov
 1. Natti
  Natti says:

  Kako resnično, ko te preveč izbire v bistvu zasužnjuje. Imeti premalo časa je v tem primeru lahko tudi vrednota in rešitev te sužnosti. Doma pripravljen seznam potrebnih nakupov, nekaj vnaprej izbranih trgovin, kjer vem, da potrebno dobim, potem pa samo disciplinirano “zaokrožim”, nakupim in sem doma.

  Odgovori
 2. Natti
  Natti says:

  Spletni nakupi so lahko tako cenovno ugodni kot tudi poesnostavijo nakup. Včasih se seveda zaplete z izbiro. :-). Sem vesela za tvojo ženo, da je s pomočjo tvojih FB prijateljev dobila rdečo miško…in še “prišparal si” ter si nabral novih izkušenj.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Natti: Ja, sem si v tem konkretnem primeru malo zakompliciral. Da sem si nabral izkušnje. Tudi malo sem prišparal – pravzaprav veliko, ker sem potem kupil tri enake miške – še za hčerko in sina. 12 € pač. Dve uri dela, če bi imel okoli 1000 € plače.

   Spletni nakupi meni kar sedejo v primerjavi “v živo”. Dobro je tole nakupovanje “v paketu”, s pripravo doma. Tako imaš manj možnosti, da te zanese v preveč in nepotrebno.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja