Skupnost Barka: zgodba preproste blazine


Pred dnevi sem po pošti dobil tole blazino, ki sem je bil zelo vesel. Na prvi pogled morda ne izgleda kot kaj posebnega kajne? Verjetno najdete v trgovinah takih blazin na milijone podobnih. Jaz pa poznam zgodbo, ki je vpeta v izdelavo te blazine.

Izdelale so jo sprejete osebe (ljudje z motnjo v duševnem razvoju)  iz skupnosti Barka, ki živijo v Zbiljah pri Medvodah (naša skupnost je del mednarodne skupnosti L’Arche).

Nekaj po novem letu sem jih obiskal v njihovi delavnici, z njimi poklepetal, ostal na kosilu in spoznaval delo v skupnosti ljudi, kjer skupaj živijo ljudje z motnjo v duševnem razvoju in njihovi prijatelji (zaposleni in prostovoljci, ki so se odločili del svojega življenja nameniti služenju). Živijo skupaj kot družina. Tudi skupaj delajo. Preproste izdelke iz blaga, lesa  – kar pač kdo zmore.

Pa se vrnimo k blazini. Izdelava blazine je timsko delo. Nekdo je narisal osnutek vzorca na blago (s flumastrom, ki s časom izgine), drugi je vzorec vštikal v blago, nekdo, ki so mu dana samo preprosta dela, je natrgal peno za polnilo, četrti pa je vse zašil skupaj. Ljudje, za katere bi človek kar hitro sodil, da niso zmožni izdelati nič, so izdelali to lepo blazino. Tako so lahko vpeti v delo, v resnično življenje, v družbo in nekako od tega tudi živjio.

Čestitke Jeanu Vanierju za genialno idejo integracije ljudi z motnjo v duševnem razvoju v resnično in polno življenje. Čestitke vsem zaposlenim in prostovoljcem v skupnosti Barka za zgled služenja.

Kaj pa lahko naredimo mi? Lahko jih podpremo tako, da kupimo kakšen njihov izdelek. Ko se peljete na Gorenjsko po stari cesti zavijte v Medvodah na vrhu klanca proti Zbiljam. Prijazna hiša na koncu vasi – Zbilje 66, 1215 Medvode, telefon: 01 36 13 620, e-naslov: barka.skup@guest.arnes.si – je njihov dom. Ustavite se in kaj kupite.

Aleš Čerin

2 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Malo po novem letu sem obiskal skupnost Barka o kateri sem že pisal , kjer skupaj živijo ljudje z motnjo v duševnem razvoju in njihovi prijatelji. Tam sem srečal […]

  2. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: Skupnost Barka: Kaj nam pove tale blazina? http://tinyurl.com/bblpy7

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja