Da nam reklame ne vsilijo, česar ne rabimo

Pred časom sem moral zamenjati mobilni telefon. In sem šel v trgovino, kjer jih prodajajo “na tone”. Vseh znamk, modelov, zmogljivosti, cenovnih razredov. Obstal sem pred množico raznoraznih mobilcev in nisem vedel kaj bi?

Kako izbrati pravega?

Da bo omogočal vse funkcije, ki jih jaz potrebujem in nič več. Da bo primeren za namen, kakor jaz uporabljam telefon. Da ne mečem denarja stran.

Odšel sem domov in se lotil na podoben način kot se stvari lotevajo v poslovnem svetu (v sistemih kakovosti) ko kupujejo pomemben kos opreme. Najprej pripravijo uporabniško specifikacijo (US).

Kaj je uporabniška specifikacija?

Dokument, ki v katerega popišemo kaj res potrebujemo in kaj pričakujemo od proizvajalca. US nam pomaga:

 • da bomo kupili to kar resnično potrebujemo,
 • da bo to kar bomo kupili ustrezalo namenu uporabe,
 • da ne podležemo vsiljivosti prodajalcev in reklam.

Kaj zapišemo v uporabniško specifikacijo?

 • osnovne funkcije in operacije, ki jih nujno potrebujemo (Moje zahteve: sprejemanje klicev, klicanje, pošiljanje in sprejemanje SMS, telefonski imenik za 50 številk),
 • dodatne funkcije in operacije, ki bi jih bilo dobro imeti, vendar lahko živimo brez tega (Moje zahteve: budilka-rabim občasno na službenih poteh, baterija naj zdrži vsaj 3 dni brez polnjenja, če telefona ne uporabljam)
 • senzorji in merila (Moje zahteve: da kaže uro in datum)
 • fizične omejitve (Moje zahteve: da gre v hlačni žep),
 • zahtevana dokumentacija (Moje zahteve: navodila za uporabo v slovenskem jeziku, razumljivo in človeku prijazno, morajo pokazati),
 • možnosti pomoči proizvajalca (npr. servis, izobraževanje, …) (Moje zahteve: servis naj bo v Ljubljani)
 • kompatibilnost z obstoječo opremo (Moje zahteve: ni potrebe).

Evo tako sem si napisal kratko in preprosto US in še enkrat zavil v isto trgovino. Zahteve iz US sem predstavil prodajalcu, ki mi je odgovoril: “Temu pa ustrezajo vsi telefoni.”

Tako sem kupil najcenejšega: NOKIA Model 1112. Lep, eleganten, črnobel ekranček, velika tipkovnica, baterije pa zdržijo cel teden. Zelo sem zadovoljen z njim. Prav nobene potrebe nimam po vseh igračkah, ki jih je mogoč dobiti na mobilnem telefonu, pa jih pravzaprav ne uporabljam.

Cena: 66€ – časnik DELO je ravno takrat imel akcijo in mi je podaril bon za 41 €, tako da me je telefon stal 25 € – brez kakršnih koli obveznosti.)

Prihranek v družinskem proračunu: 134€ (upoštevajoč, da bi dal za telefon 200€ kot sem dal ponavadi). Vem pa da nekateri telefoni stanejo tudi več.

Na tak način se lotevajo stvari v poslovnem svetu, ko je pomembno, da kupijo aparat, ki bo ustrezal namenu uporabe. Nobenega razloga ne vidim, da se ne bi takole lotevali nakupa strojev in opreme, ki jih potrebujemo doma (avto, hladilnik, mikserji, sesalci, računalniki, …). Z US in “zdravo kmečko pametjo”.

OPOMBA: Če se vam zdi, da mora biti telefon “fensi”, da mora zadovoljiti še kakšne druge potrebe (npr.: potrebo po statusnem simbolu), razen potrebe po komuniciranju, potem dajte to potrebo v rubriko “osnovne funkcije in operacije, ki jih nujno potrebujemo” in jih podrobno opišite. Tudi to bo pomagalo, da ne zapravite preveč.

Vesel bom, če mi kdo sporoči kako se je lotil naslednjega nakupa.

1 odgovori
 1. Danilo
  Danilo says:

  Aleš, odlično !
  Preprosto in uporabno. Zdi se mi, da imamo vedno ko kopujemo stvari US v glavi. A ravno v tem je problem. To moramo imeti zapisano, šele takrat se lahlo tega držimo. Ko pišem si tudi stvari bolj razjasnim.
  Bom uporabil, ko bom kaj kupoval.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja