Orientacijski pohod za zakonce: Sprehod po življenjski poti

V Družini in Življenju imamo nekaj manj kot 200 zakonskih skupin, kjer se zbiramo zakonci, ki ‘gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej’. Del našega prizadevanja so ‘domače naloge’ in priljubljeni zmenek zakoncev.

Enkrat mesečno se torej zakonca odpravita na zmenek: da sta kot zakonca preprosto nekaj ur na mesec sama, da se v miru malo pogovoriva, da si poveva kaj lepega, da ima med nama možnost preskočiti tudi kakšna iskrica 🙂

Takole pravi psalmist: “Daješ mi spoznati pot življenja.” (Ps 16,11,a) in takole pravi pesem: “Življenje je dar, direktno od Boga prejeli smo ga.” Tudi družina je dar pojemo v isti pesmi. Najprej pa je Bog zasejal ljubezen med vama, draga zakonca.

Na ljubezen med zakoncema, ki je osnova za ljubezen v družini, se bomo spomnili na tem orientacijskem pohodu.

Vabilo na pot: od točke do točke po vajini življenjski poti

V Družini in Življenju smo se odločili, da vam ponudimo malo drugačno možnost za zmenek – orientacijski pohod v naravi, kjer se bosta z roko v roki sprehodila po gozdu in tudi preko vajinega življenja ter se obenem spomnila lepih in tudi manj lepih trenutkov. Tudi malo molila bosta.

Seveda gre lahko na pot tudi cela zakonska skupina (peljete se lahko skupaj – v čim manj avtomobilih – ekologija), na pot se pa odpravite v 5-10 minutnih časovnih razmikih – tako, da bosta kot zakonca sama.

Orientacijski pohod ima tudi simbolni pomen: skupna pot dveh zakoncev po neznanem področju s pomočjo zemljevida, iskanje najboljših poti, pogovor, ki naj na križiščih pripelje do najboljših izbir. Tako kot v življenju.

Oprema

Oblecita se primerno za hojo po gozdu (primerni so gojzarji). Obleka se lahko zamaže. Dobro je, če vzameta s seboj perilo za preobleči. Če želita, lahko uporabita kompas, dovolj pa bo, če se zaneseta na občutek in se na križiščih prav odločata. Če se izgubita, nista daleč od civilizacije.

Na kratko

Natisnita si orientacijsko karto z vrisanimi kontrolnimi točkami in navodila za pogovor (klikni na povezavi).

Parkirišče: Parkirata lahko na parkirišču pred cerkvijo Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani (Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana; povezava na zemljevid: http://skrci.me/park).

Pot: Pot je dolga okoli 4,5 km, ima okoli 160 m vzpona in se jo prehodi – skupaj z nalogami – v dveh urah. Na pot se podajata na lastno odgovornost. Za posledice ponovne zaljubljenosti do ušes v Družini in Življenju ne prevzemamo nobene odgovornosti.

Oznaka kontrolnih točk: rdeče-beli trakovi

Navodila za pot: Draga zakonca, ne hitita. Smisel je, da najdeta vse točke. Če točke v obliki rdeče-belega traka ne najdeta, opravita nalogo in se odpravita naprej. Trakci niso skrite, najbrž jih bosta zagledala že od daleč.

Med potjo se torej spomnita česa lepega, se o tem pogovorita in preživita lep zmenek v naravi. S pomočjo zanimivega športa – orientacije

POMEMBNO: Če bosta šla na pot, se obvezno oglasita tule v komentarjih. Če bo obiskanost poti dobra, bomo pripravili še druge poti, tudi drugje po Sloveniji.

Imata dobro idejo za zmenek?

V Družini in Življenju zbiramo dobre ideje za zmenke. Če imata kakšno dobro idejo, se oglasita in jo kar opišita v komentarje.

ZAHVALA: Za orientacijsko karto ‘Golovec’, ki je last Orientacijskega kluba Tivoli (www.oktivoli.si), se klubu lepo zahvaljujem. Več o tem lepem športu na www.orientacijska-zveza.si.

Foto: Aleš Čerin

15 odgovorov
 1. Bernarda
  Bernarda says:

  Tole sem vzela čisto resno, a žal nimam pojma o orientaciji. Naj ti povem, da v članku nimaš prave povezave do Orientacijske zveze. Tam sem si najprej pogledala pomene opisov kontrolnih točk in ugotovila, da je prva na najbolj severnem bolj markantnem drevesu, da je druga na stičišču dveh potokov itd. No potem sem šele ugotovila, da imaš to že ti vse lepo napisano ob opisu točk in da pot verjetno ni tako zahtevna, četudi nimam znanja iz orientacije. Mogoče pa se z možem celo podava nanjo. Bom poročala.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Bernarda, hvala za povezavo. Sem popravil.

   Orientacijsko znanje ni potrebno. vsaj ne zahtevno. tako, da se znaš na križiščih poti prav odločiti. Točke so vidne že od daleč (razen KT5, kjer je treba malo pozornosti – je med grmovjem na rahli vzpetinci). Sva z Marinko pot preizkusila, tako, da je ona iskala. Vse razen KT5 je našla. Če pa kakšne slučajno ne najdeta, vseeno opravita nalogo.

   Ja, pojdita in poročajta kako je bilo. Vse dobro.

   Odgovori
 2. ana kos
  ana kos says:

  Kako lepo! In vzpodbudno!
  Nama z možem so otroci pred leti pripravili nekakšno “orienatcijo” ob najini srebrni poroki – pot naju je vodila po poteh, kjer sva se spoznala, poročila in še kaj drugega počela 🙂
  Lepe reči so to …

  Odgovori
 3. Barbara in Žiga
  Barbara in Žiga says:

  Marinka in Aleš, hvala za lepo jesensko raziskovanje Golovca. Moram priznati, da sva se zadeve lotila preveč tekmovalno – v stilu orientacijskega teka. Torej čim hitreje, pa po azimutu, pa različna taktika… Sva se vsaj na KTjih čakala 😉 Bova morala še enkrat ponoviti po potkah – z roko v roki 🙂

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Barbara in Žiga, ja na pot pojdita z roko v roki. In povejta kako se vama je zdelo. Kako sta doživela pogovor in če je orientacija dovolj lahka za “neorientacijske” zakonce. Lepe dneve.

   Odgovori
 4. Tomaž
  Tomaž says:

  Aleš odlična ideja! Ful sem navdušen, pa še niti nisva šla.
  Ker se dogovarjamo, da se na “progo” odpravimo v okviru naše zakonske skupine, sprašujem ali bo proga postavljena vsaj do 18.12.? LP

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Pozdravljeni! Ja seveda bo proga postavljena do 18.12.. Sta pa žal izginili dve oznaki KT3 in KT9. Nekaj vandalizma pač. Se pa vidi še ostanke … Upam, da ju bom do takrat nadomestil.

   Vse dobro želim. Vesel bom odzivov. Ali bi lahko malo napisal o tem kako ste doživeli pot, ali je bila orientacija težka, prelahka, ravno prav, … Da se vem naravnati za naprej.

   Vse dobro.

   Odgovori
 5. Tomaž
  Tomaž says:

  Proga je bila super. Meni se ni zdela ne pretežka ne prelahka. Je pa res, da sva se bolj kot orientaciji posvečala pogovoru, kar je bil tudi namen. Po dolžni in tudi časovno je proga ravno prav dolga. Z veseljem bi šla še na kakšno, če bo le postavljena.
  Lepo je bilo!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Ja, še. Samo dve točki manjkata, a se vidi ostanke (ena je zažgana in se vidijo žice, “zajla” in ključavnica, druga pa je izginila in se vidi le oranžna ščipalka – krokodilček). Povabljeni!

   Odgovori
 6. Blaž Lesnik
  Blaž Lesnik says:

  Aleš, hvala, da si ponovno oživil traso za našo zakonsko skupino. Prehodili smo jo v nedeljo (10.6.2018), štirje pari in dva posameznika – predstavnika še dveh parov + za slab razred otrok. Znanost pritrjuje, da hoja aktivira možgane. Tako je pogovor veliko bolj doživet, aktiven in zadihan kot na kavču. Lažje se je spominjati, podoživljati in iskati stičišča ob sotočjih potočkov, sredi junijskega travnika, na gozdnem robu. Super ideja in velja preizkusiti!

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Blaž, sem vesel, da ste šli. In vesel sem, da vam je bilo všeč. Kako pa otroci in njihov varuh? So našli točke? So vse prehodili? Jim je bil izziv?

   Vse dobro.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja