Vrh Bače: Vrh, ki je pravzaprav sedlo

Jesenski dnevi, ki – še posebej, če so mrzli – vabijo bolj na južna pobočja. Povabljeni torej po južnem pobočju na vrh, ki pa je pravzaprav sedlo – na Vrh Bače. Vrh Bače, sedlo med Podbrdom v  Baški grapi in Bohinjsko Bistrico ali bolj lokalno med Slatnikom (1597) in Koblo (1493 m) zato ni najvišji, pač pa le najbolj oddaljeni cilj tega izleta.

Najvišji vrh na tem izletu je Možic (1602 m), ki se dviguje nad Soriško planino, znanim smučiščem. Obiskali boste še dva vrhova nad znamenito Baško grapo, v katero so menda komaj nagnetli cesto in železniško progo –  Lajnar (1549 m) in Slatnik (1597 m).

Pristop s Petrovega Brda je lahek in nenaporen, a malo dolg. Prava družinska tura za vse, ki zmorejo kakih 7 ur prijetno-lahke hoje po udobnih mulatjerah. Pot je mogoče tudi precej skrajšati, če vam je sedem ur preveč.

Razgledno na vse strani

Bolj kot v samem sedlu, boste seveda uživali v lepih razgledih na poti do tam. Bogati razgledi z vrhov nad Baško grapo vabijo na Blegoš, Porezen, Kojco, Črno prst (te hribe si »prišparajte« za kdaj drugič). S pogledom se sprehodite še naprej na Idrijsko in Tolminsko, na sever do Karavank ter do Julijcev na severo-zahodu. Ob lepem vremenu se vidi tudi vse dol do Snežnika.

V te kraje visoko nad Baško grapo se boste zaljubili in se vračali. Zagotavljam.

Z vojaškimi objekti in cvetjem bogati kraji

Predlagam, da si na grebenih Lajnarja, Slatnika in Možica ogledate tudi bunkerje in utrdbe italijanskega obrambnega sistema imenovanega Alpski zid, ki zna biti zelo zanimiv za otroke in tudi za malo starejše »otroke«. S seboj vzemite svetilko, da lahko v kakšen rov tudi vstopite in se sprehodite na drugo stran hriba.

Mame se, če jih vojaški objekti ne zanimajo, lahko ozrejo po že malo odcvetelem jesenskem okrasju. Ne nabirajte šopkov, pač pa le fotografirajte in se doma s pomočjo kakšne dobre knjige poučite kako se kakšna roža imenuje. Da boste za drugič vedele.

Na kratko

Dolžina in višina: Dobrih sedem ur precej počasne hoje; okoli 800 m višinske razlike

Izhodišče: Petrovo Brdo na koncu Selške doline. Avto pustite pri Planinskem domu na Petrovem Brdu in pozdravite vedno nasmejanega Rudija. Tam lahko tudi prespite in se drugi dan odpravite še na Porezen, da boste občudovali včerajšnja pobočja z druge strani.

Pot:

 • Nad Planinskim domom na Petrovem Brdu poiščete puščico za na Črno prst. Sledite markacijam in dobri gozdni cesti, ki se po slabi uri spremeni v mulatjero. Pred lovsko kočo zavijte desno proti Lajnarju. Pot po mulatjeri je prijetno zložna, razgledna in vas pripelje na sedelce med Lajnarjem in Slatnikom. Na Lajnar je od tu manj kot pet minut. Lepi razgledni prostori primerni za malico.
 • Nadaljujte pot proti Slatniku in Možicu, kjer si lahko ogledate mogočnih utrdbe in se spustite proti Vrhu Bače (1273 m). Vzpon na Možic, če se vam pot zdi predolga, lahko tudi spustite.
 • Če pa želite pot še dodatno skrajšati, pa lahko za spust do Vrha Bače uporabite nemarkirano mulatjero, ki se zložno – ampak res zložno dviguje pod Slatnikom in ne vodi na vrh. Malo pred mestom, kjer naletite na stare kasarne, se levo dol odcepi dobro vidna mulatjera, ki ji sledite do poti Petrovo Brdo – Vrh Bače. Po poti je potem do Vrha Bače še 10 minut. Mulatjera je na nekaterih mestih sicer malo poškodovana. V suhem je v redu, ne priporočam pa sestopa v mokrem, še manj v zasneženem ali poledenelem! Lahko pa spustite kar vse vrhove in se s Petrovega Brda povzpnete direktno na Vrh Bače (brez vzpona na vrhove je le 1.30h). V luštnem sedelcu je lovska koča.
 • Z Vrha Bače se lahko spustite v Podbrdo (1.30 h) ali v Bohinjsko Bistrico (kaki 2 uri) ali pa nadaljujete pot preko Koble na Črno prst (3h). To so še možnosti za drugič in malo drugačno organizacijo izleta (recimo z vlakom).

Primernost: Primerno za vse (tudi za družine), ki se ne ustrašijo dobrih 7 ur počasne hoje. Nemarkirani del poti ni primeren v mokrem, zasneženem ali poledenelem. Takrat je obvezen obhod mimo Možica. 

Zemljevid: Bohinj; 1:25.000.

7 odgovorov
 1. ana kos
  ana kos says:

  Kako lepo! Res sta izbrala lep konec Slovenije in tisto, ko sta oba skupaj, zelo lepa slikca! No, ostale tudi, ampak tista, ko sta v dvoje, ima posebe čar! 🙂
  (Saj veš, da se je tam spodaj rodil moj Turdus?

  Vse dobro!

  Odgovori
 2. Katja Anžič
  Katja Anžič says:

  Vau, super! Je bil to nedeljski “sprehod”, kajne. Kaj pa naš skavtski izziv, bomo tudi mi kaj deležni teh lepot? Gremo to nedeljo?

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Katja, ja bil res lep nedeljski sprehod. Je dobra tale moja ženka, kajne? Več kot 6 ur sva hodila.

   Drugače pa bi bila tole dobra ideja za naš skavtski izhod. Ja sva premišljevala o tem. Samo to nedeljo ne moremo, ker moramo biti mi doma. Naš Boštjan ima predavanje na TEDx Ljubljana. Poglej: http://www.tedxljubljana.com Smo zelo ponosni, da imamo takega inovatorja.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja