Vremščica – gora za majhne otroke (FOTO)

Vremščica s senožeške strani pa je idealna tura za majhne otroke. Precej položen kolovoz nas v dobri uri, preko širokih, zanimivih travnatih pobočij, polnih cvetja pripelje na vrh razgledne gore. Na prostranih pobočjih je tudi planina z živalmi, kjer se da dobiti odličen sir. Skratka: popolna tura, ki jo priporočam babicam in dedkom z vnučki in družinam z malimi otroci. Pa tudi vsem, ki si na poti proti morju lahko vzamete dobri dve uri časa za skok na razgledno goro.

Na Vremščici rado malo popiha, zato se temu primerno oblecite tudi v vročih dneh. Veter na gori in široka travnata pobočja pa so izjemno primerna za spuščanje zmajev in papirnatih letal. Pravi užitek za otroke in … tudi za očete ter dedke.

Na kratko

  • Dolžina in višina: 2,30 ure zelo zmerne hoje (7,3 km – merjeno z GPS-om); 227 m višinske razlike
  • Izhodišče: Avtocesto zapustite pri izvozu za Senožeče in zavijte v Senožeče. V kraju zavijte proti Divači in se peljite mimo vasi Gabrče (vas ni čisto ob cesti). Kmalu za vasjo zavijte levo na makadam in po slabem kilometru spet levo proti Vremščici. Avto pustite na manjšem parkirišču, kjer opazite smerokaz za vrh Vremščice. 7,3 km od izvoza za Senožeče

  • Pot: Sledite dobro uhojenemu, za otroke primernemu in dobro označenemu kolovozu na vrh Vremščice (1,00*). Z vrha se proti vzhodu vidi cerkvica sv. Urbana in zavetišča sv. Frančiška (za cerkvijo). Splača se vam oditi še nekaj sto metrov proti vzhodu do cerkvice (1,15). Usedite se na luštno klopco pred cerkivco in preberite Sončno pesem v zavetišču Sv. Frančiška (1,15). Nazaj se vrnite po isti poti (2,30). Lahko pa zavijete malo desno na planino, kjer se v sezoni dobi dober sir. *Vsi časi se štejejo od izhodišča.
  • Primernost: Tura je primerna za vse ob vsakem vremenu.
  • Zemljevid: Slovenska Istra; 1:50.000
  • MapMyRun: ogled poti (naloži si GPS sled)

Komuna skupnosti Srečanje v Vremskem Britofu

V Vremskem Britofu, v eni od komun Skupnosti Srečanje, kjer so letovali fantje iz vseh slovenskih komun, sem imel predavanje ‘Preprosto življenje – 1 € na dan’, pa se je zgodilo, da sem se v kratkem večeru mnogo več naučil od fantov, ki so stopili na novo pot, kot oni od mene. Hvala fantje! Se še oglasim pri vas v kakšni od komun.

Tole je morda zanimivo za koga, na primer za starše in vzgojitelje: knjižica “Tako preprosto – Navodila in nasveti za člane Skupnosti“.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja