,

Slovenija oživlja: Kako je sin oživel svojega sina novorojenčka (AVDIO)

Danes, 16. oktobra, je svetovni dan oživljanja in tudi v Sloveniji ga obeležujemo. Po mnogih krajih v državi bodo prostovoljci demonstrirali in učili ljudi, kako pomagati poškodovanemu človeku.

Ko je bil najin sin še otrok v osnovni šoli in v najstniških letih, se je učil prve pomoči na zelo resen način. Povsod. Pri Rdečem križu je bil prostovoljec in v ekipi prve pomoči, pri skavtih je organiziral tekmovanje v prvi pomoči z naslovom Skavt 112, na gimnaziji je organiziral krožek prve pomoči. In vestno treniral veščine pomoči bližnjemu.

Učenje latinščine ali učenje prve pomoči?

Nekoč, ko je bil Boštjan v gimnaziji, je žena prišla v njegovo sobo in opazila, da se uči prvo pomoč. Žena: “Ali ne pišeš jutri latinščine?” Boštjan: “Mami, kaj je bolj pomembno: latinščina ali to, da nekomu rešiš življenje?” Žena: “To, da nekomu rešiš življenje.” In je šla ven iz sobe.

Boštjan kot organizator skavtskega tekmovanja Skavt 112

Kako prav mu je prišlo ko je rešil sina!

Njegovo odlično znanje prve pomoči mu je že prišlo prav. V najbolj kritični situaciji. Ko se je dušil njegov nekaj dni star sin Viktor. S pravilnimi prijemi, ki jih je treniral na lutki – novorojenčku, je sinu rešil življenje.

O tem govori v kratkem prispevku, ki so ga v tem tednu objavili na Valu 202.

Takole so zapisali v napovedniku: “Oživljati lastnega otroka, še posebej krhko, malo, le nekaj dni staro bitje, je ekstremno stresen dogodek. Doživel ga je tudi naš sogovornik Boštjan Čerin, nasvete za učinkovito oživljanje otrok pa je prispeval Gregor Bratkič, reševalec zaposlen na reševalni postaji Ljubljana in inštruktor za tečaje oživljanja otrok.”

Poslušaj prispevek na Valu 202 

Datum predvajanja: 13. okt. 2021, Dolžina: 13 min. 8 s.

Kako se oživlja odraslega: poglej, nauči se in se nasmej

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja