,

Pelji najstnika med počitnicami na atraktiven treking!

Naslednji teden bodo v Ljubljani zimske počitnice. To je čas, ko si učenci, dijaki, starši in seveda učitelji odpočijejo od vsakdanjih skrbi, si naberejo novih moči in se posvetijo temu, kar jih veseli.

Mladi naj ne visijo samo pred računalniki, pač pa naj čas počitnic izkoristijo za treking, igro z vrstniki, za zabavo na snegu, za šport, tudi dobro knjigo in za navezovanje osebnih stikov.

Pri tem jim starši lahko pomagate. Očetje, peljite recimo svoje najstnike na kakšen preprost, atraktiven in poceni treking.

Treking je še kako privlačen!

Saj ni treba, da so počitnice samo norenje po mondenih krajih, po oddaljenih smučiščih. Vse prevečkrat pozabljamo, da so naša mesta, vasi in ‘kuclji’ nad njimi, dobra izhodišča za prave trekinge. Treking se sliši bolj atraktivno kot pohod, kajne? In tak naj tudi bo!

Namig: Treking bo najstniku veliko bolj zanimiv, če bosta sodelovala že pri načrtovanju in če bo on vodil pot.

Včasih se lahko odpravimo na pot prav z domačega praga, če se to ne da, predlagam, da izkoristite (pri)mestni avtobus ali vlak.

Oprema

Toplo se oblecite, v nahrbtnik naložite nekaj malice in tople pijače, oblačila za preobleči. Če pričakujete na poti sneg, se temu primerno obujte (gojzarji in gamaše), vzemite pohodne palice in odkorakajte dogodivščinam naproti.

Za Ljubljančane predlagam nekaj primernih treking izzivov – od lahkih do takih “za norce”. Drugi si začrtajte na zemljevidu okolice svojih krajev podobne poti.

Težak: Ljubljana – Škofja Loka

 • Dolžina in višina: okoli 22 km ali 8 ur in pol zmerne hoje v suhem (ustrezno več v snegu); okoli 800 m višinske razlike
 • Pot: Podutik – Toško čelo – Katarina (Topol) – Grmada – Gontar – Mali Tošč – Osovnik – Škofja Loka
 • Zemljevid: Polhograjsko hribovje 1:25.000

Pot začnete na končni postaji 5-ke v Podutiku in se v Ljubljano vrnete z avtobusom iz Škofje Loke. Varianta te poti je tudi, da se s Topola (Katarine) spustite v Žlebe in naprej do Medna, kjer se lahko v Ljubljano vrnete z mestnim avtobusom.

Več informacij

Težak: Laze – Ljubljana

 • Dolžina in višina: 8 ur in pol zmerne hoje; 930 m višinske razlike
 • Pot: Laze – Janče (792 m) – dolina potoka Zahujka (kar po azimutu) – Besnica – Javor – Žagarski vrh – Sostro – Bizovik – Golovec – Ljubljana-Štepanja vas
 • Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1:50.000

Z vlakom se odpeljete iz Ljubljane in že čez nekaj minut izstopite v Lazah, kjer poiščete markirano pot na Janče in se po hribih in dolinah vrnete nazaj v Ljubljano (lahko samo do končne postaje 13-ke v Sostrem, kar vam pot skrajša za kakšni dve uri).

Več informacij

Lahek: Ljubljana – Orle – Urh

 • Dolžina in višina: okoli 9 km, 4 ure zmerne hoje; okoli 200 m višinske razlike
 • Pot: Ljubljana (center) – Observatorij na Golovcu – Orle – Urh
 • Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1: 50.000

Zmerna pot, polna dogodivščin, brez posebnega vzpona. V Ljubljano se vrnete s 13-ko.

Lahek: Črnuče – Rašica – Gameljne

 • Dolžina in višina: okoli 10 km, 4 ure zmerne hoje; okoli 350 m višinske razlike
 • Pot: Črnuče – vas Rašica – vrh Rašice (povzpnite se na stolp) – Gameljne (markirana pot)
 • Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1:50.000

Lepa pot, dostopna z mestnim avtobusnim prevozom.

Za “norce”: Zasavska gora – Dolsko

Tole je pa za očete z najstniškimi sinovi, ki zmorejo. Oboji.

 • Dolžina in višina: 11 ur hitre hoje, 35 km, 2071 m višinske razlike,
 • Pot: Sava – kmetija Bučar (0.30) – Tirna (1.00) – Zasavska Sveta gora (1.50) – vrh Slemšek (3.30) – Geometrično središče Slovenije (5.30) – Sveti Miklavž (8.00) – Cicelj (8.45) – Murovica (9.30) – Dolsko (11.00) OPOMBA: Možnost skrajševanja poti.
 • Karta: Zasavsko hribovje; 1:50.000

Več informacij

Turna smuka s tekaškimi smučmi: Urh – Ljubljana

 • Predlagam, da se usedete na avtobus mestnega prometa številka 13 (poglejte si vozni red) in se odpeljete na vzhod Ljubljane, proti Sostru.
 • Malo pred končno postajo v Zadvoru izstopite in se peš (kakih 10 minut) odpravite proti svetemu Urhu.
 • Nadenite si tekaške smuči in se odpravite preko Orl do Ljubljane.

Več informacij

Geocaching za popestritev poti

Geocaching je avanturistično-raziskovalna igra iskanja zakladov. Igra se jo tako, da se s pomočjo GPS naprave (ali prenosnih telefonov, ki imajo vgrajen GPS) išče zaklade – škatlice različnih velikosti, ki vsebujejo vpisni dnevnik in kakšno drobno pozornost za izmenjavo. Igra je brezplačna.

Otroci in najstniki imajo igro zelo radi. Nam staršem pa je všeč, ker jih potegne od računalnika v naravo.

Igra je taka, da se je treba potruditi, je polna pričakovanja in ko zaklad  najdeš, si preprosto vesel. Na vseh zgoraj opisanih poteh se lahko najde kakšen zaklad, ki ga je treba odkriti. Iskanje zakladov vodi v pričakovanja in že sama besedna zveza iskanje skritih zakladov ima svoj čar, kajne? Povabljeni.

Več o igri

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja