Koruzni žganci na koroški način

Uvod

Žganci so sicer priloga k bolj “resnim” jedem. Mi jih v petkih jemo kot samostojno jed. Zraven pijemo toplo mleko ali jogurt.

Žgance jaz najraje delam kar na koroški način – pomeni s suhim segrevanjem moke in ne s kuhanjem v vreli vodi. Takole mi veliko bolje “ratajo”. Nisem še videl recepta za koruzne na koroški način.

Priporočila

Priporočam, da moko kupite v mlinu. Mora biti sveža. Priporočam Štupnikov mlin v Zagradcu.

Tudi svinjsko mast in ocvirke kupujem pri kmetih na tržnici. Mnogo boljše kot v trgovskih centrih. Kupujte lokalno.

Sestava

Žganci
Koruzna moka: 300 g
Pšenična moka*: 100 g
Sol: dve kavni žlički
Voda: po potrebi (okoli 400 ml)**
Sončnično olje: 2 žlici

Zabela
Ocvirki v svinjski masti: 120 g
Sončnično olje: 60 g
Suhi ocvirki: 25 g ali po želji (več je bolje, ni pa za pretiravati)

*Pšenično moko dodajam, da žganci bolje stojijo skupaj.
**Različne moke “zahtevajo” različno vode.

Priprava

V posodo natehtaj moko, dodaj sol in praži na suho, dokler ne zadiši po koruzi (približno 5 min). POMEMBNO: Stalno mešaj, da se ne prismodi.

Vodo (okoli 450 ml) segrej do vrenja in jo počasi zlivaj na vročo moko. Takoj zavre. Pazi, da se ne opečeš.

Dodaj dve žlici sončničnega olja. Mešaj z močno kuhalnico, da se žganci lepo oblikujejo. Če je presuho dodaj še malo vrele vode.

Natehtaj ocvirke v svinjski masti, sončnično olje in suhe ocvirke. Segrej, da se mast raztali. Še vroče polij preko žgancev in premešaj.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja