Levkemija: V šoli raka

Skoraj deset dni sem doma “na počitnicah” od zdravljenja levkemije. Lepo je. Malo razmišljam in se pogovarjam z ljudmi. Včeraj me je šokirala gospa, ki se tudi bori z rakom.

Kako sem preživel drugi krog

Moja levkemija je taka, da bom imel vse skupaj štiri cikle kemoterapije. En cikel traja približno štiri tedne. Takole gre: najprej en teden kemoterapije; “bum” – citostatik mi teče v žilo (=slabost, nobenega apetita, težko si pokonci, …), potem en teden okrevanja, dva tedna čakanja, da si kostni mozeg opomore. Potem grem za en teden domov, da si psihično opomorem.

Takrat, ko čakam, da si kostni mozeg opomore, sem precej ranljiv, kar pomeni da ni nobene “proizvodnje” krvnih celic, kar pomeni, da nimam nobene zaščite proti bakterijam, virusom in glivam (=sem dovzeten za infekcije), imam možnost krvavitve zaradi pomanjkanja trombocitov, ter sem “švoh” zaradi pomanjkanja eritrocitov. Eritrocite in trombocite nadomeščajo s transfuzijo. Kako sem hvaležen neznanim darovalcem!

Ko sem po tem krogu prišel domov, sem bil kar v redu. Lahko sem hodil zunaj – najprej tri, potem pet, osem in na koncu petnajst kilometrov. Lepo počasi in brez sunkovitih gibov. Po navadi z roko v roki z ljubljeno. Kondicijo moram ohranjati in krepiti. Namreč, zdravljenje poteka mnogo bolje, če je človek fizično krepak.

Med pohodi se kdaj spomnim na tole vrstico iz Psalma 27 in jo razčlenjujem: GOSPOD je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati? GOSPOD je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati? (Ps 27,1)

Pohod od doma do Orl, do Urha in nazaj

‘Doma – Orle – Urh – domov’

 

V teh dneh se vrnem nazaj na ljubljeni Klinični oddelek za hematologijo v Kliničnem centru. In začel bom tretji cikel od štirih.

Članek o predstojniku Kliničnega oddelka za hematologijo prof. dr. Samu Zveru v reviji Zarja.

Živijo sošolec!

Včeraj sem med sprehodom po gozdu poklical moža, katerega žena (in mati šestih otrok) se prav tako bori z rakom. Bil je ravno na obisku pri njej in ko ji je dal telefon me je pozdravila z “Živijo sošolec!”. Presenečen sem skoraj izpustil telefon …

Prav res sva sošolca! Nabirava si znanja v težki šoli raka.

Česa se učim(va/mo) v šoli raka?

Zavedanja, da je konec življenja potencialno precej blizu: Brez raka bi kar še živel v zavedanju, da je konec življenja pač ‘tam nekje’ – v zelo oddaljeni prihodnosti in da se mi s poslednjimi rečmi še ni treba ukvarjati. Rak te pač sooči z možnostjo odhoda in temu primerno sem se začel obnašati do bližnjih. Pogovori z bližnjimi so postali neverjetno pogosti in zelo globoki.

Občutenje nemoči: Večkrat sem se znašel v situaciji, ko sem bil popolnoma prepuščen delovanju zdravil. Nič svoje zaščite. Samo antibiotiki, antimikotiki, virustatiki. Kot bi bil “nag” in brez moči. Le kemija. Hvala Bogu za kemijo in za to izkušnjo. Povečuje hvaležnost.

Zaupanje in prepuščanje Bogu: Ko sem sam in brez moči, se veliko zahvaljujem za vero. Ono navadno krščansko vero staršev, ki so mi jo posredovali v mladosti in jo imam sedaj možnost okrepiti z osebnim odnosom z Bogom. Z Bogom se sedaj pogovarjava neverjetno bolj pogosto in zelo na “Ti”. Tega prej ni bilo.

Opuščanje dejavnosti: V Družini in Življenju sem (bil) odgovoren za zakonske skupine. Prvi mesec po izbruhu bolezni sem mislil, da bom še lahko sodeloval pri vodenju zakonskih skupin. Pa vidim da ne gre. Levkemija se je izkazala za bolj muhasto bolezen kot sem si predstavljal. V drugem krogu levkemije sem bil bolj “švoh” od kemoterapije, dobil sem še infekcijo (vročina) in izliv krvi v možgane (glavoboli), tako da nisem mogel skoraj nič delati. Delo je zastalo, po nekje tudi na pol poti. To ni bilo dobro.

Smo zmolili in se skupaj s Svetim Duhom odločili, da se za nekaj časa v popolnosti umaknem iz dela za Družino in Življenje in s tem iz dela z zakonskimi skupinami, ter se prepustim zdravljenju in globinam v katere me vabi Bog. Včeraj sem predal delo novi sodelavki.

Dan prej sem predal še eno poslovno dejavnost v okviru svojega podjetja, ki sem jo rad delal skupaj s kolegi (res dobro sodelovanje!) skoraj petnajst let.

Bog ima drugačne načrte

Obakrat me je zabolelo. A Bog ima gotovo drugačne načrte. Boljše. Se veselim januarja 2020, ko bom ozdravljen od levkemije začel kaj drugega. Nekaj takega kar zame pripravlja Bog. Še ne vem kaj. Se bova pogovorila.

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
 1. Emanuela Klanjscek
  Emanuela Klanjscek says:

  Ja, dragi sošolec, prav tako! Priden si, ker znaš dobro poslušat in se ne boriš proti Velikanom kot Quijote, temveč pustiš, da te veter v življenju tiho nese proti “ne vemo kam” in ti se v tem in s tem učiš novih snovi. Bo šlo, telo je inteligentno, celice so močne, in ti veš kaj ti pravijo, jih poslušaš. José Carreras je še tukaj med nami po 30-tih letih, sem gotova, da boš tudi ti čez 30 let še korakal po stezah in gozdovih tvoje čudovite Slovenije. Sedaj pa pridno v šolo še za zadnji izpit! Iz srca velik objem iz Barcelone. Emanuela

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Tudi vi v tej šoli? Hvala za res lepe besede in spodbude. Kako lepo se izražate.

   Ja, v teh dneh (ko bo postelja prosta) odhajam na nove “izpite”. Pozdrav iz Ljubljane v Barcelono. Naj vas dobri Bog blagoslavlja.

   Odgovori
 2. Tino Mamić
  Tino Mamić says:

  Aleš, hvala za to pričevanje. Neverjetno, kako jasno, pronicljivo in optimistično opisuješ te hude zadeve, ki se jih ljudje tako bojimo, da se še pogovarjati o tem nočemo. In po drugi strani željno preberemo zgodbo iz prve roke. Bog Te živi! In vse, ki Ti s tabo preživljajo to priezkušnjo.

  Tino z družino

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja