Eifflov stolp: Velik kup železa s smislom

Nekaj dni sem bil v Parizu na francoskih socialnih dnevih. Na obrobju Pariza pravzaprav. Cele dneve smo sedeli na seminarju, en dan smo si pa vzeli za ogled velemesta. O seminarju bom pisal več v naslednjih dneh, ko bom malo zbral vtise, sedaj pa bi se posvetil Eifflovem stolpu, ki so ga zgradili po načrtih znamenitega Gustava Eiffla v letih od 1887 – 1889 za svetovno razstavo.

Stolp izgleda impozantno že do daleč, ko pa se človek vzpenja po stopnicah proti vrhu, pa še začuti mojstrstvo graditelja. Stolp je grajen izjemno učinkovito, z minimalno porabo železa. Menda, da tehta zrak valja, ki ga zajame Eifflov stolp več kot samo železo (stolp tehta 10.000 ton). Zanimivo kajne?

Je pa stolp v vseh teh letih postal pravi zvezdnik in pravzaprav ikona ne samo Pariza, pač pa cele Francije. Vsak dan ga obišče ogromno ljudi. Podjetje, ki oskrbuje stolp zaposluje 500 ljudi. V soboto ko smo bili gor, se je stalno vila dolga vrsta za karte za ogled stolpa (4,5 € samo do drugega nivoja-peš). Neverjetno dobičkonosen kup železja.

1 odgovori

Trackbacks & Pingbacks

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja