Karel Gržan: “Če (z)moreš, moraš!”

Zadnjič sem bil na predavanju dr. Karla Gržana z naslovom “Življenje kot priložnost.” Odlično predavanje, ki se me je zelo dotaknilo. Pater Karel predava “sočno”, zanimivo in prepričljivo. Uro in pol je delil z nami svoje bogate izkušnje z mladostniki v komuni na Razborju.

Na kratko

Karel se je na zanimiv način posvetil naslednjim temam:

 • Živeti je priložnost
 • Ustvariti varno območje
 • Konkretizacija posameznikove vrednosti

Če bi moral strniti njegovo predavanje v en sam stavek, bi izrazil tole: “Kar more (v smislu zmore), mora (v smislu narediti).” To smiselno izhaja iz tako-imenovane božje pedagogike: imaš talent – zmoreš – stori – ne boj se (s teboj sem).

Torej, če otrok že nekaj zmore narediti, to tudi mora in ne smemo mu “zanašati riti”. S tem si pridobi izkušnje (tudi izkušnjo bolečine) in se pripravi na vso realnost življenja, ki ga čaka.

Še nekaj zanimivih stavkov p. Karla:

 • “Ko je dobro v meni, je dobro tudi ob meni.”
 • “Ko si najbolj v dreku, je to dobra izhodiščna pozicija za …”
 • Fantje iz komune: “Kaj lažeš? Zakaj nisi z nami RESNIČEN, da bi bili ob tebi mi lahko RESNIČNI?”
 • “Vejica (kot slovnično ločilo) je veliko območje svobode.”

Zapis predavanja v obliki miselnega vzorca

Povezava do predavanja na MindMeistru: Predavanje – Karel Gržan

Foto: Aleš Čerin

6 odgovorov
 1. pavel
  pavel says:

  Aleš,
  čudovito si povzel p. Gržana. Dosedaj sem bil 3x na njegovih predavanjih in je poleg Cestnika in Rupnika definitivno motor življenjskih resnic.
  Očitno mu je komuna in osebna učljivost še kako dobro dela!

  Aleš, kako kot skavt, kjer ste nabildani z ideali ( tako kot starejši katoliki, ki katolištvo dojemajo kot kulturo ali politiko) – sprejemaš Gržanovo vodilo, da se je treba izogibati “sanjanja o idealih” in iskati “realnost”?
  Hvala

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Pavel, hvala za pohvalo. Karel je izjemen govorec. Tudi če si bil trikrat (jaz sem tudi že ene tolikokrat) na njegovih predavnjih, ni nikoli dolgčas.

  Skavti:
  Ne vem zakaj praviš, da smo nabildani z ideali in nas primerjaš s starejšimi katoliki. Govoril bom v svojem imenu in ne v imenu skavtinj in skavtov, ki nas je v Sloveniji okoli 5.000. Sam sem seveda med odraslimi skavti: http://zbokss.skavt.net.

  Geržan pravzaprav pravi, da “smo bili v rajskem” – idealnem in zato še vedno težimo tja. In prav je tako.

  Treba pa se je pripraviti (sebe in tudi naše otroke) na realnost življenja – in prav to počnemo skavti z vsemi našimi dejavnostmi. Naš pozdrav je tudi dovolj zgovoren: “Bodi pripravljen.” z odgovorom “Vedno pripravljen.”, kar pomeni: a) imeti naravnanost (socialni + duhovni razvoj) videti potrebo v okolju, kjer smo in nanjo dejavno odgovoriti in b) biti tudi fizično in umsko pripravljen (fizične sposobnosti, znanje, spretnosti).

  Izjemen primer naše naravnanosti je bil letošnji Jamboree (skupni tabor 3.500 skavtinj in skavtov), katerega del se je odvijal v izjemnih razmerah (močni nalivi, poplavljen travnik, blato, …). Skavti smo to vse prenesli, še več spoznali, da nas Nekdo skuša in nam daje na pot preizkušnje, kjer se lahko pripravimo na “realnost življenja”.

  Hvala Pavel, da si se oglasil. Vesel bom, če še kdaj prideš.

  Odgovori
 3. pavel
  pavel says:

  Aleš,
  prvič vidim tak editor za mislene vzorce.
  Kako se ga uporablja? Ali moram tak program kupiti ali je free?
  Predvsem me zanima, kako bi lahko zgornji miselni vzorec sprintal. Mi lahko prosim pomagaš? Bi šlo to na en A4, da bodo besede berljive?

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Pavel, uporaba teh sodelovalnih miselnih vzorcev je zelo enostavna. V osnovi uporabljaš dva gumba: vstavi (insert) in enter. Malo se poigraj z njima, pa je.

  Osnovna funkcija je zastonj (6 miselnih vzorcev, vendar z nezmožnostjo izvoza). Več o tem orodju na mojem poslovnem blogu Sodelovanje 2.0.

  Če orodja ne rabiš za sodelovanje, ti priporočam FreeMind, ki ga lahko zastonj naložiš. Več o FreeMindu pa tule.

  Jaz oboje veliko uporabljam pri svetovanju v podjetjih, pa še kje kot vidiš. Niselni vzorci so za mene odlično orodje za konceptualizacijo npr. pri pisanju članka, knjige, opisu procesov, …

  Veliko uspeha. Oglasi se na mojo e-pošto, če želiš še več informacij.

  Lep vikend.

  Odgovori
 5. pavel
  pavel says:

  Aleš,
  spet sem se vrnil na tvoj blog, ker sem nehote našel moj insert o branju SP pri bogoslužju na odličnem blogu vaše župnije. Ni naključje, da sem ravno dan prej dobil email, da obiščem predavanje Depresije od DŠK. Pravkar sem videl, da je odpadlo: če boste kaj še organizirali, mi pls sporoči, sicer pa bom več obiskoval te strani.

  Pa sem dobil idejo, da te povabim na portal http://www.iskreni.net
  , na zelo živahne forume o vzgoji, družini in etc. Tam manjka skavtov. Sploh pa kvalitetnih piscev nad 30 let. Kajti večina zagnanih je še zelo v zaljubljenih, romantičnih letih pod 30 – pa je zatorej dostikrat več idealov kot treznih izkušenj.

  Še pojasnilo o mojih izkušnjah s skavti: poznam jih morda ene 20. V moji generaciji so ti skavti dokaj idealistični ( bolj konkretno v živo, če se kdaj srečava. Če ne prej pa na NV novembra, na Gržanu), težko se poročajo, kar sanjajo. Ko sem sam plezal globje v krščanstvo, sem imel dostikrat občutek kako so polni idealov in pravil, da krščasntvo jemljejo kot politični program ali nek otroški ideal. Osebno sem doživljal njihov velik odmik od osebnega odnosa z Bogom, pa toliko večjo idealističnost in aktivistično zagnanost.
  Drugače, pa da ne boš narobe razumel, bom svoje otroke ziher dal med skavte, ker je to trenutno najboljša možna šola, kar jih je v Sloveniji. In edina, ki ima vzgojo.
  Pa še to: ko pregledujem tvoje bloge, se mi zdi, da imaš zelo zanimivo in podjetno službo. Sem kar malo zavisten.

  Lp Pavel

  Odgovori
 6. Mira Demšar
  Mira Demšar says:

  Živjo Aleš,
  povezava do zvočnega posnetka ne deluje/ne najdem posnetka na tisti strani. Lahko preveriš?

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja