V petek je na vrsti pica margerita

Petek je čas za pico margerito. Naša je res dobra. 

Spekel sem za šest oseb – dva pekača za v pečico. Mi pečemo pico brez tako-imenovane “pica šunke”, ki je tako in tako čisto zanič in po moje to sploh ni šunka, pač pa nekakšen izdelek iz ostankov mesno-predelovalne industrije.

Testo

  • 800 g pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!) – 0,80 €/kg) = 0,64 €
  • 1 žlička soli = 0,005 €
  • 4 žlice oljčnega olja = 0,42 €
  • 500 ml mlačne vode
  • 8 g suhega kvasa (= 2 žlički) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami) = 0,050 €

Za po vrhu

  • 600 g sira = 3,90 €
  • 250 ml paradižnikove mezge = 0,25 €
  • ščepec origana (nabrali na morju)
  • ščepec popra (zanemarljivo)
  • kakšna sezonska zelenjava z vrta*
  • olje za namastiti pekač (zanemarljivo)

*rezine paradižnika, rezine paprike, bučke – jaz jih prej popečem na olju, bazilika za okus in okras, …

Priprava

V skledo presej moko, dodaj sol in kvas ter premešaj. Dodaj vodo in olje, ter zgneti v testo. Pusti stati kakih 30 minut, da testo vzhaja.

OPOMBA: Še bolje je, če narediš testo mnogo prej – da vzhaja večkrat. Če ne morem takoj peči, po vzhajanju testo namažem po površini z oljem in ga dam v hladilnik. 

Naribaj sir.

Testo prereži na dva dela in ju razvleci na dva pomaščena (najbolje z oljčnim oljem) pekača. Po testu polij paradižnikovo mezgo, dodaj origano, malo poprav (ni nujno), enakomerno raztrosi sir

Daj peči na 220 st. C za 20 minut. Če nimaš pečice z ventilatorjem, po 10 minutah pekača zamenjaj po višini in peči še 10 minut.

Za zraven

K tej pici meni zelo ustreza pekoča pekoča omaka iz čilija in oljke.

Ekonomija

Cena: 5,26 € za tri osebe in pol**  (za to količino bi v piceriji odšteli vsaj 24 €, z dostavo na dom pa okoli 30 €)

**preračunal iz površine našega pekača in primerjal z velikostjo pice premera 33 cm

Še kruh

Po navadi spotoma s pico spečem še hlebec kruha. To je tak oljni kruh – odličen! Zamesim trikratno količino in razdelim testo – za pico in za kruh. Spečem eno za drugim.

Racionalno.

Foto: Mahima AgarwalUnsplash

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja