Kaj je pravo prijateljstvo po Svetem pismu?

Vir: https://www.gotquestions.org/true-friendship.html

Avtomatski prevod: DeepL

Gospod Jezus Kristus nam je dal definicijo pravega prijatelja: “Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. 15 Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta.” (Jn 15,13-15). Jezus je čisti zgled pravega prijatelja, saj je za svoje “prijatelje” dal svoje življenje. Še več, vsakdo lahko postane njegov prijatelj, če mu zaupa kot osebnemu odrešeniku, se ponovno rodi in v njem prejme novo življenje.

Primer resničnega prijateljstva je med Davidom in Savlovim sinom Jonatanom, ki je kljub temu, da je njegov oče Savel preganjal Davida in ga poskušal ubiti, stal ob strani svojemu prijatelju. To zgodbo boste našli v prvem Samuelovem poglavju od 18. do 20. poglavja. Nekateri primerni odlomki so: 1 Samuelova 18,1-4; 19,4-7; 20,11-17.41-42.

Pregovori so še en dober vir modrosti o prijateljih. “Prijatelj ljubi v vsakršnih časih in brat se izkaže v stiski.” (Pregovori 17,17). “Kdor ima mnogo prijateljev, se mora izpriditi, toda obstaja prijatelj, ki je bolj vdan kakor brat.” (Pregovori 18,24). Pri tem gre za to, da je treba biti prijatelj, če hočemo imeti prijatelja. “Prijateljevi udarci so pošteni, sovražnikovi poljubi pa hinavski.” (Pregovori 27,6). “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega.” (Pregovori 27,17).

Načelo prijateljstva najdemo tudi v Amosu. Amos: “Mar hodita dva skupaj, če nista istih misli?” (Amos 3,3). Prijatelji so podobnega mišljenja. Resnica, ki izhaja iz vsega tega, je, da je prijateljstvo odnos, ki ga sklenejo posamezniki, in je le tako dober ali tako tesen, kot se ti posamezniki odločijo. Nekdo je rekel, da če lahko svoje prave prijatelje preštejete na prste ene roke, ste blagoslovljeni. Prijatelj je tisti, s katerim ste lahko sami in se ne bojite, da vas bo obsojal. Prijatelj je nekdo, ki mu lahko popolnoma zaupate. Prijatelj je nekdo, ki ga spoštujete in ki vas spoštuje, ne na podlagi vrednosti, ampak na podlagi podobnosti duha.

In končno, pravo opredelitev pravega prijatelja nam daje apostol Pavel: “Težkó namreč, da bi kdo umiral za pravičnega: morda bi si kdo še upal umreti za dobrega. Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.” (Rim 5,7-8). “Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. ” (Jn 15,13). To je pravo prijateljstvo!

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja