Adijo čebula!

Na vrtu sem že “pospravil” pridelek čebule in ga odložil v smetnjak – niti ne na kompost. Napadla ga je takoimenovana čebulna muha in “rorčki” so se začeli polegati. Ko sem pogledal čebulo, je izgledala kot gnila in preluknjana … in ko sem raziskal notranjost čebule, se je v njej zvijal mali črviček. Ima kdo dobro rešitev – bio seveda – za to nadlogo? Za drugo leto seveda. Šalotka bo izgleda preživela, četudi ne vse. Kjer je prej rasla čebula, sem posejal nizki fižol.

Drugače pa vrt lepo dela. Že pobiramo solato v glavicah, berivko, krešo, rukolo, blitvo, kamilice, … Kmalu bo grah, ki že dela stroke in bučke, ki so že kakih 10 cm dolge.

Nova pridobitev vrta je majhna visoka greda, ki je že zasajena s kumarami, ohrovtom, bučkami, solato in porom. Ja, veselje je pogledati na vrt v tako bujnem razvoju.

6 odgovorov
 1. Slavko
  Slavko says:

  Korenje odganja cebulno muho, torej je najboljsa varianta sadit cebulo in korenje cimbolj zraven.
  Druga varianta, ki jo moja mama izvaja, pa je da se ima cebulo pokrito vsaj do zacetka meseca maja. Po maju se jo lahko brez problema odkrije.

  Odgovori
 2. alena
  alena says:

  Z veseljem spremljam vašo vrtnarsko dejavnost , kaže ,da vas je vrtnarjenje res malo zasvojilo.Nič ni bolj prijetnega kot v poletnem jutru zakorakati na vrt , ko so na rastlinah še kapljice vlage in si ogledati zeleno razkošje.In ko lahko začneš pobirati prve pridelke , doživiš potrditev , da se je splačalo “lomiti” hrbet s prekopavanjem in zalivanjem.-Da korenje odganja čebulno muho je že star in preverjen recept , obenem bo varno tudi korenje pred korenjevo muho ,ki zalega tam svoje potomce.Najbolje ,da med vrsticami čebulčka vmes posejete še korenje.Na eni gredi boste dobili dvojen zdrav pridelek.-Srečno še naprej !

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @alena: Ja, izgleda, da me je vrtnarjenje prav res malo zasvojilo. Do sedaj z njim nisem preveč veliko ukvarjal – skoraj nič. Po projektu 1 € na dan sem videl – občutil prednosti zdrave in poceni zelenjave z vrta. Pač nekoga sreča pamet v malo bolj poznih letih.

   Lepo ste zapisali. “Nič ni bolj prijetnega kot v poletnem jutru zakorakati na vrt, ko so na rastlinah še kapljice vlage in si ogledati zeleno razkošje. In ko lahko začneš pobirati prve pridelke, doživiš potrditev, da se je splačalo “lomiti” hrbet s prekopavanjem in zalivanjem.” Ne morem se bolj strinjati. In prav to počnem te dni. Spotoma pa še spulim kakšen plevelček …

   Vse dobro vam želim.

   Odgovori
 3. klement
  klement says:

  Že nekaj časa z zanimanjem spremljam vašo stran in sem zelo vesel, da so še ljudje, ki stremijo k bolj enostavnemu načinu življenja. Tudi sami vrtnarimo in nam vrt pomeni veliko v več pogledih. Skoraj deset mesecev na leto nam daje tako ali drugačno zelenjavo. Tudi mi si prizadevamo pridelovati zelenjavo na čim bolj bio način brez kemičnih pripravkov. Čebulji muhi se baje najlaže izogneš tako, da jo dovolj pozno sadiš (po prvem maju) in dovolj zgodaj pobereš(pred koncem avgusta). Isto naj bi veljalo za por in česen, le da jesenski por mora od sredine avgusta rasti v “tunelu” pod kopreno vsaj do prve polovice novembra. Za nas je bil do sedaj to edini način. Druga možnost je samo še špricanje vsak torek…

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja