Boj enciklopedij: Britanika proti Wikipediji


Tudi Britanska enciklopedija Britanika, ki je plačljiva (51€/leto) se odpira v internet. Vabijo svoje bralce, da prispevajo k večji točnosti enciklopedije.

Seveda bralci ne bodo imeli kar direktne možnosti objave ali kot pravi Jorge Cruz, predsednik  Encyclopaedia Britannica: “Mi se ne odrekamo svoje odgovornosti kot izdajatelji ali, da bi jo pokopali pod sedaj modno paradigmo  ‘modrosti množic ‘. Verjamemo, da je ustvarjanje znanja sodelovalen process, vendar ne demokratičen.”

Gradivo bodo najprej pogledali strokovnjaki, ki ga bodo odobrili. Bralci, ki prispevajo bodo nagrajeni s promocijo – biti strokovnjak na svojem področju. Očitno ne bo nič z množičnostjo.

Očitno Britanika skuša ujeti zaostanek za popularno Wikipedijo, prosto enciklopedijo, ki jo vsakdo lahko ureja in ki pravzaprav temelji na demokratičnosti in ‘modrosti množic ‘.

Sam imam občutek, da bo Britannica težko sledila Wikipediji. Zakaj? Po moje je za to več razlogov:

 1. Britanika je plačljiva, Wikipedija pa zastonj. Razlika v kvaliteti ni očitna. Strast ljudi, da bi prispevali Britaniki bo po moje bistveno manjša. Sam se vprašujem, zakaj bi nekaj prispeval Britannici, da bodo služili z mojim delom in ne Wikipediji, ki je zastonj – za vse. Strast prostovoljcev torej pri Britaniki odpade.
 2. Wikipedija ima nizek prag vstopa za prispevanje – samo prijava in že lahko delaš. Izjemno hitro in PREPROSTO. Prav nobene odobritve. Tako seveda privabijo ogromno prostovoljcev, ki prispevajo.
 3. V Wikipedijo lahko prispevaš tudi anonimno. Zdi se, da to omogoča vandalizem in resnično ga je nekaj. Vendar, kdor je že napisal kakšen članek na Wikipedijo ve, da je očitno na delu zagnana skupina predanih ljudi, ki pokrivajo svoja področja in pomagajo, da do vandalizma ne pride, da te opozorijo, če članek ni v skladu s standardi Wikipedije. Če vztrajaš pri neumnostih, ti prepovejo dostop … Kar nekaj mehanizmov ima Wikipedija vgrajenih, ki onemogočajo neumnosti ali jih vsaj zmanjšujejo.
  Več o delovanju Wikipedije in o zagotavljanju točnosti Wikipedije.
 4. Wikipedija ima ogromno vsebine: v angleški verziji skoraj 3 milijone člankov (2,723,014), celo v slovenski verziji imamo več kot 70.000 člankov (70.269 ), kar je za nas ogromno. Zdi se, da je v Wikipediji prav vse.
  Kaj pomaga točna enciklopedija (kar naj bi Britanika bila), če pa ni vsebine, ki te zanima – sploh pa ne zastonj. To pritegne vsak dan nanjo ogromno ljudi (je 8. najbolj obiskano spletno mesto na svetu) in med njimi se vedno najde dovolj takih, ki prispevajo.

Sam sem tudi navdušenec za wiki na vse možne načine in ga pri svojem delu vsakodnevno uporabljam. Zato ker je PREPROST za uporabo in učinkovit. Samo ‘modrosti množic’ se ne smeš bati.

Aleš Čerin

Enhanced by Zemanta
1 odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Boj enciklopedij: Britanika proti Wikipediji http://tinyurl.com/aggkcq

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja