Dobra stara budilka – za zvečer

Našel sem jo na v dnevni sobi v vitrini. Saj veste v oni stekleni omarici, ki mora biti v vsaki dnevni sobi. Budilko od stare mame. Malo je bila zaprašena.

Navil sem jo. Začela je glasno tiktakati. Kot v starih analognih časih, ko so ure še z glasnim zvokom odmerjale čas. Dobesedno.

Postavil sem jo na pisalno mizo in sedaj mi odmerja čas. Naglas. Da vem, da mineva. Da me spomni na odtekanje časa. Tudi da se spomnim na najpomembnejšo stotinko dneva.

Budilka za zvečer

Opazil sem še dva zvonca na vrhu in drobno kladivce. Še enkrat sem jo navil in preizkusil, če zvonjenje dela. Predirljivo se je oglasila. Sklenil sem, da jo bom uporabljal. Analogno budilko v svetu digitalnega.

A žena je ne mara v spalnici, ker je preglasna.

Sklenil sem, da jo bom uporabil za drugačno bujenje. Za opomnik, da grem/va zvečer pravočasno spat. Kot budilko za zvečer, za opomin na konec dneva, da je čas za spanje.

Tako mi sedaj tiktaka v dnevni sobi. Opominja me, da moram/va ob desetih spat.

Od desetih do petih

Z ženo sva se odločila, da bova šla spat vsak dan ob desetih (do največ pol enajstih) in da bova vstajala ob petih (vsaj jaz). Torej sedem ur spanja vsak dan. Tega sem se naučil v Exodusu. Ljudje smo bitja navade in vzpostavila bova navado rednega spanja v najboljšem možnem času.

In tale stara budilka nama bo zvonila ob desetih zvečer. Predirljivo kot zna le budilka na zvonce. Potem pa še ‘zobke umit-lulat-in spat’.

Še tole: Če ste poročeni, si ustvarita (dvojina!) navado skupnega odhoda v posteljo. Pomaga pri boljšem spanju. Saj vem, da se boste spomnili milijon izgovorov v stilu “jutranji tip-večerni tip”. Vseeno se potrudita.

Foto: Aleš Čerin

2 odgovorov
 1. Karolina
  Karolina says:

  Aleš,zelo dober predlog in načelno se strinjam in je zdravo iti tako zgodaj spat.jaz imam zal slabi dve uri zamika,zvečer in zjutraj…ampak razmišljam,kako to spremeniti….?

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Karolina, torej od dvanajstih do sedmih? Prav razumem? Mislim, da ni panike, četudi se zdi, da je zgodnji spanec “več vreden”. Vsekakor je treba hoditi spat pred polnočjo.

   Kako spremeniti? Tako, da spremeniš. In to delaš dovolj dolgo, da preide v navado. Recimo 90 dni.

   Še to – sem videl v eni oddaji: Vedno hoditi spat ob isti uri (to pravilo je najbolj pomembno!). Soba mora biti tiha in temna (tema pomaga izločati melatonin, ki nam pomaga zaspati). Skrbi ne nosimo v posteljo. Pametni telefon, tablica, TV ne sodijo v spalnico. Popoldne in zvečer se ne pije kave in alkohola.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja