Nauči otroke kuhati!

Med počitnicami imajo otroci dovolj časa, da lahko kuhajo. Samo starši se moramo disciplinirati in zahtevati. Ter narediti kuhanje vsaj malo zanimivo.

Pod mentorstvom staršev se otroci lahko naučijo te tako pomembne veščine. Opaziti je, da mnogo odraslih otrok, ko vstopajo v zakon, danes ne zna kuhati. Kuharske oddaje so pa tako priljubljene.

Za to, da se otroci naučijo kuhati, je odgovoren oče. Zahtevati mora. Mama pa naj bo mentorica. Ali oče seveda.

Kaj naj kuha?

Kuhajo naj čisto običajne jedi, kot so zelenjavna juha, rižota, pečen krompir, solata (zelena, paradižnikova, kumarična, …), spečejo naj kruh, naredijo naj pico, (pripravijo maso) in spečejo palačinke. Sploh na začetku se ogibljite kompliciranim jedem.

Sestavine naj bodo osnovne in ne že vnaprej pripravljene in konzervirane. Namerno. Da se nauči kuhati iz osnovnih sestavin.

Sistem učenja

Sistem učenja naj bo tristopenjski. Tak sistem imajo v farmacevtskih podjetjih, ko je treba zaposlene naučiti veščin. Najprej otroku razloži sistem.

  1. Najprej kuhaj sam, otrok pa naj bo tvoj pomočnik: Otrok naj opravlja naj pomožna dela (nabiranje zelenjave, lupljenje, pranje, rezanje, pomivanje, odmerjanje, …). Vmes vestno in jasno razlagaj zakaj se kakšen proces dela in kako se dela. Pusti, da otrok sprašuje.
    Vedno uporabi recept, da se nauči pravilno odmerjati sestavine. Variacije na začetku niso dobrodošle. Po možnosti uporabi recepte iz knjig. Mnogi recepti na spletnih straneh so neuporabni ali nepreizkušeni. Še posebej tisti, ki jih ljudje prispevajo sami.
  2. Otrok kuha sam, ti si pa njegov pomočnik: Vlogi sta sedaj zamenjani. Malo še nadziraj kuhanje, rahlo usmerjaj in razlagaj, če je treba. Opravljaj pomožna dela. Če je možno, naj otrok uporabi kuhinjsko tehtnico. Pusti, da sam preračuna sestavine, če je treba kuhati za več/manj oseb kot je napisano v receptu.
  3. Otrok naj kuha samostojno: Morda se le malo pogovorita pred začetkom, če je recept nov. Otrok naj kuha tudi med letom. Miha Kramli pravi: “Če vam najstnik dvakrat na teden ne skuha kosila, ste sami krivi.”

Med kuhanjem naj otrok vse pripomočke (nože, lupilce, posode, …) sproti pomije, posuši in pospravi, tako, da je kuhinja po končanem delu pospravljena. Vedno je dovolj časa za to.

Bo prišlo prav

Skuhano je treba pojesti in pohvaliti. In kuhanje naj bo prijeten dogodek, ki je tudi odlična priložnost za pogovore o zanimivih otroških ali najstniških temah.

Verjemi, da jim bo v življenju to znanje prišlo zelo prav. Zelo neugodno je, če prideta skupaj dva “sončka” od katerih noben ne zna “speči niti jajca”. To je odlična priložnost za prepire, nejevoljo in zapletanje odnosov.

Foto: Andreas LischkaPixabay

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja