Križev pot z varuhi spomina: Mnogo veronik je bilo …

Za Križev pot varuhov spomina sem napisal šesto postajo. Hvala draga Romana Bider za povabilo.

Šesta postaja: Veronika poda Jezusu potni prt

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

Množica je spremljala Jezusa na križanje. Razbičan, opljuvan, s trnjem na glavi, ves v ranah, s križem na ramah, z obrazom, zalitim s krvjo, se je opotekal naš Gospod na poti v smrt.

Nahujskana množica je kričala, mnogi so še sami prispevali kakšen udarec. Drugi so prestrašeni tiho ihteli. A oboji so se skrivali. V množici preganjalcev je lahko vpiti, kar vpijejo drugi, lahko je skrit tiho ihteti in ne narediti nič. A Veronika, mlada deklica, je v tej zmedi ob vzgibu sočutja dobila pogum in naredila »to, kar je bilo mogoče«, »takrat, ko je bilo treba«, »s sredstvi, ki jih je imela na razpolago«.

Gospodu je preprosto obrisala krvavi obraz. Na videz nekoristno dejanje ni rešilo Jezusa smrti na križu, niti ni – medicinsko gledano – moglo pozdraviti Gospodovega razbičanega obraza, je pa za vse večne čase postalo simbol zmage sočutja in poguma nad brutalnostjo, zmage dobrega nad zlim.

Mnogo veronik je bilo, ki so v času največjega trpljenja slovenskega naroda, na zadnji poti do brezen smrti, imele pogum in sočutje narediti sočloveku »to, kar je bilo mogoče«, »takrat, ko je bilo treba«, »s sredstvi, ki jih je imela na razpolago«. Mnoge so same končale v breznih ali zazidane za betonskimi stenami v rudniških jaških. To vemo po ohranjenih kitkah. Naše veronike so tako kot ona jeruzalemska postale simbol upanja na zmago sočutja in poguma nad brezčutno brutalnostjo.

Gospod, tako kot si vtisnil svojo podobo v Veronikin prt, vtisni v naša srca svojo ljubezen, ki nam naj dá sočutja, da v trpljenju sočloveka vidimo tebe. In daj nam poguma, da tudi kaj naredimo.

Usmili se nas, o Gospod! Usmili se nas!

Naložite si celotno knjižico (PDF)

Posvoji žrtev druge svetovne vojne

Lahko posvojiš žrtev druge svetovne vojne. Takole pravijo na strani Vseposvojitev: “Pobuda Vseposvojitev je osnovana na nacionalni zbirki podatkov o smrtnih žrtvah med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletne zgodovinopisne in žrtvoslovne raziskave Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije. Na seznamu, ki ga še urejajo, je trenutno 99 706 imen.”

Preberi več o Vseposvojitvi

Posvoji žrtev

Knjižico je izdala založba Družina.

Križev pot nerojenega otroka in njegove matere – zmolite kdaj tudi tale presunljiv križev pot, ki ga je napisala moja hčerka Tina.

Foto: Naslovna stran Križevega pota z varuhi spomina; Veronika, Jošt Snoj, slikar, 9.11.2023

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja