Še en stranski učinek wikija: zračna dirka v Portu

V Porto na Portugalsko sem prispel dva dni pred začetkom simpozija WikiSym 2008, o katerem sem pisal tule. Tako sem imel cel dan časa za ogled prečudovitega mesta. Pa še nekaj, kar me je bolj motilo kot zanimalo.

Tisti dan je bila v mestu zračna dirka. Kaj to pomeni pravzaprav? Na reko Douro so postavili nekakšna “slalomska” in tudi “veleslalomska” vratca (za Slovence je verjetno najlažje uporabiti smučarske izraze) med katerimi so se podili avioni in tekmovali kdo pride prej “tja in nazaj”.

Nekako tako kot smučanje. Seveda so avioni ob tem zganjali vratolomne (pravzaprav krilolomne) obrate, ki so jemali dih in povročali ogromno hrupa.

Kot atrakcija je nastopila akrobatska skupina letal Breitling. Ogromno hrupa in razkazovanje nekakšne moči in spretnosti.

Ekološki pogled: Verjetno so tisti dan porabili na tone kerozina. Pošteno so pritiskali na plin. No, ne vem, če je to potrebno.

Na obalah reke se je zbralo na stotisoče ljudi, ki so navdušeno spremljali to dirko in akrobacije. Ne znam si pa predstavljati, da bi se kakšnemu pilotu kaj zalomilo in bi strmoglavil prav v stari del mesta, kjer smo se drenjali.

Breitling je izdelovalec “toys for boys” ur, s katerimi se da očitno ogromno zaslužiti.  Se spomnim, da sem na letališču v Munchenu videl ure prav tega proizvajalca, ki stanejo od 5.000 – 6.000 €. Seveda se k ceni ure prišteje tudi vsak liter kerozina, ki ga njihovi avioni porabijo na takih spektaklih.

Le koga lahko zanima ura, ki kaže samo čas, ki nam itak neprestano odteka? Za ta denar bi lahko živela v Afriki cela vas, celo leto.

Foto: Aleš Čerin, spletna stran proizvajalca ur Breitling

3 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ja upam, da so se ljudje res počutili dobro. Po vsem tem hrupu in večurnemu stanju na soncu :-).

  Še meni, ki sem hodil okoli in si ogledoval znamenitosti je bilo malo slabo…

  Ja, take atrakcije privabljajo že od starega Rima dalje.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Kako so povezane "toys for boys" ure in letalska dirka v Portu: Še en stranski učinek wikija: zračna dirka v Portu http://bit.ly/aJx3Rn

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja