Diagnoza levkemija: Natanko pred enim letom …

Na današnji dan pred enim letom sem šel v bolnišnico, na Klinični oddelek za hematologija v Kliničnem centru. Takoj so začeli z zdravljenjem. Drugi dan je bila diagnoza – specifična (=Akutna mieloblastna levkemija) – dokončna in začeli smo s kemoterapijo. Zdravljenje se je 10. januarja letos uspešno končalo.

Po enem letu od izbruha bolezni sem še vedno v remisiji (=znaki bolezni so odsotni) in lahko sem v teh dneh prehodil del Jakobove poti od Ljubljane do Brezij (okoli 70 km). Lepo počasi sem hodil, molil za vse moje molivce in se spominjal težkih, a milostnih dni v bolnišnici.

Danes pa želim izraziti svojo hvaležnost  za vse, kar imamo in imam, in jo podeliti z vami bralci.

Hvaležen …

… za to, da:

  • Živim v državi Sloveniji, ki ima tak zdravstveni sistem, da se raka lahko odkrije, prav diagnosticira (ne smemo pozabiti na laboratorijske strokovnjake) in s tem omogoči učinkovito zdravljenje. Cel kup držav je, ki tega nimajo.
  • Imam dostop do zdravil in drugih možnosti (npr. obsevanje, presaditev kostnega mozga), ki raka lahko zazdravijo ali vsaj ustavljajo. In da obstajajo zdravila, ki blažijo stranske učinke.
  • Imam sistem varnega darovanja krvi, ki nam omogoči, da preživimo kemoterapije. Sam brez tega ne bi preživel.
  • Imam sistem šolanja zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja, ki si lahko pridobi dovolj znanja za uspešno zdravljenje.
  • Imam ženo, otroke, zeta in snaho ter širšo družino, ki mi stoji ob strani – logistično, čustveno in molitveno.
  • Imam skupnost (Družina in Življenje, župnija, moška skupina, odrasli skavti, ekipa Radia Ognjišče, redovne skupnosti … in še mnoge druge skupine in posamezniki), ki misli name, moli zame, me opogumlja in spodbuja. Tudi sedaj, da se levkemija ne ponovi.
  • Poznam Boga, ki je dober Oče, in vse, prav vse naredi tako, kot je prav, ne glede na to, kakšen bo izid zame.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja