Čas za kuhanje češpljeve marmelade

Zdaj je čas za vlaganje. Pa sem se lotil proizvodnje slivove marmelade in salse. Ko je sadja in zelenjave preveč, je fino, če se kaj shrani za zimo, kajne?

Češpljeva marmelada

Sestra mi je dala dve gajbici lepih, zdravih in zrelih sliv. Nekaj smo jih spakirali v zamrzovalno skrinjo za češpljeve cmoke in kompote, iz kakih 15 kg smo pa skuhali marmelado.

Recept: 

– 15 kg izkoščičenih sliv: 0 €
– 6 kg sladkorja (1 kg na 2,5 kg sliv) 6 x 0,89 € = 5,34 €

Priprava: Slive dobro operi, razkoščiči  (ni jih treba nič mleti – samo na pol) in segrevaj (brez dodatka vode) na rahlem ognju. Pazi, da se ne prismodi. Ko zavre, postopno dodaj še sladkor in naj vre na blagem ognju še kakih 15 minut. OPOMBA: Marmelada po tako kratkem segrevanju še ni gosta, kar nas niti ne moti. Ohrani pa malo več hranilnih snovi.

Stroški: Skuhali smo 20 kg marmelade in imeli kakih 8 € stroškov (kake 3 € še za plin). V trgovini stane slivova marmelada (je najdražja!) 6,48 €/kg, torej 20 x 6,48 = 129,6 €, kar je 16 x več od domače, če imate seveda svoje slive. Spakirali smo v reciklirane kozarce.

Foto: Aleš Čerin

12 odgovorov
 1. Ivan
  Ivan says:

  Nakuhal sem jo eno »rundo« 6 kg sliv in 2 kg sladkorja, za kaj več nimam kozarcev pa tudi zaloga preostalih marmelad (češnjeva, malinova, jagodna, …) je še velika, zato bom preostali pridelek posušil.
  Za marmelado naj bi po receptu dal na 1 kg sadja od 0,5 do 1 kg sladkorja. Sam sladkam nekoliko manj od »predpisane«minimalne količine. Odvisno od zrelosti sadja. Poskusim, če je dovolj sladka in če ni, dodam še nekaj sladkorja.
  Slive sušim v običajni gospodinjski ventilatorski pečici. Običajno tri ali štiri pladnje naenkrat. Slive naložim na pladenj v eno plast ali dve. Hitreje se posušijo v eni plasti. Na enkrat običajno posušim okoli 10 kg sliv.
  Sušim pri temperaturi 60 do 70°C, večinoma v času ko je cenejša elektrika oziroma, če sušim tudi v času dražje potem v tem času znižam temperaturo na 50°C. V začetku, ko je veliko vode (vlage) rahlo priprem vrata pečice, da le ta lažje izstopa. Kasneje vrata zaprem. Ima pa moja ventilatorska pečica na vrhu vrat režo za izstop zraka.
  Slive se posušijo nekako v dveh dneh. Odvisno od tega koliko plasti naložim, časa cenejše elektrike, zrelosti sliv, debeline sliv. Slive sušim s koščicami, če bi jih izločil je proces hitrejši.
  Zanimivost: »Nekoč so češpljeve koščice prodajali za izdelovanje kave, z njimi so kurili, jih mleli v otrobe, z zrnci iz koščic pa so krmili prašiče. Iz češpljevih olupkov so kuhali žganje ali pa so z njimi krmili živino.«

  Odgovori
 2. Majda
  Majda says:

  Tudi jaz sem skuhala češpljevo marmelado in na 6 kg češpelj sem dodala 1 kg sladkorja in marmelada je zelo sladka, tako da bom dala pri naslednji kuhi manj sladkorja.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Majda, ja, res je precej odvisno od sliv. Jaz sem imel pač tak recept in tudi sicer sem ljubitelj sladkega 🙂 Morda nezdravo, kalorij ima pa veliko, kar je v redu. Ali pač ne 🙂

   Odgovori
 3. Mojca
  Mojca says:

  Jutri kuham salso 🙂 Lani sem se navdušila za recept in skuhala tole količino in je vse šlo čez zimo. No letos pa, ker imam čisto vsega dovolj na vrtu, bom še malo povečala količine.
  Hvala za tale recept 🙂

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja