Kaj pravi Sveto pismo o zdravju?

Dobro zdravje se nam zdi samoumevno – dokler ga ne začnemo izgubljati. Ko se naše zdravje poslabša, se hitro začnemo spraševati o svojih navadah in prehrani. Bog je človeško telo zasnoval tako, da je natančno uglašen instrument, ki je najbolj odporen na zemlji. Lahko prenaša zlome in strdke, stalne bolečine in dolge mesece utrujenosti.

Vendar pa je krhko orodje, saj ni zgrajeno tako, da bi preneslo preobilje, bodisi v obliki hrane, goriva ali dodatkov. V nasprotju s stroji se zaduši s strupi, če jih zaužije v velikih odmerkih in jih zamenja za gorivo. Čeprav ima gibljive, čuteče in misleče dele, jih je mogoče zlorabiti. Bog nam je priskrbel “navodila za uporabo”, v katerih je opisano, kako upravljati človeško telo. Ta priročnik je Sveto pismo, knjiga, ki vsebuje navodila za pravilno vzdrževanje. Čeprav ni medicinsko besedilo, je Božja beseda in na njenih straneh razkriva številna osnovna načela za dobro telesno, duševno in duhovno zdravje.

Glavni del svetopisemskih navodil o zdravju sega v Mojzesov čas. Vendar so v današnjem času mnogi raziskovalci in zdravniki osupli nad natančnostjo in učinkovitostjo številnih njegovih določb. V Wycliffovi svetopisemski enciklopediji izvemo, da zakoni, ki jih je Bog dal Mojzesu, vsebujejo izjemna pravila v zvezi z javnim zdravjem, ki nas skrbijo še danes: onesnaževanje vode in hrane, odstranjevanje odpadnih voda, nalezljive bolezni in zdravstvena vzgoja. Vsa ta vprašanja so bila obravnavana v Mojzesovih zdravstvenih zakonih.

Sveto pismo nam daje temeljni ključ do telesnega in duševnega zdravja. Ta ključ je preprosto naslednji: “Sin moj, ne pozabi mojega nauka, tvoje srce naj se drži mojih zapovedi. 2 Kajti pomnožile ti bodo število dni in let življenja in srečo. 8 To bo zdravilo za tvoje telo, poživilo za tvoje kosti.” (Pregovori 3,1-2.8). Ne bi nas smelo presenetiti, da bi poslušnost Božjim zapovedim in drugim zakonom krepila zdravje. Ko jih ubogamo, delujemo v skladu z njegovimi navodili. Kot naš Stvarnik ve, kaj je za nas najboljše: “Končna beseda po vsem, kar si slišal: Boj se Boga in izpolnjuj njegove zapovedi, kajti to je za človeka vse!” (Pridigar 12,13).

Nekatere svetopisemske izjave o zdravju so specifične, npr: “Rekel je: »Če boš res poslušal glas Gospoda, svojega Boga, in delal, kar je prav v njegovih očeh, in ubogal njegove zapovedi in izpolnjeval vse njegove zakone, ne bom spravil nadte nobene od bolezni, ki sem jih poslal nad Egipt; kajti jaz sem Gospod, tvoj zdravnik.«” (2 Mz 15,26). Starodavni Egipčani so trpeli za boleznimi, ki so v zgodovini uničevale človeštvo. Obdukcije egipčanskih mumij so razkrile dokaze o raku, arteriosklerozi, artritisu, tuberkulozi, žolčnih kamnih, kamnih v mehurju, parazitskih boleznih in noricah. Trpeli so zaradi številnih bolezni, ker niso razumeli zdravstvenih načel, ki jih je Bog dal Mojzesu.

Svetopisemska navodila o zdravju, ohranjanju zdravja in okrevanju po bolezni vključujejo uporabo vzročno-posledičnih načel, ki temeljijo na resnični znanosti in so bila dana tisočletja pred tem, ko so znanstveniki razvili tehnologijo, ki jim je omogočila odkrivanje mikrobov, bakterij, virusov, genov in podobno. Sodobna medicinska znanost je odkrila številna načela dobrega zdravja, vendar izvirajo od Boga, ki je zasnoval in ustvaril čudež, ki je človeško telo.

Sveto pismo o zdravju pravi, da bodo tisti, ki sledijo Bogu, na splošno zdravi. To pa ne pomeni nujno, da bodo tisti, ki ne sledijo Bogu, vedno bolni. Prav tako to ne pomeni, da bo Božje ljudstvo popolnoma brez bolezni. Sveto pismo pravi: “Ljubi, prosim Boga, da bi ti šlo v vsem dobro in bi bil zdrav, kakor gre dobro tvoji duši.” (3 Jn 1,2). Očitno je, da Boga bolj zanima naše duhovno kot telesno zdravje, vendar pa želi, da bi bili tudi telesno zdravi. Po drugi strani pa so bolezni posledica Adamovega greha in tudi najbolj pravični lahko trpijo. Navsezadnje je bil Job pravičen, vendar je Bog dovolil, da je trpel zaradi bolezni in težav.

Šele v moderni dobi so ljudje pridobili podrobno znanje o človeški fiziologiji in medicini. Vendar Bog Stvarnik, ki ga včasih imenujemo Veliki zdravnik, o nas ve vse in nam je priskrbel potrebne ključe za dobro zdravje. Odločitev, da bomo ubogali Gospoda in želi koristi, ki iz tega izhajajo, je naša.

Vir: Got Questions


Povezano:

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja