Hudičev boršt: planinska-naravoobčudovalska-kulturno-zgodovinska tura

Geocaching je igra, ki me je potegnila. Včeraj sem skupaj s sinom postavil svoj prvi zaklad – v Hudičevem borštu na pobočju Zaplate nad Preddvorom in tako dodal manjkajoči člen v verigo geozakladov okoli Preddvora. Člen, ki omogoča, da se naredi krog v višave Zaplate. Tudi če niste geolovec, vam tole 6 urno planinsko-naravoobčudovalsko-kulturno-zgodovinsko turo močno priporočam.

Zaplata in njena legenda

Hudičev boršt je pravokotna zaplata sekundarnega pragozda z zanimivimi starimi drevesi na “masivu” Zaplata”, ki ima sicer dva neizrazita vrhova Cjanovca 1820 m in Srednji vrh 1853 m. Starodavna vsega hudega vajena drevesa so na zgornjem gozdnem robu upognjena, saj se pozimi zaradi strmega travnatega pobočja sprožajo številni snežni plazovi, ki jih drevje prestreza.

Na spodnjem robu gozda se nahaja vodni izvir. Skozi gozd vodi markirana pešpot, ki povezuje Kališče in Javorov vrh. Od tu je lep razgled na pobočja Krvavca, na Sorško polje, Škofjeloško hribovje in Julijske Alpe.

Zanimiva je legenda o nastanku gozda tako pravilnih oblik na mogočnem travnatem pobočju, ki jo je zapisala deklica Anja Pipan po pripovedovanju Jožefa Ostermana. Odlično odslikava “duha povezanosti” med Slovenci, celo brati.

Na kratko

 • Dolžina in višina: 6 ur zmerne hoje; okoli 855 m višinske razlike
 • Pot: Avto pustite na parkirišču pri hotelu Bor v Preddvoru. Odpravite se mimo jezera do ceste Preddvor – Mače in nadaljujte do Mač (malo manj kot dva kilometra) ter naprej do cerkvice Sv. Miklavža (0.40*). Lepa razgledna točka!
  Na vzhodni strani cerkve poiščite pot, ki vas v 15 minutah pripelje do parkirišča za Kališče (tudi tu lahko pustite avto, če greste samo na Hudičev boršt in po isti poti nazaj).
  Na zelo jasnem odcepu izberite Hudičev boršt. Strma pot vas pripelje na greben med Kozjekom in Zaplato in potem bolj položno do znamenitega sekundarnega pragozda Hudičev boršt (3.00).
  V starodavnem gozdu se odpočijte, pomalicajte (klopca in tekoča voda) in občudujte mogočna, skrivenčena, vsega hudega vajena drevesa. Vzemite si čas in uživajte. S travnatih pobočij je lep razgled po Gorenjski!
  Na drugi strani gozda poiščite markirano pot, ki vas preko strmih travnatih pobočij vodi proti Javorovem vrhu (4.00), s katerega se spustite do cerkvice Svetega Jakoba (5.00) in mimo razvalin gradu Pusti grad (5.30), do gradu Turn (ki je sedaj dom starejših občanov) (5.45). Odprite vrata, poglejte kapelo, in pred doprsnim kipom pesnice si lahko preberete njeno pesem “Zmiraj krasna je narava”.
  Do avta imate še kak kilometer (6.00).
 • Primernost: Tura je primerna za vse, ki imajo primerno telesno pripravljenost za šest ur zmerne hoje. Nekaj pozornosti na strmih, travnatih pobočjih Zaplate med Hudičevim borštom in Javorovim vrhom. Pazite na otroke! Ture ne priporočam v snegu ali ledu.
 • Zemljevid: Storžič in Košuta; 1:25.000
 • Endomondoogled poti

*Vsi časi se štejejo od izhodišča. Midva sva hodila 7 ur in pol, ker sva iskala geozaklade.

Za povečavo klikni na zemljevid

Za geolovce

Če ste geolovec, lahko v 7 urni turi najdete 8 zakladov (če rešite zaguljeno uganko še devetega) ter obiščete resnično lepe kraje:
– cerkvico Sv. Miklavža nad Mačami,
– Javorov vrh,
– Sv. Jakob nad Potočami,
– razvaline gradu Pusti grad,
– grad Turn, kjer se je rodila in živela Josipina Urbančič Turnograjska, slovenska pisateljica, pesnica in skladateljica,
– če vam iz čudovite pesmi pesnice “Zmiraj krasna je narava” uspe razvozlati uganko, lahko najdete še enega,
– pri hotelu Bor poiščite mogočna drevesa sekvoje in
– na obali jezera rešite zakladek iz globoke luknje.

Sedaj imate na pobočju Zaplate v Hudičevem borštu še enega, ki vas nažene do višine 1330 m  in vse zaklade poveže v “ogrlico”.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja