Dva tedna učenja, pisanja, predavanja in polna glava (VIDEO)

Dobra dva tedna nisem napisal nobenega blogovskega prispevka na tem blogu. Ne, nisem obupal drage bralke in dragi bralci, samo polno drugega je bilo. Ogromno učenja, pisanja, predavanj, svetovanja. Vsak večer pa prazna glava, ki se ni zmogla spravila pisati. Tako je to včasih. In zato je tale prispevek malo daljši.

Nikodemovi večeri …

… postajajo to kar so nekoč že bilo. Sam se spomnim tako polne dvorane Teološke fakultete, da nisi mogel stopiti noter. Med predavanjem dr. Antona Trstenjaka sem enkrat stal na hodniku. Tudi letos je bila dvorana večinoma polna. Ni še pokala po šivih, je pa obisk bil močno povečan. Odlične teme, odlični predavatelji, dobro pripravljeni. Veliko spodbud za razmišljanje in učenje. Čestitam organizatorjem za dober koncept in izvedbo.

Najbolj so me navdušili:

dr. Rosvita Pesek z briljantnim govorom Slovenija – moja domovina

Zelo domoljubno, jasno in ljubeče do domovine. Dr. Rosvito Pesek predlagam kot kandidatko za predsednico Slovenije.

Gregor ČušinVera in kultura: zelo osebna izpoved o veri, kulturi, umetnosti.

Gregor je bil sočen, logičen, retorično briljanten. Četudi sem bil na večeru, si bom ob priliki govor poslušal še enkrat. Zaradi vsebine in zaradi odličnega nastopa. Hvala Gregor.

Bogdan Žorž: Vzgoja za kritični um

Obvezen govor za starše, ki želijo vzgajiti otroke, ki bodo znali kritično razmišljati, ki bodo kritični in ne kritizerski.

Tudi drugi govori so dobri – med njimi bi izpostavil še posebej dr. Jožeta Trontlja o etičnih vprašanjih v medicini in dr. Staneta Pejovnika o etiki v znanosti.

Ostale govore najdete na YouTube kanalu Socialne akademije. Snemalki in celotnemu timu Socialne akademije se zahvaljujem za omogočanje ponovnega poslušanja brilantnih govorov.

Spletni portal Časnik.si

Kot verjetno mnogi že veste, na dva tedna pišem članek za Časnik.si, spletni magazin z mero. V tem času sem napisal dva članka o pomenu razmisleka pred bližajočimi volitvami. Ne navijam, samo vabim na volitve in predlagam nekaj tem za razmislek pred volitvami. Na kratko: naj vas ne zavedejo “bleščice, videz in lepe besede” pač pa usposobljenost in značaj.

V samoti volilne škatle s kulijem v roki

Stranke, kandidati za poslance, kandidati za prvega ministra na volitvah tekmujejo. Podobno kot športniki. Rezultat volitev, ko je tekme konec, je dobro izmerljiv s številom doseženih glasov, a kaj ko mi volivci nimamo povsem enostavnih kriterijev po katerih bi kandidatom podelili svoje točke, pravzaprav eno samo točko.

Kako naj se volivci odločamo? Komu naj, ko se znajdemo v samoti kartonske škatle s kulijem v roki, podelimo svoj glas? O, ko bi imeli, tako kot v nekaterih športih objektivna merila v obliki zadetkov, ki so jih kandidati dosegli, porabljenega časa v lokalnih dirkah ali dosežene dolžine, višine … ! Imamo le svoj slab spomin, ki nam ne seže dlje kot do zadnjih nekaj mesecev, imamo le vsakodnevno bombardiranje medijev s polresnicami in lažmi, imamo propagandne akcije kandidatov v obliki predvolilnih obljub in jumbo plakatov, imamo svoje varljive občutke.

Vpliv bleščic in lepe postave

Volitve, se zdi, so “šport”, ki je bolj je podoben umetnostnemu drsanju, kjer kakovost izvedbe programa ocenjujejo sodniki, ki pa so le ljudje, z vsemi svojimi človeškimi lastnostmi in tudi pristranskostmi. Prav lahko jih pri podelitvi ocene zavedejo bleščice obleke, lepa postava ali občutek simpatije.

Volitve so – bolje rečeno bi morale biti – borba „tekmovalcev“ v dokazovanju sposobnosti vodenja in upravljanja z velikim sistemom, z državo. Lahko bi rekli, da naj bi volivci ocenjevali sposobnost uporabe velike moči (tudi stopnjo odsotnosti zlorabe), ki jo bomo nekomu podelili na dan „tekme“. Še drugače, volivci iščemo dokaze, da bi človeku, ki nas bo vodil in ki bo upravljal z velikim sistemom, zaupali. Da bo voditelj vreden našega zaupanja. Zaupanje pa izhaja iz njegovega značaja in njegove usposobljenosti. Obojega. Še enkrat bom zapisal: obojega.

Pomislimo na značaj in usposobljenost

Značaj je to kar ‘označuje človeka kot posameznika zlasti v odnosu do ljudi’ (SSKJ), je to čemur rečemo integriteta človeka, sposobnost, da to kar govorimo, tudi živimo, je poštenost – usklajenost besed in dejanj in je po moje zrelost človeka – ravnotežje med pogumom in premislekom.

Usposobljenost pa so znanja in veščine, ki naj jih človek ima, da bo obljubljeno sposoben spraviti v prakso, da bodo „besede meso postale“. Usposobljenost je tudi zmožnost videti in biti sposoben upoštevati „veliko sliko“. Država je namreč zelo velika slik, je izredno kompleksen sistem. Voditelj mora biti usposobljen tudi za učinkovito sporazumevanje, medsebojno usklajevanje, iskanje novih možnosti in v tej “zbrki” imeti sposobnost učinkovitega odločanja.

Preberite članek do konca na Časnik.si.

Brez izgovora Slovenija!

Mladi aktivisti, pravzaprav še dijaki, v okviru projekta ‘O2 za vsakega’ izjemno uspešno ozaveščajo mladino po osnovnih šolah o nevarnostih aktivnega in pasivnega kajenja ter nemoralnih marketinških prijemih tobačne industrije, sebe imenujejo kar “Brez izgovora Slovenija”. Mimogrede, izjemno aktivna skupina 46 mladih prostovoljcev je v okviru 633 delavnic, letos dosegla kar 40% svoje ciljne skupine. O nevarnostih kajenja je tako ozavestila skoraj 16.000 mladih.

Pa se v tem predvolilnem času nisem namenil pisati o nevarnostih kajenja in delovanju mladih prostovoljcev, četudi je to zelo pomembna tema, pač pa izkoriščam ime skupine za spodbudo. Spodbudo vam, drage volivke in volivci, da ne iščete izgovorov za izogibanje volitvam. Preprosto dvigniti je treba r.. in oddati glas za kandidata, stranko, ki po vašem osebnem mnenju, izkazuje najboljšo usposobljenost in značaj.

Vsi so isti

Izgovor, da so vsi kandidati, vseh strank isti, preprosto ne zdrži in nam je bil umetno vsiljen. Tako kot si dva človeka nista ista niti po zunanjosti (to za dvojčke ne velja), še manj po značaju, znanju, izkušnjah, spretnostih, si stranke, ki so še precej bolj kompleksni organizmi, niso iste. Predvsem je bistvena razlika v sposobnosti stranke, kako speljati obljubljeno v prakso. Če se vam pa slučajo vsi kandidati vseh strank zdijo “sivi”, izberite najsvetlejši odtenek sivine. Ne iščite idealnega, temveč najboljše možno.

Preberite članek do konca na Časnik.si.

Dobrodelna predavanja

V tednu Karitas sem imel tri dobrodelna predavanja “Bolj preproste izbire – 1 € na dan”. V Preski pri Medvodah, v Kamnici pri Mariboru in v Bakovcih pri Murski Soboti. Predavanja so lepo uspela: veliko ljudi, zanimanje za iskanje bolj preprostih izbir v življenju in tudi nekaj sredstev (560 €) se je nabralo za misionarja Pedra Opeko in njegov projekt “Obrok riža na dan – vsak dan”. Hvala vsem darovalcem.

Še posebej zahvala krajanom iz Bakovec, ki so iz predavanja pripravili kar vaško prireditev z govori, nastopi mladih umetnikov. Zares lep večer.

Lajnar se ponavlja kot stara lajna

V nedeljo smo se pa s skavtsko skupino spet odpravili na Lajnar in Vrh Bače. Ista pot kot z ženo 14 dni nazaj. Pot enaka, vreme enako, vzdušje enako. Poglejte si čudovite fotografije prijatelja Matjaža Maležiča.

Med potjo me je obšla slabost. Padel sem ter si zlomil stegnenico in čeljust. Prijatelji so me dobro oskrbeli in me prinesli do mesta, kjer je lahko pristal helikopter … Vse pod budnim očesom sina Boštjana, ki se šola za bolničarja.

Vse to je bila vaja, pravzaprav skavtska dejavnost. Tako se mi skavti vadimo – praktično, učenje z delom, da bi bili – kot pravimo – “vedno pripravljeni” pomagati ljudem v stiski. Na oba načina, s naravnanostjo in s praktičnim znanjem.

Foto: Matjaž Maležič (“ranjenec”), bakovci.net (Predavatelj)

2 odgovorov
 1. Katja Anžič
  Katja Anžič says:

  Aleš, ob tem tvojem zapisu lahko rečem le – hvala za to, kar si, hvala Bogu, da smo pr’jat’l’i, kot bi rekel g. župnik Urbanija.
  Vesela sem, da si (in s teboj vsa tvoja družina) nam stopil na pot, da gremo skupaj skozi življenje.
  Nedeljski skavtski izlet je bil zares navdihujoč – ob lepotah sončne narave; kot pa si zapisal, je Matjaž naredil tako čudovite fotografije, da sem ob njih podoživela tudi vse tisto, kar je meni, nepozorni, ob sami hoji ostalo skrito.
  Na izletu si nam navdušeno pravil tudi o odličnih predavateljih na Nikodemovih večerih. Danes sem zato poslušala dr. Rosvito Pesek, ki me je prevzela. Njeno predavanje je obvezno “čtivo” za vse domoljube, pa ne samo zanje (ker jih je premalo :)), ampak za vse Slovenke in Slovence, da se bom(d)o zavedali, kakšen zaklad imamo v naši samostojni domovini.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Katja: Hvala za tople besede. Velja enako tudi zate, tvojo družino in celotno skavtsko skupino.

  Predavanje od Rosvite je res odlično, tudi za nas skavte. Morda si ga kar skupaj ogledamo v soboto …

  Vse dobro.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja