Premiera gledališkega spektakla Pod svobodnim soncem (foto, video)

Včeraj, 23. julija je bila v poletnem gledališču Studenec pri Moravčah, premiera gledališkega spektakla Pod svobodnim soncem (preberite kratko vsebino). Po znamenitem romanu Frana Saleškega Finžgarja, ga je dramatiziral Roman Končar.

Več kot 100 igralcev in drugih sodelavcev, je pod vodstvom režiserja Alojza Stražarja postavilo vrhunsko in spektularno predstavo, v kateri smo uživali skoraj 3 ure. Igra, petje, ples, akcijski nastopi sabljanja, jahači, konjske vprege, romantika na Bizantinskem dvoru, odlični kostumi in scena, so nam pričarali dogodke iz naše zelo oddaljene zgodovine.

Glavni namen predstave je, da se Slovenci še bolj zavemo, da ni samo po sebi umevno, da zmaguje dobro in da je mir pomembna vrednota, ki je morda sedaj sploh ne znamo več ceniti ali kot pravijo na spletni strani predstave:

“Človeško dobro, ki je tudi nam omogočilo, da živimo v miru, kot svobodni ljudje z ljubeznijo v srcu in s spoštovanjem do svoje domovine.

Svarun, eden glavnih junakov v Finžgarjevi povesti nas na to neprestano opominja, s svojstveno dramatizacijo in čisto vizijo Romana Končarja pa potrjuje. Da ne bi zardevali pred vnuki in potomci moramo tudi mi umno gospodariti s slovensko zemljo. Negujmo dobro, ki je v vsakem od nas, da bomo lahko tudi v prihodnje delili trenutke življenjskih radosti.

Naša predstava POD SVOBODNIM SONCEM nastaja tudi zato, da bi ljudje lažje ohranjali v sebi duh slovenstva in poštenosti, kjer beseda nekaj velja.”

Predstavo priporočam prav vsem, ki vam je ljudsko gledališče blizu. S seboj vzemite tudi svoje otroke in najstnike. Našim najstnikom je bila predstava zelo všeč.

Koncept ljudskega gledališča

Meni se zdi fenomenalno, da uspe gledališče na periferiji, kakih 20 km iz Ljubljane, sredi turistične sezone, napolniti avditorij s 1000 sedeži. Ljudje pridejo na te predstave kar z avtobusi. Tudi od daleč. Odlično, da so našli organizatorji Kulturnega društva Miran Jarc tako “tržno” nišo in nas vsako leto razveseljujejo z razprodanimi spektakli. Hvala!

Povezave

 • Časi predstav, nakup vstopnic, … na strani Kulturnega društva Miran Jarc.
 • Odlične fotografije na blogu Fotoblog (Miha Horvat)
 • Posnetki z vaje in pogovori z režiserjem in igralci na Tvojemesto.si. Zanimivo je gledati kako vadijo igralci, kako izgledajo brez kostumov, pogovor z režiserjem.

[slide]

2 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Tega duha “Pod svobodnim soncem” potrebujemo Slovenci. Morda pa bi res morali posneti slovenski zgodovinski spektakel. Zgodba je odlična – take stvari se gledajo. – in morda bi to malo dvignilo našo narodno samozavest.
  Tudi ta predstava je že nekaj.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Priporočam! Gedališki spektakel Pod svobodnim soncem http://bit.ly/bkCxzq V poletnem gledališču Studenec.

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja