Kako prihraniti 1 €/dan?

Zrno do zrna pogača, kamen na kamen palača

Nekateri preprosto poiščejo kakšno svojo navado, ki jo z lahkoto (ali pa tudi malo težje 🙂 ) pogrešajo in denar od tega prihranijo. Evo, moj prijatelj je krasen primer za to. Nehal je kaditi (kadil je približno eno škatlico cigaret na dan) in s tem prihrani celo 2€. Nekateri se odpovejo pijačam iz avtomatov in jih sami nosijo v službo, … Možnosti je veliko. Če se sami ne spomnite, povprašajte kar svoje prijatelje.

Denar, ki se nabere od celega tedna ali celo meseca, vlagajte. Kam? To je priložnost za naslednjo obširno temo. Jasno pa je, da ne boste vlagali vsakega € posebej.

Cel teden naenkrat

Morda pa raje vsoto celega tedna (7€) prihranite naenkrat. To je približno cena tega, da greste enkrat na pico z neko pijačo. Ali se temu lahko odpoveste enkrat na teden? Kaj pa če bi se s kolegom skupaj vozila v službo in si stroške razdelita?

Mesečni ali celo večmesečni obrok v enem kosu

To bi pa šlo morda nekako takole: pred vsakim večjim nakupom (več kot 100€ na primer), pomislite najprej na možne alternative.

Ali res potrebujete prav vsako tehnično čudo, ki si ga izmislijo? Ali je res potrebno, da imamo prav za vsak šport svoje športne copate? Sam sem se zadnjič zalotil, da sem skoraj avtomatično kupil nove športne copate (ca. 100€), četudi so stari še čisto v redu. Jih pač nisem (vsota za več kot 3 mesece!).

Ali res potrebujete na primer, stroj za kidanje snega z vašega dvorišča ali lestev za obrezovanje sadja? Oboje potrebujete pravzaprav samo nekajkrat letno. Kaj če bi si tako opremo delili s sosedom? Seveda nekaj kupite vi, nekaj pa on. Ne samo sosed, da ne bo pomote. Možnosti za take kombinacije je ogromno.

Poleg tega pa nakupovanje nepotrebne krame prinese tudi druge, pravzaprav še višje stroške. Nekatere raziskave namreč kažejo, da se je stanovanjska površina v zadnjih 30 letih povečala za okoli 50% tudi zato, ker ljudje nimajo kam pospraviti vse “krame”, ki jo kupijo. Stanovanja pa so izredno draga; v Ljubljani okoli 2000€/m2. Torej samo 1 m2 stanovanjske površine, ki vam jo ni treba kupiti, vam prinese prihranka za skoraj 5 let in pol! Zanimivo, kajne?

12 odgovorov
 1. Saška
  Saška says:

  Tukaj pa se močno ne strinjam s tabo! Sem pač ženska in ne maram razmišljati o načinih “nezapravljanja” 🙂
  Ja, varčevati in nalagati v banko pa obresti pa varnost itd., ampak ne tako, da zažiraš v svoje povprečne zaslužke in si zmanjšuješ porabo! Pisati bi moral o tem, kako se aktivirati in najti način, da zaslužiš 1€ več na dan ali 7€ na teden!

  Odgovori
 2. Ales
  Ales says:

  Draga Saška!

  Hvala za tale tvoj komentar. Se tudi jaz ne strinjam z njim. Saj za to pa imamo bloge in komentarje, da strinjanje in tudi nestrinjanje izrazimo, kajne?

  Vsekakor se pa strinjava, da lahko do istega cilja vodi več poti. V tem primeru se ena pot cilju bliža s tvoje strani, druga pa z moje. Obe sta težki. Tvoja povečuje porabo in obremenjuje naravo, moja pa ne. Tu pa je razlika.

  In oba veva, da je 1€ samo simbol; za pokazati, da se da začeti tudi z malim.

  Tudi tvojega načina (aktiviranje, iskanje načinov za zaslužiti več) bi se lahko lotil, pa mi to ni tako blizu. Bom pa poskusil kdaj.

  Še enkrat hvala za komentar.

  Aleš

  Odgovori
 3. sasagercar
  sasagercar says:

  Moje nestrinjanje s tvojim postom je bilo bolj v štosu.
  Hotela sem povedati to, da “šparanje” ni stvar ustvarjena za ženske.

  In seveda blogi so ustvarjeni za izražanje takšnih in drugačnih mnenj.
  Hvala za tvoj hvala 🙂

  Odgovori
 4. Ales
  Ales says:

  Velja. Sam sem pa komentar vzel popolnoma zares. Ej, kako razumeti takole na daljavo. Komunikacija preko spleta pač včasih zataji.

  Hvala tudi za tvoj drugi komentar.

  Odgovori
 5. Gala
  Gala says:

  No bom pa še jaz eno pridala. Naša nona se je nekoč odpravila po opravkih v Piran. Stanuje v Luciji. Je šla peš, da bo prišparala za avtobus. Drugače je vse prej kot šparovna in je bil to bolj neki trenutni preblisk. In glej, od silne hoje ji odpade peta na čevlju in popravilo jo je stalo precej več kot je prišparala. Od takrat nima več nobenih prebliskov in njeno geslo je ;Denar bo,ko mene ne bo. Jaz bi pa rekla , tudi šparati je treba znati.

  Odgovori
 6. Ales
  Ales says:

  Draga Gala!

  Hvala za tale komentar. Ja, ni imela sreče tale tvoja nona, četudi menim, da bi peta kljub temu kmalu odpadla…

  Se pa močno strinjam s teboj ko praviš: “… tudi šparati je treba znati.” To je bistvo vsega. Poleg tega pa ne samo šparati, še bolj pomembno je: živeti je treba znati. In del življenja je: iskanje poslanstva, vizije, življenjske strategije. Vse to pa je pogled malo naprej.

  “1 €/dan” je samo prispodoba in pa spodbuda za tiste, ki mi kar naprej govorijo, da bodo varčevali potem ko bodo imeli dovolj.

  Pozdrav šefu!

  Odgovori
 7. Gala
  Gala says:

  Ja Aleš , vse je treba znati. Ta naša nona zna naprimer dobro kuhati, šivati, vrtnariti in še vse sorte praktičnih stvari. Vse razen šparati. Ker zna, vedno dobi kakšne naloge. Daj mi to zašij, skuhaj nam, speci nam in potem mi je nekoč rekla najboljše je ne znati. Če znaš moraš delat.

  Šef ima seneni nahod. Čakamo, da se mulci zbudijo potem jo mogoče mahnemo v Freising.
  Šef se zahvaljuje za pozdrave in vas vse lepo pozdravlja.

  Odgovori
 8. Ales
  Ales says:

  Hvala Gala za odgovor in pomembno sporočilo, ki se skriva v njem. Četudi se z njim, vsaj tako kot je zapisan (“…najboljše je ne znati.”), ne strinjam. Problem ni v “imeti znanje”, pač pa zmožnosti – v primeru tvoje none nezmožnosti reči “ne”. Tudi to je kar pomembna spretnost oziroma naravnanost. Reči in tudi vztrajati na “ne” ko želiš sam izbirati.

  Naj se pozdravi oziroma naj alergeni poniknejo. Pozdrav!

  Odgovori
 9. Gala
  Gala says:

  Ja, naša nona je precej brihtna in se izraža na precej svoj način in karseda originalno. Najbrž, ker je imela bolj malo možnosti hoditi v šole in je še precej v surovem stanju, ker je šolski sistem ni glancal. Reči ne pa ni enostavno. To vidiš, ko sam dobiš ne. Je pa treba najbrž znati tudi ne reči. Naprimer Nemci so tu zelo dobri. Pa to ni kritika. Znajo reči ne na precej posrečen način. To jim omogoča njihova kultura, vzgoja in nenazadnje njihov jezik. Nein se tudi sliši precej bolj dokončno kot ne.

  Odgovori
 10. Val
  Val says:

  Hehe…več kot imaš, več porabiš…Ti bi morda razmišljal, več imaš, več privarčuješ…nekako mi ne gre:( Sicer pa denar je zato, da ga zapraviš, mar ne?

  Odgovori
 11. Ales
  Ales says:

  Draga Val!

  Hvala za tale odziv. Oboje je možno: več zapraviti (po mojem občutku se večinoma ljudem dogaja to) ali več prihraniti.

  Tu pojavi vprašanje: Prihraniti za kaj? Ne bi ti rad vsiljeval svojega mnenja. Tu se moraš odločiti sama. Sam premišljujem o tem, da se denar porabi za nekaj, kar prinaša “dodano vrednost” življenju. Da se “življenjska energija”, ki jo trošimo, da zaslužimo ne porabi za nekaj kar nam ni vredno. Da ga porabljamo v skladu s svojimi vrednotami in da ne vplivamo po nepotrebnem na uničevanje stvarstva.

  Lepo te pozdravljam!

  Odgovori
 12. Matija
  Matija says:

  Zdravo Aleš.

  Sicer sem bolj pozno odkril članek, vendar bolje pozno kot nikoli, pravijo.

  Sam se trudim privarčevati čim več (mogoče sem v zadnjem obdobju ta del nekoliko zanemaril), tako da si me s tvojim člankom ponovno spomnil na varčevanje.

  Mogoče bom celo preizkusil kakšno varianto, ki jih opisuješ.

  lp

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja