Sedeti tiho v svoji sobi? Nemogoče! (VIDEO)

Dober nagovor škofa Roberta Barrona (v angleščini, tudi s hrvaškimi podnapisi), v katerem uporabi citat Blaisa Pascala, velikega francoskega matematika, fizika, izumitelja, pisca in katoliškega teologa, ki je zapisal: “Vsi problemi človeštva izhajajo iz človekove nezmožnosti, da bi sam tiho sedel v svoji sobi.”

Meni je težko …

… tiho sedeti v svoji sobi. Četudi sem zaradi večmesečne samoizolacije med zdravljenjem levkemije tega najbrž bolj navajen kot vi. In v samoti bolniške sobe, v situaciji težke bolezni sem imel obilo časa za bistvena človekova vprašanja, ki jih škof Barron tule odpira:

  • Ali Bog obstaja?
  • Kdo sem?
  • Zakaj sem tu?
  • Nebesa in pekel?
  • Kam grem?
  • Kakšen je smisel življenja?

Pa vendar sem se jih težko loteval. In težko se jih lotevam tudi sedaj. Je pa res, da imam sedaj edinstveno priložnost, da se jih lotim. Kdaj, če ne zdaj!  A sedaj ko je motenj in odvračanja stran od bistvenega manj, pa te motnje kar pogrešam, jih iščem, … in jih seveda najdem. Predvsem v TV in na spletu.

Boris Pahor: Še upamo, da bomo nekoč imeli toliko časa …

Boris Pahor, naš cenjeni pisatelj, je v Nekropoli govoril o tem takole: “Dandanašnji smo pravzaprav siromašni zavoljo prevelike množice podob in vtisov; razmrvili smo svojo ljubezen in se ji oddaljili. Naredili smo prav narobe od tega, kar delajo čebele; raztrosili smo cvetni prah nad milijon predmetov in kljub tihemu glasu, ki nam to zanika, zmeraj še upamo, da bomo nekoč imeli toliko časa na razpolago, da bomo spet napolnili svoj izpraznjeni panj.”

O tem sem – z rahlo drugačnim poudarkom – pisal v tem članku: Raztresanje cvetnega prahu po predmetih in oddaljevanje od ljubezni

Sedaj imamo čas (vsaj več časa), imamo možnost za obratno pot – za zbiranje in ne za raztresanje, čas za bistveno in ne za množice podob, vtisov, predmetov. Samo iti je treba v sobo in tiho sedeti. Za začetek. Potem pa prebrati kakšno dobro knjigo. Mi kristjani pa bi rekli, da je treba najprej moliti in prositi za milost.

Foto: Yerson RetamalPixabay

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja