Vrhovi med Baško grapo in Soriško planino ter Spodnje Danje: Dolga in lepa (FOTO)

Priporočam tole pot. Lepi razgledi na hribe nad Baško grapo, na Črno Prst, na Bohinj, Julijske Alpe, … ostanki obrambnih blokov ob Rapalski meji (več o meji), pot po gozdovih do slikovite vasice Spodnje Danje z lepo cerkvico Svetega Marka.

Avto pusti pri Planinskem domu na Petrovem Brdu. Povprašaj za dovoljenje znamenitega Rudija Zgago, srce, dušo in motor doma. Mož je zanimiv, odprt, iskriv. Vedno se je lepo ustaviti pri njem. Nekako te preseneti. Recimo s tem, da ti – ko prideš s ture – natoči hladno vodo v katero lahko namočiš utrujene in pregrete noge.

Sprehod po zelenih pašnikih (prim. Psalm 23,2) na vrhovih nad Baško grapo. Na desni Slatnik.

Obredel sem vse vrhove razen Dravha: Šavnik, Možic, Kor, Slatnik 1, Slatnik 2, Lajnar (vsi višine okoli 1600 m). Sprehod po travnatih ravnicah polnih cvetja, obisk podzemnega bunkerja (če si s sinovi), postanek in molitev pri cerkvici Svetega Marka. Vse to v enem dnevu.

Podatki: 25 km; 8:15; ca. 1300 m vzpona

Sedlo Vrh Bače z lovski kočo in kaverno (desno zgoraj nad kočo). V ozadju mizasta Kojca.

Blok Rapalske linije pri sedlu Vrh Bače

Pogled skozi okno bloka Rapalske linije. V ozadju Hoč pri Poreznu

Pogačice. V ozadju Črna prst

Cvetje. V ozadju hribi nad Baško grapo.

Gorsko tihožitje

Kranjska lilija

Encijan na travnikih med Slatnikom in Lajnarjem

Preprosto delim pot, ki se jo da precej poljubno skrajševati. Tako, da izpustiš katerega od vrhov, da ne greš v Spodnje Danje, da se z Dravha spustiš na cesto med Sorico in Petrovim Brdom.

Lahko se pa pot tudi podaljša, recimo vse tja do Ratitovca in se skozi vasi pod Ratitovcem (Torka, Ravne, Zgornje Danje, Spodnje Danje) vrneš v Sorico in naprej do Petrovega Brda. To podaljša pot za 10 km in za kar precej vzponov.

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Vasico Spodnje Danje z lepo cerkvico (ena “onih” cerkvic) sem si vedno želel obiskati, pa se mi je tokrat ponudila prilika preprosto s tem, da sem podaljšal tole turo za kake tri ure. Prijeten pogovor z domačini, počitek in molitev na klopci za cerkvico.

Spodnje Danje s cerkvico Svetega Marka. V ozadju Blegoš.

S klopce za cerkvijo Svetega Marka

Domačije v Spodnjih Danjah

Stara hiša v Spodnjih Danjah. Detajl

Cesta med Sorico in Petrovim Brdom na koncu poti se sicer malo vleče (4,5 km), a te dolgo časa spremlja pogled na najlepšo vas na Slovenskem – Sorico.

Sorica

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja