Ne kupuj rož!

Redko, redko kupujem rože. Rezanega cvetja sploh ne. Kaj vem, zdi se mi, da z mrtvo rožo ne moreš povedati kaj lepega. Kdaj pa kdaj kupim ženi kakšno lončnico … pa še takrat je kaj narobe. Enkrat sem jo želel presenetiti za obletnico poroke in – nekako v afektu – kupim neke rože. Pridem ponosno domov, ji zaželim vse dobro in izrazim veselje, da ji pač uspe zdržati z mano že toliko let, … Ona me pa čudno gleda. Res sem jo popolnoma presenetil … zato ker sem bil en mesec prezgoden. Grrrr … Te rože te čisto zmedejo.

Včeraj sem imel po dolgih letih spet napad “rožokupitisa”. V trgovini sem šel mimo cvetja, pa sem si rekel, da že dolgo nisem žene presenetil s kakšno rožico. Pa kupim lepo belo lončnico. Nekako všeč mi je bila. Nisem prav veliko razmišljal. Ko jo vesel izročim ženi, mi pa takole pravi: “O, anemona, a ni ta roža za zoprne tašče?” Meni pa glava dol … Pa saj sem hotel narediti veselje. Še na internet sem šel pogledati kakšen pomen ima kakšna vrsta cvetja. Rezultat je bil še slabši: anemona – zavračanje.

Kaj hočem, s cvetjem nimam sreče. Pač tak bolj praktičen človek sem in rože so moja slaba stran. Pojma nimam o njih. In ne bom jih več kupoval ženi, samo občudovala jih bova, ko se bova – z roko v roki – sprehajala po hribovskih travnikih. To mi pa gre.

Foto: Aleš Čerin

7 odgovorov
 1. Zdenka
  Zdenka says:

  Aleš, prav simpatičen komentar glede rožic ste napisali. Jaz rada rožice podarim in tudi rada dobim. Nikoli pa ne razmišljam kaj rožice pomenijo ampak sem vesela, da se je nekdo spomnil name. Tako je morda pri vseh rečeh..ne glejmo kaj pomenijo ampak na to, da nas je želel nekdo razveseliti.
  Vama z ženo pa veliko prijetnih potepanj po naši čudoviti naravi.
  Zdenka

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Zdenka, hvala. Saj tudi sam nisem prav nič razmišljal o tem kaj pomenijo. Prav to sem hotel tudi sam: ženo razveseliti. Pa se je takole končalo … Seveda sva se na z ženo nasmejala in še sedaj se smejeva – moji nerodnosti. Vsekakor pa imam najraje rože na hribovskih travnikih, ko se ponižno sklonim do njih in jim pred obraz pomolim objektiv fotoaparata, pritisnem in grem naprej …

   Odgovori
   • zdenka
    zdenka says:

    Aleš, čudovito, da ste znata tudi nasmejati ob takih “kiksih”, ki to sploh niso. Dokler boste imeti to voljo in željo, da znate razveseliti svojo ženo, vama bo lepo. Malo modrujem morda. Sama res cenim drobne pozornosti.
    Še enkrat lepe želje obam in pozdrav.

 2. ana kos
  ana kos says:

  Meni se zdijo pa anemone zelo lepe!
  Dajem pa prednost rastlinam, ki ostanejo, z anemonami nimam izkušenj.
  Vedno sem vesela, ko mi mož prinese kakšno rožo. Vedno je rastoča. Ko recimo vrtica odcveti, jo pa preselimo v naravo, da tam veselo raste naprej! 🙂

  Mesec prezgodaj? Bolje kot mesec prepozno! 😉

  Odgovori
 3. mojchka
  mojchka says:

  Hehehe, ravno včeraj sem možu poslala mail, naj mi za osmi marec, prosim prosim prosim, ne kupuje rož. Če že mora, naj mi kupi kakšne dobre oreške… 😉
  Upam, da si je zapomnil! Tudi jaz jih raje gledam, ko cvetijo kje na naših poteh…

  Odgovori
 4. Ivan
  Ivan says:

  Se popolnoma strinjam z naslovom tega prispevka. Če imaš resnično rad rože posej seme ali podtakni potaknjenec redno zalivaj, skrbi za rožo, se z njo »pogovarjaj« in mogoče te bi lepo zacvetela. Če imaš rože rad zanje tudi skrbi.
  Moja boljša polovica pravi, da ima rada rože, pa se s to njeno tezo ne strinjam. Ni ji problem dati 5€ za vrtnico (rezano). Problem pa ji je tej vrtnici zamenjati vodo in ta po kakšnem dnevu »pade dol« in kaj je to?

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja