,

Premišljeno zmanjšanje za doseganje preprostosti

Včeraj sem naletel na zanimivo stran še enega navdušenca za preprostost. To je prof. John Maeda, MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA) Media Lab. Možak je napisal zanimivo knjigo z naslovom »Zakoni preprostosti«. V njej navaja 10 zakonov preprostosti.

1. zakon preprostosti

Za začetek se lotimo prvega zakona: »Najpreprostejši način za doseganje preprostosti je premišljeno zmanjšanje.«

Odstranjevanje funkcij s kakšne naprave prav gotovo vodi do večje preprostosti.

Primer: Moj znameniti mobilni telefon, ki je med najbolj preprostimi ima naslednje funkcije: klicanje, sprejemanje klicev, pošiljanje SMS sporočil, sprejemanje SMS sporočil, števec sporočil, budilka, prikaz ure in datuma, govoreča ura (ha do sedaj tega sploh nisem vedel!), pošiljanje slik, nastavitev tipk za hitro klicanje, blokiranje številk, zadnji klici (neodgovorjeni, prejeti, klicane številke), brisanje klicev, trajanje klicev, preusmeritve klicev, samodejno ponovno klicanje, storitev čakajoč klic, … in še kakšnih 50 takih funkcij. Tudi take kot je »možnost izbire med klasično in digitalno uro«. Sedaj ko tole pišem sem si funkcije telefona pravzaprav šele prvič dodobra ogledal!

Če bi jaz lahko odločal, bi jih gotovo odstranil vsaj 70% (takole na hitro ocenjeno).

Kako praktično zmanjševati?

 • Enostavno brisati vse funkcije, dokler ne pridemo samo do osnovnih.
 • Potem pa premišljeno dodajati funkcije, ki so res potrebne.
 • Kaj pa je zares potrebno in kaj je premišljeno? Ko kreiramo kakšno reč pomislimo na uporabnika, ki mu je stvar namenjena. Potem šele dodajajmo kompleksnost. Premišljeno, logično in “po kapljicah”.

John Maeda predlaga iskanje ravnotežja med:

 • Kako preprosto lahko stvar narediš? in
 • Kako kompleksna mora stvar biti?

Umetnost je torej najti pravo ravnotežje med preprostostjo uporabe in dovolj funkcij za uporabnika.

Prof. Maeda pravi, da je ta proces iskanja idealnega stanja zelo kompleksen 🙂. In pravi, če smo kje v dvomu, kar odstranimo.

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
 1. ervinator
  ervinator says:

  Dobra ideja. Podobno sem ravnal pri pisanju diplomskega dela – ko mentor s čim ni bil zadovoljen, jaz pa nisem želel spreminjati, sem preprosto ven vrgel. Na koncu sem ugotovil, da tistih odstavkov sploh nisem potreboval. 😉

  Odgovori
 2. Ales
  Ales says:

  Odlično. Včasih se da tudi takole. Verjetno tudi odvisno od mentorja. Vsekakor sem sam pristaš enostavnih rešitev. In tudi tega da velikokrat velja “manj je več”.

  Hvala za komentar.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja