Pralni stroji in programska oprema: Novo ni vedno boljše

Serviserji pravijo, da je sedaj vgrajenih več plastičnih delov, ki se seveda pri pralnem stroju, ki se kar naprej vrti in poskakuje, prej obrabijo.

Vsekakor so pa pralni stroji sedaj lepše oblike, cunje bolje ožamejo (manj energije za sušenje, če uporabljate še sušilni stroj) in so energetsko manj potratni (kar je super). A če jih večkrat kupimo, porabimo tudi več denarja, več se jih pojavi na smetiščih, … Ali nas niso proizvajalci z EKO finto malo potegnili za nos?

Še malo reklame za našega proizvajalca: sam prisegam na Gorenje in to predvsem zaradi odličnega servisa, ki je zame več vreden kot ne vem kakšna tehnologija in oblikovanje (četudi je ravno Gorenje dobilo prestižno nagrado za obliko).

Podobno je s programsko opremo. Novejše verzije so velikokrat še polne hroščev in ravno ko jih odpravijo, že pride nova verzija. Baje, da je tako z Visto v primerjavi z XP-ji.

No za tiste, ki si kdaj zaželite starih verzij ponujam koristno povezavo: http://www.oldversion.com. Ker nove verzije niso vedno boljše!

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
 1. Blitz
  Blitz says:

  Lep tale nov blog. Zadnje čase nisem več niti klikal nanj, ker nisi že vso večnost nič napisal.

  Mislim, da je ekologija, predvsem poraba energije eden dveh največjih izzivov prihodnosti. Vseeno verjamem, da je menjava strojev na pet let z novim energetsko upravičena. Pred desetimi leti ni še nikogar preveč zanimala poraba energije, danes je pa že vse drugače in napredek na tem področju je kar hiter. Jasno, pri povečani proizvodnji pa bo treba vedno več pozornosti nameniti recikliranju.

  Vgradnja manj odpornih delov seveda zniža ceno, res povzroči kakšno popravilo več, a cena je še vedno nižja. Če bi hotel imeti res trajen stroj, bi morali biti odpornejši vsi deli, ne le tistih nekaj, ki se jih bo pokvarilo.

  Zanimivo, jaz pa nisem najbolj ljubitelj aparatov Gorenje. Ob prvem opremljanju gospodinjstva pred dobrim desetletjem sva imela z Gorenjem kar nekaj izredno slabih izkušenj. V Sloveniji se je v tem času res marsikaj spremenilo, a odpor je ostal.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Šefe, kako hitro si se oglasil. Eh, stari bloger… Ja ne vem z menjavanjem strojev vseeno pulijo denar iz žepa prepogosto (in še vedno preveč). In pravzaprav ne vem kam z odpadnimi stroji v praksi. Mi jih pač damo v kosovni odpad in jih Snaga strokovno odpelje, kaj se pa potem zgodi, pa ne vem.

  Vseeno menim, da bi se dalo ključne (saj veš da se v stroju vrti – in se ve kateri so ključni) bolje narediti (brez pretiranega povišanja cene). Samo potem bi jih pač manj prodali.

  Hvala za pohvale. Sem se odločil, da blog reaktiviram. Saj veš zadnje čase sem se ukvarjal z wikiji. Še preje pa da ga malo polepšam. Vmes sem se pa naučil malo programiranja v php. Samo malo…

  Oglasi se še na Sodelovanje 2.0. Kako naj te sprovociram?

  Odgovori
 3. Blitz
  Blitz says:

  Z ženo sva se že večkrat pogovarjala prav o strojih. Saj tudi danes dobiš stroj, ki bo delal vsaj 1o let – Miele. Imam potrdilo sodelavca, ki ga ima že 15 let in se ni še nikoli pokvaril. Ampak tak stroj stane od 3 do 4x več od običajnih znamk. Danes si le težko kdo privošči plačati 1500 ali celo 2000 evrov za pralni stroj. Razen tega pa so današnji Gorenjevi stroji zagotovo veliko bolj varčni od desetletnega Mileta.

  Ne vem, najbrž bi bilo potrebno imeti več podatkov, da bi lahko človek kaj bolj določenega na to temo rekel. Smo pa prav v Nemčiji doživeli, da se veliko dela na okolju, veliko več kot v Avstriji in Sloveniji. Pivo v konzervah dobiš le na bencinski črpalki, v trgovinah pa le v steklenicah. Tudi za plastenke moraš plačati kavcijo. V bistvu so v Nemčiji že stopili korak naprej iz potrošniške družbe.

  O tem bo treba še kako razmišljati, ključni izziv prihodnosti pa je gotovo ohranitev tehnološkega in socialnega napredka ob hkratnem zmanjšanju onesnaževanja okolja.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Hvala, ker si odrinil bolj na globoko. Ja večplastni problemi povezani s stroji. Starejši kot je, več energije žre… Najpomembneje kaj storijo(mo) s stroji, ko se upokojijo. In tu se mi zdi, da proizvajalci še ne prevzemajo nobene odgovornosti. Zdi se mi pa da bi jo morali. Poskrbeti za stroje (razgradnjo, ekološko neoporečno, za recikliranje, …).

  Drugo: Nemčija, Slovenija. Pred kake pol leta sem bil šokiran, ko v trgovini ni več za dobiti olja v steklenicah. Samo plastenke. Pivo pa itak, da je v pločevinkah povsod. Ja Nemčija gre tu korak naprej…

  Vsekakor pa imamo kar nekaj vzvodov v rokah tudi mi potrošniki. Kupujmo preudarno in se odločajmo z glavo (z mislijo na ekologijo). Ali kot pravi Vicki Robin: “Kako zapravljaš denar je obenem “volilni glas” za to kar danes obstaja na svetu.”

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja