Lea Čerin: Se vaš otrok zna uspešno učiti?

Uvodna beseda

Lea Čerin je moja svakinja, mati treh luštnih deklic. Že dolgo se ukvarja z otroki, ki se težko učijo in jim pomaga osvojiti – strokovno rečeno – ustrezne učne strategije in tehnike. Pa sva se zmenila, da bo svoje izkušnje delila na mojem blogu. Tale članek naj bo bolj za uvod. Kmalu se bo lotila podrobnosti (odgovor na “kako”). Lea je tudi moderatorka na forumu ‘Starši, učitelji in učenci’ na MedOverNet.

Gremo po korakih

Zakaj učenje – pravzaprav že sama beseda učenje – vzbuja neprijetne asociacije? Zakaj šolarji pri popoldanskem treningu košarke ali na tečaju tujega jezika aktivno sodelujejo, pri pouku pa ne?

Učenje je lahko enostavno, če se NAučimo kako se učiti. Nekaj truda bo seveda potrebno vložiti, dokler ne pridobimo rutine učenja, spoznamo tehnike in strategije učenja, tehnike branja.

Sicer pa se otroci začnejo učiti že zelo zgodaj, od tistega trenutka dalje, ko se rodijo. Pomislite na majhne otroke, male radovedneže, ki jih zanima vsaka podrobnost, ki jih obdaja! Predšolski otroci veljajo za najbolj zvedava bitja, a po nekaj letih šolanja ta zvedavost zagotovo izpuhti. Zakaj je temu tako? Odgovor je na videz dokaj preprost – otroci so zvedavi, ker odkrivajo svet z vsemi svojimi čuti (tip, vonj, okus…) na igriv in zabaven način, šolsko učenje je pa dolgočasno.

Čeprav otrok z učenjem začne res zgodaj, pa v tistem ranem predšolskem obdobju tega še niti ne imenujemo učenje. »Pravo učenje« se začne v šoli, kjer se prav potrudimo zabavo ločiti od učenja. Velik del pouka namreč temelji na memoriranju podatkov, ki v realnem svetu večinoma nimajo nikakršne vrednosti. Nenadoma mora otrok (željan zabave in igre) sedeti in poslušati, si zapomniti ogromno novih podatkov in informacij. Njemu se to zdi nemogoče in številni tudi v resnici obupajo!

Da se otrokom šola in učenje otroku ne bi zamerila že v prvih letih šolanja, jim je treba – tudi s pomočjo staršev – prikazati učenje kot del njihovega novega vsakdana. Učenje naj bi šolar sprejel za svojo notranjo dolžnost, ki pa je seveda na trenutke lahko neprijetna. Saj tudi starši občasno službo doživljamo kot nebodigatreba, kajne?

Osmišljanje, različni učni stili in učne strategije

Če želimo, da otroci postanejo pri učenju bolj učinkoviti, moramo poznati različne učne strategije in otroke za njih tudi uriti. Množico podatkov, ki jih otrok v šoli sprejme, si jih mora najprej osmisliti. Seveda naj vsak otrok to stori na svoj način, saj so predznanja različna in ravno tako tudi učni stili.

Da bi otroku pomagali, da bi se z lahkoto in učinkovito učil, je nujno potrebno dobro spoznati otroka in njegov osebni učni stil. Ta naj bi podpiral njegov naraven način učenja. Sama sem na primer vizualni (vidni) tip, kar pomeni, da veliko podčrtujem, izpisujem, uporabljam miselne vzorce, slike in risanje. Moj sošolec je bil kinestetični (gibalni) učni tip, med učenjem se je sprehajal in si dajal takt z nogo ali roko, pogosto je probleme reševal zelo praktično. Avditivni (slušni) tip pa si zapomni besede učiteljice in rad glasno bere ali pa med branjem šepeta in premika ustnice, rad ima vse aktivnosti v zvezi s poslušanjem. Kam bi uvrstili sebe oziroma svojega otroka? Ljudje smo večinoma skupek vseh treh tipov, vendar eden le nekoliko izstopa. Če otrok pozna svoj učni stil, bo tudi lažje vedel na kakšen način naj se loti določene učne snovi.

Naslednji korak k učinkovitemu učenju pa je poznavanje učnih strategij oziroma tehnik, ki jih je treba uriti, če želimo, da otrok postane uspešen pri učenju. Le-te naj poznajo tudi starši, da lahko otroka usmerijo k ustrezni strategiji in ga na ta način podpirajo in ga usmerjajo k samostojnemu učenju.

Naučiti se učiti

Tako kot smo se nekoč naučili hoditi in to danes počnemo brez težav, tako se moramo tudi učiti NAučiti. In ja, učenje je lahko prijetno, če vem kako se učiti. S tem pa otrok in tudi odrasel človek lažje prevzame odgovornost za lastno vseživljenjsko učenje. Če so pri učenju uspešni, pa so tudi bolj zadovoljni sami s seboj in v šolskih dejavnostih najdejo večji smisel.

Lea Čerin, uni. dipl. pedagoginja

Foto: Freeimages.com

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja