Aprila jemo lokalno!

eseljem pridružil. Prav tako so se strinjali v družini in bomo vsi sodelovali.

Zakaj lokalni april?

Lepo je rekel Denis na svojem blogu in ga kar citiram: “Namen eksperimenta ni dokazat, da se NE da, ampak dokazat do katere meje GRE. In izmenjava mnenj o tem kje se dobi kaj, koliko stane in kje so izzivi za naprej.”

Samooskrbnost Slovenije: Pokazati, kako bi se bilo treba prehranjevati, če uvoz hrane v Slovenijo ne bi bil več možen. Pokazati v praksi, kako smo na tako pomembnem področju kot je hrana, v resnici odvisni od drugih.

Slovenski kmet: Podpirati slovenskega kmeta, ki se kljub nelojalni konkurenci – suženjsko izkoriščanje ljudi iz Afrike v Španiji in Italiji – trudi zagotavljati kakovostno hrano. Pokazati na dobre in še neizkoriščene možnosti sodelovanja med kmeti in meščani.

Nabavna veriga: Skrajšati nabavno verigo in poiskati drugačne možnosti nabave in pridelave hrane.

Znanje, spretnosti, ozaveščanje: Pridobiti nova znanja in spretnosti na področju prehranjevanja ter jih deliti z drugimi. Ozavestiti pomen doma (na svojem vrtu in širše v Sloveniji) pridelane hrane (kakovost, zmanjševanje odvisnosti, bolj ekološko).

Pravila

 1. Hrano, če je le možno, kupujemo direktno pri kmetu. če ne gre, jo lahko kupimo v trgovini.
 2. Jedli bomo samo v Sloveniji pridelano hrano in se odpovedali uvoženi. Pozanimali se bomo za izvor sestavin kupljene hrane. Izjema: sestavine, ki jih jih je v hrani manj kot 1 % in so nujno potrebne za pripravo živila ali prispevajo k njegovi okusnosti (npr. kvas, začimbe), so lahko tujega izvora.
 3. Doma pridelana živila morajo vsebovati slovenske sestavine. Primer marmelada, ki smo jo sicer sami pripravili, vsebuje skoraj polovico (neslovenskega) sladkorja in je torej v mesecu aprilu ne uporabljamo. Živila sladkamo na primer z medom.
 4. Če smo na obisku, smo spoštljivi do gostitelja in ne zahtevamo striktno slovenske hrane, obenem se pa namerno ne nažiramo hrano tujega izvora.
 5. Na službenih poteh in v šoli se prehranjujemo normalno, a vseeno kolikor se da pazimo, da je hrana slovenskega izvora.
 6. Izkušnje, dobre prakse in izzive, ki se nam bodo ob tem projektu pojavljali, objavljamo na tem blogu na Facebooku in na Twitterju (z oznako #lokalniapril).
1 odgovori
 1. Turdus
  Turdus says:

  Aleš – to je za pozdravit in za počet čim več časa – ideal je “dosmrtno”!
  Prilično in neprilično razlagam že dolgo – in seveda težim k inkarnaciji pri sebi – da naj bi jedli le tisto, kar zraste do tri dni hoda od našega doma . . .
  Argumentov za to se pa vsakemu pametnemu, narodno in ekološko čutečemu, že ob kratkem razmisleku kar usuje!

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja