Struška: Najbolj dolgočasna gora v Karavankah (FOTO)

Karavanke so bolj položne kot Kamniške ali Julijci, tudi nekaj nižje, bolj zaobljene in zelo, zelo lepe. V verigi med Stolom (2236 m) in Kepo (2143 m), kjer kraljujeta popularna Golica (1835 m) in dobro obiskana Dovška baba (1891 m), je Struška z najvišjo točko Velikim vrhom (1944 m) nekaj posebnega.

Struška je namreč že na prvi pogled dolgočasna gora. Lepo zaobljena in razpotegnjena, pravzaprav kar planotasta, poraščena z ruševjem se vleče kakšni dve uri hoda med sedloma Seča in Kočna. Le kdo si jo želi obiskati, ko pa vrh med ruševjem komaj najdeš? Le kdo si jo želi obiskati, ko pa vrh med ruševjem (ki pa dovoljuje prehode) komaj najdeš? Vrh lahko, tako kot midva tudi spustiš in ga obideš po južni strani, pa ni velike škode. Ja, Struška je gora za ljubitelje dolgočasnih gora.

Pa vendar sva jo z ženo v nedeljo obiskala in ni nama žal. Struška nudi lepe razglede na verigo Julijcev, na Gornje-savsko dolino, na Avstrijsko Koroško z Dravo, pa naprej na Golico in do Kepe. V lepem, sončnem in rahlo vetrovnem vremenu sva bila ves dan skoraj sama.

Nobene gneče, samo trop ovc na planini Seči in pa to, da sva bila ves dan skupaj, je dalo sicer dolgočasni Struški čar. PREPROSTO kajne? Saj ne potrebujemo vratolomnih strmin, da nam je lepo!

Na kratko

  • Dolžina in višina: 6 ur počasne hoje (z veliko počitki); okoli 740 m višinske razlike
  • Pot: Javorniški Rovt (Dom Trilobit pri umetnem jezeru) (939 m) – sedlo Seča (ali Medvedjek) 1698 m (2.00*) – po južnem pobočju po markirani stezi do planine Svečica (3.00) – pred planino Svečica proti severu, mimo umetnega jezerčka do slovensko-avstrijske meje (3.20) – po meji med ruševjem (ni problema najti poti) do sedla Kočna 1469 m (4.15) – po kolovozu in gozdnih cestah do križišča Križovca (1222 m) (4.45) – Dom Pristava  na Javorniškem Rovtu (5.30) – dom Trilobit (6.00).
  • Primernost: Primerno za vse, tudi za družine z malimi otroci, ki se ne ustrašijo dolge in prijetne poti, brez pretiranega vzpona.
  • Zemljevid: Karavanke osrednji del; 1: 50.000.

*Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja