Elastomobil – neverjetna ustvarjalnost osnovnošolcev

V soboto smo se na stadionu v Šiški udeležili Tekmovanja elastomobilov na katerem je sodeloval sin. Za osnovne šole ga organizira Hiša eksperimentov z neumornim dr. Miho Kosom na čelu.

Kaj elastomobil sploh je?

Predstavljajte si, da od organizatorjev dobite dve ELASTIKI, nekaj preprostih PRAVIL in izdelati morate VOZILO, ki mora znotraj dveh tekaških prog, z zamejenimi dimenzijami in z definiranim bremenom prevoziti kar najdaljšo pot. IZZIV kajne?

PROBLEM je torej znan, v naprej določen, potem pa otroci “vklopijo” svoje ZNANJE fizike, zmožnost NAČRTOVANJA, spretnost OBLIKOVANJA in praktične IZDELAVE, naravnanost za TIMSKO DELO (delo mora potekati v timu: 2 ali 3 otroci + mentor). Ko je PROTOTIP vozila narejen, ga je treba preizkusiti, zmanjšati trenje, ga uravnotežiti, da se pelje naravnost. Da niti ne govorim kako pomembno je vozilo pravilno SPUSTITI na progo. Ogromno IZZIVOV za najstniške otroške glave.

Tekmovanje je pravzaprav samo zaključna faza večmesečnih načrtovanj, dela in priprav. Otroci so navdušeni in neizmerno uživajo. Vse skupaj je odlično zasnovano, skrbno izvedeno, z veliko medijsko podporo in spektakularnim tekmovanjem. Čestitke ekipi Hiše eksperimentov za tako zanimivo in učinkovito spodbujanje ustvarjalnosti naših otrok.

Rezultati

Rezultati so se gibali v območju med 1,2 m pa vse do 81,8 m, kar je rekord tekmovanj. Za mene so zmagovalci prav vsi. Prav vsi so se pri reševanju tega izziva veliko naučili.

Spodbujam mentorje še na drugih šolah, da se potrudijo in navdušijo mlade za tak način ustvarjalnosti, ki ga na naših šolah tako manjka.

Obenem, da PRIPOROČAM še Znanstival, ki ga organizira Hiša eksperimentov med 28. in 31. majem v Ljubljani in Mariboru. Več informacij. Gotovo bo zanimivo.

Aleš Čerin

 

 

7 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] osnovnošolske ustvarjalnosti!  O tekmovanje elastomobilov, o katerem sem pisal že lani: o lanskem tekmovanju in o veselju, ko je speljal letošnji prvi prototip in pomenu izdelave elastomobilov na učenje, je […]

 2. […] čimdaljšo pot in ob tem ostati znotraj dveh atletskih stez. O  lanskem tekmovanju sem pisal na svojem blogu, o pravilih tekmovanja pa več na spletni stranih Hiše […]

 3. Aleš Čerin pravi:

  "Elastomobil – neverjetna ustvarjalnost osnovnošolcev" http://bit.ly/5yNp3A Sinu je danes "speljal" novi, inovativni model. Čestitke!

 4. […] ali so se družili z ostarelimi ljudmi. Morda so sodelovali  pri gradnji letalskega modela ali elastomobila. Ob vseh teh izkušnjah lahko preverimo, koliko veselja in strasti vzbujajo te dejavnosti v […]

 5. […] da stvari spravi v življenje. Tako izdela kakšno leseno letalo, avtomobil – pravzaprav elastomobil (zadnjič je bil na tekmovanju elastomobilov), sedaj pa se je lotil čolna. Zanimivo se mi zdi, da […]

 6. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Elastomobil – neverjetna ustvarjalnost osnovnošolcev http://bit.ly/HzulZ

 7. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Elastomobil – neverjetna ustvarjalnost osnovnošolcev http://bit.ly/HzulZ

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja