Pristna, nedolžna slovenska kletvica

Janez Turinek, župnik iz Artič, predlaga lepo slovensko kletvico, ki jo je slišal od meniha iz enega najbolj kontemplativnih redov na Slovenskem.

Evo kletvica: “Naj te žabica preskoči.”

Moj komentar: Ne vem dobro, če tole sploh je kletvica. Če je, jo je treba izreči precej naglas in z določenim glasom, da sploh izpade kot kletvica, kajne? Je pa zelo okusna, zanimiva in prav nič brezbožna. Po moje niti k spovedi ni treba, če jo izrečeš. Prav res taka, kot da jo je izumil kakšen menih 🙂

Poznate še kakšno tako. Spodobno seveda.

Foto: Adrian Gtz, SXC

13 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Matjaž: Zanimivo, armafleks. Zelo skavtsko… Ta žabica je dobra po moje tudi zaradi vključitve pomanjševalnice, ki že sama po sebi preprečuje, da bi jo izrekel kot kletvico.

  Odgovori
 2. urška
  urška says:

  Ha, ha….pa res znaš poskrbeti za dobro voljo….:-)
  Kaj vem, ena zelo stara in tudi večkrat omenjena v literaturi je “krščen Matiček” niti ne vem ali se Matiček piše z veliko začetnico :-), potem je še ena “naj te koklja brcne” in “tristo kosmatih”. Pri vsem tem je važno koliko jeze se pri izgovorjavi sprosti ;-).
  Moja stara mama je bila zelo pobožna ženska in ni nikoli preklinjala, ko pa jo je enkrat v res hudi jezi zaneslo in je rekla hudič, so bili otroci čisto šokirani. Hja, jim je razložila, kaj jaz morem če so mu dali tako ime, bi ga klicali pa Janez in bi tako rekla…….:-)

  Lep dan še naprej!

  Odgovori
 3. A.
  A. says:

  Pa še ena poučna, s katero nas je navdahnil gimnazijski profesor fizike: “Dvesto triinsedemdeset kosmatih Kelvinov!” 😀

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @A.: Ta je fina. Res poučna. In zelo fizikalna.

  Značaj kletvici daje edino kosmatost stopinj kelvina. Ne vem sicer, če je lahko kelvin kot enota lahko kosmata, gospod Kelvin je bil gotovo 🙂

  Odgovori
 5. M.
  M. says:

  Evo, ena slovenska, čeprav ne vem, ali je ljudska ali pa smo se jo kar tako spomnili v osnovni šoli (je pa kar kruta, če se poglobiš v vsebino ;)):
  “Da bi ti petelin okljuval janeza!”

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja