Praktični nasveti za varčevanje z dragoceno pitno vodo

Lansko leto v tem času sem pisal o samoumevnosti zdrave vode. Takole mi je pred kratkim v komentar zapisala bralka Teja: “Voda je pri nama cel projekt, ker živiva v hribih in precej oddaljena od civilizacije … Edini vir vode je deževnica, ki jo uporabljava za skoraj vse, razen za pitje in kuhanje, za kar uporabljava studenčnico, ki jo shranjujeva v inox sodu za vino.

Uvedla sva precej sprememb (predvsem v glavi). Najprej sva zamenjala WC kotliček, ki sedaj namesto 6 porabi samo 3 l vode. Verjemite – tudi 3 litre spere vaše drekce :o). Za vse, ki bi radi z vodo varčevali pri spuščanju le-te v WC, pa ne želite zamenjati kotlička (stroški), imam dober nasvet: 0,5l plastenko napolnite z vodo in dajte v kotliček. S tem zmanjšate prostornino in porabo vode. Namig: poskusite z dvema plastenkama, če vode le ne bo dovolj, eno odstranite.

Če v vodo, v kateri kuhate zelenjavo, jajca, testenine itd. ne dodate soli, je ohlajena odlična voda za zalivanje rož. Rožice se bodo razveselile dodatnih hranljivih snovi (še posebej, če ste v vodi skuhali zelenjavo) in se vam zahvalile z lepo rastjo in čudovitimi cvetovi. Tudi vodo za spiranje zelenjave, sadja in mesa ponovno uporabiva za zalivanje rož. Imava pač eno “kanglico” več in vodo zlivava vanjo ter zalijeva, ko je to potrebno.

Za hladne napitke v hladilnik postavite vrč vode. Tako vode ne boste po nepotrebnem spuščali v odtok, medtem ko čakate na za vas primerno hladno vodo.

Pa še nasvet za varčevanje z vodo pri zastareli napeljavi, kjer je treba čakati na toplo vodo: spremenite ritual umivanja. Največ ljudi se najprej tušira in šele nato umije zobe. Zamenjajte vrstni red in najprej umijte zobe (odprite toplo vodo, a vseeno pazite na to, da je ne spuščate po nepotrebnem v odtok). V tem času bo po napeljavi že prišla tudi topla voda, tako da samo smuknete pod tuš :o).”

Komentar je tako zanimiv in poln odličnih nasvetov, ki bodo marsikomu prišli prav. Predvsem tistim, ki so pripravljeni narediti – tako kot Teja kakšno pratično spremembo, predvsem v glavi. Teja hvala!

Takoj v prakso

Sam sem šel takoj ko sem tole prebral v akcijo in v naš kotliček za vodo namestil štiri 0,5 l plastenke napolnjene z vodo. Prvič sem tudi opazil, da imamo pri nas pravzaprav 9 l kotliček. Teja govori, da je celo 6 l prevelik! No vseeno sem volumen vode zmanjšal z 9 na 7 l – kar je za 22 %.

Preprost izračun pravi, da če vsak dan vodo potegnemo 10 x in če to delamo 300 dni na leto, prihranek vode znaša 6.000 litrov na leto. Da se razumemo, to je voda, ki jo brez potrebe spravimo v kanalizacijo, v čistilno napravo in dol po Savi vse do Črnega morja.

Še bolj enostavno je, če popoln izpust vode iz kotlička zadržimo z gumbom, a pri tem je treba razmišljati. Kar je pa za človeka težko. Plastenke, ki “mrtvo hladne” ležijo v kotličku, so bolj PREPROSTA in zato boljša rešitev.

Foto: Christopher Bruno, SXC

6 odgovorov
  • Katja
   Katja says:

   Komentar na zadnji odstavek:
   Ob napisanem sem malo razmišljala in ugotovila, da imam pritisk na “gumb” že skoraj v podzavesti in ga pritisnem tako avtomatsko, da nič kaj dosti ne razmišljam.

   Bi me pa tudi zanimalo, kako se da v hiši s klasično vodovodno napeljavo v kotličke napeljati deževnico … Brez razbijanja sten si tega podviga ne predstavljam.

   Odgovori
   • Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Katja: Tudi jaz ne brez razbijanja in precej stroški. Morda nama Miha pove kako imajo “uštimano”.

    Ja, fino je gumb ozavestiti in ga uporabljati. Plastenek v kotličku so pa še boljša fora.

  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Darja: Meni je tudi všeč pri komentarju od Teje naravnanost najprej na spremembe v glavi, potem pa zelo praktične, domiselne in preproste (ja, tudi brez dodatnih stroškov) rešitve. Se vidi, da govori iz prakse.

   Še to: tole je uporabno tudi kot model: 1. sprememba v glavi 2. rešitve (praktične, preproste, brez dodatnih stroškov) 3. deli z drugimi.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja