Dan 4: Prvič pod 1 €
Tole postaja zanimivo. Vedno bolj premislim kaj skuham in koliko pojem. Pri hrani ne šparam pretirano in ne zmanjšujem kakovosti. Pač pa občutno zmanjšujem količino. Vsak dan tečem, da vidim, če je premalo energije. Tek namreč dobro pokaže, če zmanjka “bencina”. In mi ga ne. Malo se tudi razvajam. V kuharski knjigi je pisalo, da kisla smetana v fižolovi juhi ni obvezna, pa sem jo vseeno dodal 🙂
Fižol
Ali niso včasih fižol imenovali “meso revežev”? Zaradi vsebnosti beljakovin in zaradi cenenosti. Sedaj to ni več. Vsaj pri nas ne. Fižol v zrnju ima skoraj enako ceno kot meso.
Za kilogram fižola znamke “koks” z Ljubljanske tržnice (gospa je bila poštena in ga je natehtala 1,020 kg – 2% več) sem odštel 8 €/kg, kar da 2,45 kg kuhanega – saj veste fižol ko ga namočiš nabrekne – kar še vedno znese 3,27 € /kg. Meso, ki sem ga včeraj porabil za špagete pa stane 3,98 €/kg. Tako nisem skoraj nič pridobil, ko sem zamenjal fižol z mesom. No, fižolova juha, ki sem jo tudi pripravil z dodatkom stročjega fižola, je bila odlična. Nekaj špagetov v njej pa je dalo dovolj moči za 6 km kar solidnega teka.
Še tole: Fižol iz Hoferja (sicer beli, kuhan in v pločevinki) je precej cenejši =1,09 €/kg. Prihaja pa iz Nizozemske. Ne vem od kje Nizozemcem tako poceni fižol. Zaenkrat bom pri slovenskem, a ga poskusil dobiti ceneje.
Se mi zdi, da je česen največji “biznis” na tržnici. Le redki ga imajo, drag je kot vrag =12 €/kg, Za mnoge sumim, da kupujejo kitajskega v Hoferju (cena: 4,98 €/kg) ali kje drugje in ga prodajajo na trgu kot domačega. Profit: 140 %.
Sam sem previden in vzamem le tistega, ki je videti svež (ima še svežo, ne preveč suho lupino). Pa tudi okus je čisto drugi, seveda. Česen je neverjetno drag in prinese kar precej stroškov. Samo kaj ko ga imam rad …
Dan 4: 23.9.2010
SKUPAJ: 0,95 € (-5 %)
DOBRODELNOST: 9,05 € (Skupaj: 35,15 € = 70 kg riža)
Kot vidite mi je danes uspelo, predvsem na račun kruha, ki sem ga precej pocenil z domačo peko in precej “švoh” večerje. Kar pa ne pomeni, da sem šel ravno lačen spat.
- Endivija s krompirjem in kruh z maslom: 200 g endivije z vrta (=0,000), 50 ml sončničnega olja (H – 1,45 €/l) = 0,073 €, 300 ml jabolčnega kisa (domač kis) = 0.000 €, 250 g kuhanega krompirja (kmetija, 0,50 €/kg) = 0,138 €, 96 g kruha (domač, moka H – 0,335 €/kg) = 0,032 €, 14 g masla (H-4,36 €/kg) = 0,061 €
Malica (0,000 €)
- Dvoje jabolk z domačega vrta (0,31 kg) = 0,000 €
- Fižolova juha: 150 g stročjega fižola z domačega vrta = 0,000 €, 100 g kuhanega fižola =0,327 €, 140 g čebule =0,210 €, 64 g špagetov =0,045 €, 20 ml sončničnega olja =0,029 €, 1 strok česna =0,024 €, 30 g kisle smetane (H-0,48/250 g) =0,06 € in 20 g moke =0,006 €
Pojedel 80 % (drugo prihranim jutri za zajtrk).
Večerja (= 0,060 €)
- Kruh z jabolčnim namazom in jabolka: 50 g kruha = 0,017 € in 40 g jabolčnega namaza 0,043 € in 120 g jabolk 0,000 €
Priprava jabolčnega namaza: 0,5 kg olupljenih jabolk z vrta = 0,000 €, 150 g sladkorja 0,102, 50 g masla = 0,218 €, 238 g puste skute (H-1,39/0,5 kg) = 0,662 € SKUPAJ: 0,982/0,918 kg = 1,07 €/kg OPOMBA: Dober namaz za na kruh. Ga bom shranil za naprej, ko bom lačen.
Čez dan popil 1 l zeliščnega čaja – meta melisa z domačega vrta (sem rabil tekočino po teku!) = 0,022 €, ostalo pijem vodo iz pipe.
H – Hofer
M – Mercator
Zakaj si pa čaj računal 0,044 €? A si vštel stroške elektrike ali sladkor?
@Sabina: Hvala za tole opozorilo. Čaj sem si preveč naračunal. Dejansko je 0,022 €/l. Računam samo sladkor, ki ga je 33,3 g na liter, kar je okoli 3 x manj kot v ledenih čajih in podobnih pijačah.
Elektrika je zanemarljiva. Za zavreti 1 l vode potrebujem samo 1 cent. Evo še izračun: 2,4 kW x 0,0458 ure (2 min 45 sek) x 0,09233 € = 0,010€
Plin je verjetno nekaj podobnega in tega ne upoštevam, ker bi mi čisto uničilo življenje. Že tako je nekaj računanja 🙂
Bravo Aleš, tole postaja napeto.
@Frau Blitz: Me veseli, da je napeto branje. Kaj te najbolj pritegne?
Tole se sliši super! Pa vseeno mislim, da bi vse skupaj prišlo malenkost dražje, če bi všteli v ceno še: elektriko (aparat za peko kruha in štedilnik, na katerem ste kuhali juho nista ravno med skromnimi porabniki elektrike), vodo za juho, pitje, kis, in pa tudi semena za solato in stročji fižol nekaj stanejo, čeprav so vzklila v domači zemlji.
V Hoferja in v Mercator ste šli peš, s kolesom, ali morda z avtomobilom?
Drugače pa nadvse pohvalno, mogoče kaj podobnega poizkusim tudi sam! Sploh se ne zavedamo, koliko porabimo za naše “nobel” prehranjevanje. Sam sem nekaj podobnega poizkušal, ko sem študiral v Franciji, kjer sem bil omejen z denarjem in sem za 2€ uspel preživeti dan, kar pa je še vedno za 100% več, kot je Vaš izdatek!:-)
Pa veliko uspeha še naprej!!!
Jurij
@Jurij: Me veseli, da spremljaš in da ti je všeč.
Nekatere stvari sem preprosto zanemaril, ker bi bilo preveč računanja. Na primer elektriko: Za segreti 1 l vode na elektriko porabim 1 cent in to pač zanemarim. Juhe itak ni bilo več kot 1 l in to v ceni juhe predstavlja 0,1 %. Nekaj podbnega (verjetno še manj) je za plin.
Ne želim si ravno uničiti življenja s pretiranim preračunavanjem.
No, ti to že poznaš iz Francije in si ugotovil, da se da z 2 € na dan. 1 € je še večji izziv, še posebej, ker ne želim biti samo ob kruhu in vodi, krompirju in špagetih. Želim, da je zdravo in trajnostno, pa četudi je malo več.
Lepe dneve ti želim.
@Aleš, mogoče bi veljalo ločiti hrano in pa ostale postavke (elektrika, voda …) ker potem stvari postanejo preveč zakomplicirane, saj moraš upoštevati, tako kot je nekdo zapisal, še to, ali si šel po hrano z avtom ali peš …. Se pravi, da 1 € vključuje samo hrano.
@Sabina: Ja, saj ločujem ali še bolje elektrike in plina nikjer ne upoštevam, razen pri kruhu, kjer sem pač izračunal, koliko se porabi za peko 2 kg kruha.
Če bi vse upošteval, bi se stvari pretirano zakompliirale. Itak, pa mi preprostniki večino poti opravimo s kolesom ali peš. Če se ne da pa poti združujemo.
Sabina ali več, da ima ena kmetija v Dravljah (Zapuška cesta, prva kmetija ko zaviješ s Kamnogoriške) mlekomat z mlekom po 60 centov. Odlično mleko. Hčerka je blizu doma, pa je povedala. Ko jo obiščemo, pa vzamemo še kake 4l mleka.
Ko boš jedel stročji fižol, se bo pa kar poznalo, ker ne obrezuješ končkov…
@Tone: Dal si mi dobro idejo s “Čerinovim faktorjem”. Čakaj, da jo razvijem do konca in napišem blog. Prav uporabno bo.
Vse pohvale za spoštovanje vreden izziv! Uspešno naprej! Sara
@Sara: Hvala.
Kaj me pritegne? Tvoja strast definitivno. Očarljivo je, kako se temeljito in brez blefa lotevaš svojih projektov. Respect.
@Sara, Frau Blitz: Hvala.
Fižol ni tako drag, samo afnati se ne smemo s tržnico katere se jaz vedno v širokem loku izognem.
M – Generik češnjevec
Cena na enoto: 1,69 EUR / kg
M – Generik beli fižol
Cena na enoto: 1,75 EUR / kg
Poleg tega krepko odsvetujem Hofer kot “diskont” ker to že leto dni ni več, saj zavajajo potrošnike in prodajajo za enako nore cene kot Mercator. Veliko boljše rezultate boš dosegel v Eurospinu in Lidlu.