Prepoloviti!

V roke mi je prišla luštna knjižica “Bister skopuh svetuje” (nizozemska avtorja: Hanneke van Veen in Rob van Eeden). Knjižica je popolnoma v skladu z mojim prepričanjem o bolj preprostih izbirah in paradigmi prostovoljne preprostosti, samo naslov je precej zavajajoč. Sam namreč zelo striktno ločujem skopost od preprostosti.

Prepolovitveno načelo

V knjižici, ki je sicer polna dobrih nasvetov za bolj preprosto in bolj polnovredno življenje, me je najbolj navdušilo poglavje o ‘prepolovitvenem načelu’. Zamisel temelji na ideji, da se da porabo (količino) nekaterih dobrin PREPROSTO prepoloviti, ne da bi se pri tem odrekli udobju ali razkošju.

Na prvi pogled zveni precej čudno – namreč prepoloviti porabo dobrin in se obenem ne odreči udobju. Če pa pomislimo, da poraba nekaterih stvari temelji bolj na naših navadah, na zavajajočem vplivu reklam, na našem občutku, kot pa na osnovi resnične potrebe, potem reč ni iz trte zvita.
Neusmiljeno na pol

Kot pravita avtorja pri uveljavljanju tega načela ne bodimo rahločutni in postopni, pač pa drastični. Uporabo večine stvari se da prepoloviti, pa pri tem ne bomo trpeli nobenega pomanjkanja.

Predstavljajte si uporabo šampona, ki ga bomo uporabili kot primer. Pri pranju las si ga stisnemo nekako brez premisleka v pest ali celo na lasišče in si lase umijemo. Če si ga na lasišče niti ne vemo koliko si ga sploh stisnemo. Kaj pa, če bi enak učinek dosegli s pol manjšo količino? Poskusite, prepričan sem, da druge polovice šampona sploh ne boste pogrešali. Lasje bodo čisti, svetleči, ravno tako zdravi kot s celotno količino, vpliv na okolje (zaradi svinjanja naših rek z detergenti v šamponih, zaradi odvržene embalaže, zaradi transporta, zaradi nepotrebne proizvodnje v celotni verigi, …) bo pol manjši. Aja, pa v denarnici se bo poznalo.

Stroške (v tem primeru sicer samo za umivanje las) boste zmanjšali za polovico. To polovico seveda lahko obdržite, lahko pa jo namenite ljudem, ki so v večji stiski kot vi.

Če ste z rezultatom umivanja las še vedno zadovoljni, naslednjič postopajte enako – še enkrat za pol zmanjšajte količino. Ponavljajte toliko časa, da z rezultatom niste več zadovoljni. Potem količino šampona nekoliko povečajte.

Še druge možnosti

Druga čistila: Enako postopajte pri uporabi detergenta za posodo, za pranje oblačil, za pranje avtomobila. Primer: Mi detergent za pranje posode že v štartu prepolovimo, tako, da razredčimo nov detergent z vodo na pol (shranite eno plastenko). Verjemite, da se posoda, pomivalno korito, … prav tako dobro pomije z razredčenim detergentom.

Zobna pasta: Se spomnite reklam za zobne paste, ki so zobno ščetko vedno prikazovale tako, da je bila od začetka pa do konca ščetin potegnjena zobna pasta? Ali resnično mislite, da je toliko zobne paste potrebne za čistočo vaših zob, zdravlje dlesni? Ali ne bi vi, če bi bili proizvajalec zobne paste, tudi promovirali tolikšne porabe?

Transport: Vedno ko je le mogoče vzemite v avto sopotnika. Ko se odpravljate na kakšno prireditev, pomislite kdo še gre in ga povabite v svoj avto. Celotne stroške (in seveda vpliv na okolje) ste zmanjšali na polovico. Če jih vzamete več, se stroški še znižajo.Ali je vaše udobje pri tem kaj trpelo? Ponavadi ne, še možnost za odličen pogovor in za iskanje sinergij se poveča. Primer: Poleti se je sin odpravljal na skavtsko izobraževanje in me prosil, da ga peljem kakih 70 km daleč. Sem mu rekel, da ga peljem, če poskrbi, da bodo v avtu še trije skavti. Pa je sin zavrtel telefon in avto je bil kmalu poln. Trem staršem sem tako znižal stroške transporta in zmanjšal “gužvo na cesti”.

Hrana: Včasih je prav, da to načelo uporabite tudi pri nekaterih vrstah hrane. Morda za začetek pri tistih, ki vam povzročajo zdravstvene težave. Primer: tristogramski zrezek znižajte na polovico. Verjemite, da je 150 g še vedno dovolj za zagotavljanje vaše dnevne potrebe po beljakovinah. Ne samo, da se vam ne bo poznalo pri udobju, tudi bolj zdravo bo. V piceriji naročite “ta veliko” pico in dva krožnika. Ponavadi je ena pica za dva dovolj, s celo, pa se človek pravzaprav “nažre”.

Foto: Bjarne Henning Kvaale, SXC (1/2), PhotoXpress (zobna ščetka), Dave Kennard, SXC (pralni stroj)

9 odgovorov
 1. Marija
  Marija says:

  Tudi v Nemčiji je lani ali pred lani izšla knjiga receptov ,kako skuhat zdrav obrok, za malo denarja.Nagovarja predvsem ljudi,ki prejemajo socialno pomoč in se zelo ne zdravo prehranjujejo.Knjiga je bila predstavljena na rtl Stern tv….lep pozdrav Marija

  Odgovori
 2. Dusan Vrban
  Dusan Vrban says:

  Pri zobni past še toliko bolj, ker se je velikost odprtine na tubah skozi čas povečevala. Na ta način so proizvajalci bistveno povečali prodajo – čisto neopazno.

  Tako da bo pol manj verjetno ravno prav. 🙂

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Danilo Kozoderc na Facebooku, na vprašanje o novih idejah za prepolavljanje: “Prepoloviti skrb za prihodnost, prepoloviti čas za nepotrebne stvari (pravkar berem 4-urni delovni teden), prepoloviti število izpisov s tiskalnikom.”

  Zbiram še nove ideje!

  Odgovori
 4. Marija
  Marija says:

  Imam prijatelje v Nemčiji, sem jim že naročila ,da jo probajo dobit.Na spletu sem iskala,če se jo da naročit pa sem dobila samo eno ponudbo za 12eur, v prosti prodaji ni bila 5eur…lp Marija

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja