Aprila jemo lokalno!
eseljem pridružil. Prav tako so se strinjali v družini in bomo vsi sodelovali.
Zakaj lokalni april?
Lepo je rekel Denis na svojem blogu in ga kar citiram: “Namen eksperimenta ni dokazat, da se NE da, ampak dokazat do katere meje GRE. In izmenjava mnenj o tem kje se dobi kaj, koliko stane in kje so izzivi za naprej.”
– Samooskrbnost Slovenije: Pokazati, kako bi se bilo treba prehranjevati, če uvoz hrane v Slovenijo ne bi bil več možen. Pokazati v praksi, kako smo na tako pomembnem področju kot je hrana, v resnici odvisni od drugih.
– Slovenski kmet: Podpirati slovenskega kmeta, ki se kljub nelojalni konkurenci – suženjsko izkoriščanje ljudi iz Afrike v Španiji in Italiji – trudi zagotavljati kakovostno hrano. Pokazati na dobre in še neizkoriščene možnosti sodelovanja med kmeti in meščani.
– Nabavna veriga: Skrajšati nabavno verigo in poiskati drugačne možnosti nabave in pridelave hrane.
– Znanje, spretnosti, ozaveščanje: Pridobiti nova znanja in spretnosti na področju prehranjevanja ter jih deliti z drugimi. Ozavestiti pomen doma (na svojem vrtu in širše v Sloveniji) pridelane hrane (kakovost, zmanjševanje odvisnosti, bolj ekološko).
Pravila
- Hrano, če je le možno, kupujemo direktno pri kmetu. če ne gre, jo lahko kupimo v trgovini.
- Jedli bomo samo v Sloveniji pridelano hrano in se odpovedali uvoženi. Pozanimali se bomo za izvor sestavin kupljene hrane. Izjema: sestavine, ki jih jih je v hrani manj kot 1 % in so nujno potrebne za pripravo živila ali prispevajo k njegovi okusnosti (npr. kvas, začimbe), so lahko tujega izvora.
- Doma pridelana živila morajo vsebovati slovenske sestavine. Primer marmelada, ki smo jo sicer sami pripravili, vsebuje skoraj polovico (neslovenskega) sladkorja in je torej v mesecu aprilu ne uporabljamo. Živila sladkamo na primer z medom.
- Če smo na obisku, smo spoštljivi do gostitelja in ne zahtevamo striktno slovenske hrane, obenem se pa namerno ne nažiramo hrano tujega izvora.
- Na službenih poteh in v šoli se prehranjujemo normalno, a vseeno kolikor se da pazimo, da je hrana slovenskega izvora.
- Izkušnje, dobre prakse in izzive, ki se nam bodo ob tem projektu pojavljali, objavljamo na tem blogu na Facebooku in na Twitterju (z oznako #lokalniapril).
Aleš – to je za pozdravit in za počet čim več časa – ideal je “dosmrtno”!
Prilično in neprilično razlagam že dolgo – in seveda težim k inkarnaciji pri sebi – da naj bi jedli le tisto, kar zraste do tri dni hoda od našega doma . . .
Argumentov za to se pa vsakemu pametnemu, narodno in ekološko čutečemu, že ob kratkem razmisleku kar usuje!