Molitvena hoja

Molitvena hoja je praksa molitve na lokaciji, vrsta priprošnje molitve, ki vključuje hojo na določen kraj ali v njegovo bližino med molitvijo. Nekateri ljudje verjamejo, da jim bližina lokacije omogoča, da “molijo bližje, da bi molili jasneje”. Molitvenih pohodov se udeležujejo posamezniki, skupine in celo celotne cerkve. Lahko so kratki kot ena ulica ali dolgi kot več kilometrov. Ideja je uporabiti pet čutov – vid, sluh, vonj, okus in dotik – da bi priprošnjik bolje razumel molitvene potrebe.

Če se na primer sprehajate po svoji soseski in iščete stvari za molitev, boste morda naleteli na dvorišče, ki je izredno neurejeno in zanemarjeno. To vas lahko spodbudi k molitvi za telesno in duhovno zdravje prebivalcev v njem. Nekatere skupine se z molitvijo sprehodijo okoli šol in molijo za učitelje in učence v njih, za njihovo varnost in mir ter za preprečitev hudičevih načrtov v šoli. Nekateri ljudje menijo, da se lahko bolj osredotočijo in učinkoviteje usmerjajo svoje molitve, če hodijo v bližini ljudi in krajev, za katere molijo.

Hoja v molitvi je razmeroma nov pojav, katerega izvor ni jasen. Svetopisemskega modela za molitveno hojo ni, čeprav je bila hoja v svetopisemskih časih glavno prevozno sredstvo, zato so ljudje očitno morali hoditi in moliti hkrati. Vendar pa ni neposredne zapovedi, da bi morali molitveno hojo opravljati. Prepričanje, da so molitve, ki jih molimo v katerem koli okolju ali v katerem koli položaju, učinkovitejše od tistih, ki jih molimo ob drugem času ali na drug način, ni v skladu s Svetim pismom. Poleg tega, čeprav se nam morda zdi, da moramo biti blizu nekega kraja ali položaja, da bi molili bolj jasno, naš nebeški Oče, ki je vedno in povsod, točno ve, kakšne potrebe so prisotne, in se bo nanje odzval po svoji popolni volji in ob svojem času. Dejstvo, da nam dovoli, da smo z našimi molitvami del njegovih načrtov, je v našo korist, ne v njegovo.

Zapovedano nam je, naj ” neprenehoma molimo” (1 Tesaloničanom 5,17), in ker je hoja nekaj, kar počnemo vsak dan, je zagotovo del neprekinjene molitve tudi molitev med hojo. Bog sliši vse molitve tistih, ki ostanejo v Kristusu (Jn 15,7), ne glede na čas, kraj ali položaj. Hkrati pa zagotovo ni nobene zapovedi, ki bi prepovedovala hojo v molitvi, in vse, kar nas spodbuja k molitvi, je vredno razmisleka.

Vir: GotQuestions

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja