Odprti prostor: Preprosta metoda za kompleksne izzive

S prijateljem Danilom Kozodercem si prizadevava v Slovenijo prinesti metodo Odprtega prostora. V dolgih letih odkar jo uporabljava za reševanje kompleksnih izzivov, sva jo dodobra preizkusila. Praktično seveda. Vedno je delovala.

Preprosta metoda

Kar je zame posebej zanimivo: metoda je strašno preprosta. Avtor Harrison Owen svetuje moderatorjem metode naj se držimo pravila “manj je več”. To pomeni, da je treba opustiti prav vse, kar bi “zakompliciralo” izvedbo metode. Stalno se je treba spraševati: “Kako bi kakšno reč ne naredili in bi imeli še vedno rezultate?”

Prav vse pri izvedbi metode je preprosto: vse napise naredimo na roko na naveden papir-nobenih barvnih izpisov, prizadevamo si, da se preprosto izražamo (preprost jezik in direktno k bistvu), vse okoliščine pripravimo tako, da ljudje čim lažje opravijo svoj posel. In tako smo prišli do bistva:

 • Ljudje – in ne tehnika.
 • Rezultati – in ne izgled.
 • Sinergija v medsebojnih interakcijah – in ne pretvarjanje.

Kaj je metoda Odprtega prostora?

Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi “energija dobrega odmora za kavo”.

Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor poganjata predanost (strast) in pripravljenost udeležencev za prevzem odgovornosti. Sami vemo, da se brez teh dveh »motorjev« v življenju ne zgodi kaj zelo pomembnega, še posebno če je:

 • problem zelo kompleksen in obstaja možnost konfliktov,
 • za njegovo reševanje potrebno pridobiti veliko zelo različnih ljudi.

Na dogodek odprtega prostora ljudje pridejo prostovoljno, ker jih pritegne izziv, so pripravljeni prispevati k rešitvi ali se kaj naučiti.

Načela

V odprtem prostoru delujejo 4 načela, ki jih je na dogodku odprtega prostora treba upoštevati.

1. Kdorkoli pride, je prava oseba.

Ni pomembno koliko ljudi, niti ni toliko pomembno kdo pride (v pomenu statusa, položaja). Bolj cenimo kakovost medsebojnih interakcij in dobre pogovore, ki prinašajo sinergične rešitve.

2. Karkoli se zgodi, je edino, kar se je lahko zgodilo.

V procesu odprtega prostora ni potrebno skrbeti za to, kaj naj bi se zgodilo ali pa bi se moralo zgoditi. Pravo učenje in napredek ne prideta iz načrtovanih in predvidljivih situacij, pač pa iz spontanih, nepričakovanih dogodkov.

Če bi se vse dogajalo po naših predvidevanjih, bi bilo dolgočasno in nič se ne bi naučili. V odprtem prostoru tako cenimo trenutke presenečenja iz katerih rastemo in tudi rahlo kaotičnost samoorganiziranja ljudi.

3. Ko se nekaj začne, je to ravno pravi čas za začetek.

Vpliv tega načela je ponotranjiti sinergični duh in ustvarjalnost. Oba se ne menita za čas. Ko prideta, sta tu. Pojavita se v njunem času, takrat ko ju ne pričakujemo – in ta čas je pravi.

4. Ko je konec, je konec.

Ko zmanjka idej, končamo. Ni natančno predpisanega časa za delo. Ko smo izčrpali vse ideje in če smo naredili vse kar je treba, pač končamo. Ne vlečemo dogodka samo zato, ker smo načrtovali drugače. Ta zakon omogoča prihranek časa in preprečuje nejevoljo zaradi izgube časa.

Zakon pa ima tudi svoje nasprotje: če ni konec, ni konec. Torej, če je idej tudi po izteku predvidenega časa še veliko, z Odprtim prostorom nadaljujemo.

Zakon

V odprtem prostoru uporabljamo zakon, ki ga je treba upoštevati. Obvezno! Imenujemo ga zakon mobilnosti ali zakon dveh nog: “Če se znajdeš v situaciji, v kateri ne moreš nič prispevati ali se nič naučiti, uporabi svoji dve nogi in pojdi na bolj produktivno mesto.”

Zakon pomaga ohranjati prostovoljnost prihoda udeležencev in ne veže udeležence v skupine, kjer se ne počutijo koristni.

Kako v praksi poteka dogodek odprtega prostora?

Moderator skupaj s stranko izbere temo dogodka odprtega prostora in povabi ljudi. Pač po načelu: Kdorkoli pride, je prava oseba. Najbolje da je tema oblikovana provokativno in vabljivo, po možnosti naj bo usmerjena v prihodnost.

Udeleženci se usedejo v krog (krog je geometrija za dobro komunikacijo, kajne?). Moderator »odpre prostor« (ustvari varen prostor in čas) ter povabi udeležence, da odprejo specifične teme o katerih se pozneje pogovarjajo po skupinah (v več krogih).

Udeleženci pomembne zaključke pogovorov zapišejo. Zapise dobijo vsi udeleženci. Za zapisovanje pogosto uporabljamo wiki, ki omogoča sodelovanje udeležencev tudi pred in po dogodku.

Odprti prostor traja od enega do treh dni. Prvi dan je namenjen nabiranju idej, drugi dan poglobitvi tem in definiranju prioritet in tretji dan akcijskemu načrtu.
Možni so tudi krajši dogodki, ki so še bolj orientirani k nabiranju dobrih idej.

Moje izkušnje

Odprti prostor zagotavlja hitro in globoko vključenost udeležencev v delo. Med procesom udeleženci izredno živahno delujejo (izmenjujejo izkušnje, različne poglede, …) in kar je še bolj pomembno, hitro se učijo drug od drugega.

Sam metodo uporabljam za iskanje poslanstva in vizije v organizacijah in iskanju pomembnih razvojnih rešitev za podjetje (projekti v začetni fazi, iskanje novih izdelkov/storitev, uvajanje sprememb, izdelava strateškega načrta, reševanje kompleksnega problema, …).

Pokazalo se je, da je zavezanost udeležencev skupnemu poslanstvu, viziji in tudi vrednotam, ki se pokažejo v procesu, velika.

Na analitskih seminarjih jo uporabljam tudi kot metodo za reševanje tehničnih problemov v laboratorijih (“Prinesi svoj problem”). Udeleženci prinesejo svoje probleme iz vsakdanjega dela v laboratoriju in skupaj jih v okolju odprtega prostora rešujemo.

Duha, ki veje iz načel in zakona odprtega prostora pa uporabljam pri vseh svetovanjih in izobraževanjih.

Več o metodi Odprti prostor (Open Space Technology)

Vir: Spletno mesto mojega podjetja Edusatis d.o.o.

Foto: Gerd AltmannPixabay

1 odgovori
 1. Danilo
  Danilo says:

  Hoj Aleš,
  Lepo da si začel s področjem preprostosti. To je prav gotovo eden izmed izzivov za prihodnost. Soočanje z vsemi ekološkimi in razvojnimi problemi temelji v tem, da hočemo več kot potrebujemo. Preprostost pa je v pravi smeri.
  Ja in Odprti prostor res temelji na preprostosti. Uporabiti najmanj, kar je potrebno, da stvar deluje. In res deluje.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja