Mladenič, ki je “nor” na zdravilne rastline

Pripoved mladega dijaka Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Aljoše Klemenčiča o tem, kako je v mladosti vzljubil zdravilne rastline. Mladenič kaže do zdravilnih rastlin izrazito strast in veliko veselje. Prepričan sem, da bo odličen farmacevt. Srečno Aljoša!

Dedek in babica sta ga navdušila

Otroštvo sem preživljal v družbi babice in dedka. Imela sta manjšo posestvo, nekaj domačih živali in lep vrt, kjer sta zase pridelovala zelenjavo. Rad sem se smukal okoli babice in spraševal o rastlinah, ki jih je gojila. Babica je poznala mojo radovednost še iz mojih ranih otroških let. Pripovedovala mi je, da sem na sprehodih pogosto opazil, kakšno rožo in tako dolgo sitnaril, da mi jo je prinesla. Rožo sem imel tako rad, da sem jo nesel celo s seboj domov in jo imel v postelji namesto plišastega medvedka.

Tako sem ob babici odraščal in hotel o rastlinah vedeti vedno več. Ona je bila moja potrpežljiva učiteljica. Na najinih skupnih opravilih na vrtu sem dobival vedno več znanja o rastlinah, zlasti o zdravilnih. Babica je poznala veliko zdravilnih rastlin in tudi njihovo zdravilno moč. Ko sem že znal brati in pisati sva začela z babico brskati po priročnikih o zdravilnih zeliščih in s tem pa se je začela znatiželjnost vedno bolj rastla. Na moje veselje sem lahko nabavil tudi nekaj sadik dišavnic, jih posadil v lončke in jih gojil na domačem balkonu. Kasneje smo uredili majhen vrtiček in posadil sem 30 različnih zdravilnih rastlin.

Starodavna znanja iz Olimelj se prenašajo naprej

Največji razvoj pa je moj vrt doživel v 8. Razredu, ko smo s šolo odšli na ekskurzijo v Olimje. Tu se je iskra mojega zanimanja za zdravilna zelišča razplamtela. Sošolci so odhiteli v čokoladnico, mene pa je kar zaneslo v urejen samostanski zeliščni vrt, kjer mi je pater o zeliščih povedal kaj več. Omenil sem mu, da bi si rad povečal število zdravilnih rastlin na mojem vrtu. Dogovorila sva se, da me bo poklical v jeseni ko je čas za presajanje. Prijetno mi je bilo, ker mi je bil tako naklonjen.

Na jesen me je res poklical in odpravili po sadike sem se odpravil že naslednji dan.  Pripraviti  sem moral še nove gredice in z velikim zadovoljstvom posadil nove sadike. Vrt se je povečal na 60 – 70 sadik, kar je že kar lepa številka. Hkrati pa se je začela vedno močneje oglašati želja, da bi se v tej smeri tudi poklicno izobraževal.

Na srednji farmacevtski šoli

Pri poklicnem usmerjanju v šoli so me usmerjali v vrtnarsko šolo, pa sem se odločno uprl, saj sem sklenil, da grem na farmacevtsko šolo, na katero sem bil tudi sprejet. Prepričan sem, da je to tisto, kar želim.

Tudi na šoli moja »žilica« ni mirovala. Hotel  sem več in več  znanja. In to hitro! Iskal sem pot do laboratorija in tam našel profesorico Marijo Čerin. Povedal sem ji, da bi rad izdelal ognjičevo mazilo iz farmacevtskih surovin. Ognjičevo olje pa sem pripravil že doma. S privolitvijo ravnateljice Marije Šušteršič sem lahko pripravil željeno mazilo. Na pravi – farmacevtski način. Obema sem hvaležen, da sta mi to omogočili že v drugem letniku.

Srečen in zadovoljen sem, da imamo na šoli profesorje, ki imajo veliko razumevanje in me podpirajo. Ko sem profesorici Petri Vončina omenil, da je o mojem zeliščnem vrtu že izšel članek v našem lokalnem časopisu, mi je predlagala, da bi pripravili ekskurzijo v moj domači kraj in si ogledali zeliščni vrt. Vesel sem bil tega, moji domači pa so za vse pripravili kosilo.

Aljoša Klemenčič, 2. Fa, Sredja šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo

11 odgovorov
 1. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Dajana: Krasno. A hodi v farmacevtski program?

  Aljoša je pravi zgled, kako te mladostna zagnanost in strast privede do pravega poklica. Fant ima izjemno zanimanje in tudi že precej znanja o zdravilnih rastlinah.

  Precej nanavaden hobi za fanta v teh časih, kajne?

  Odgovori
 2. Alena
  Alena says:

  Tako je prav , vstrajaj na poti,ki si ji jo začrtal !! “Za vsako bolezen ena rožca raste” je rekla Pehta v Kekcu in verjetno je imela prav.Prepričana sem ,da boš tudi ti nekoč zelo uspešen v svojem poklicu ,ker počneš to kar te veseli ,boljše popotnice ne rabiš.Da bi te le tvoji domači in profesorji vedno podpirali na poti do cilja.

  Odgovori
 3. sara g
  sara g says:

  aljoša, le tako naprej, da bomo lahko tvoji znanci in prijatelji nekoč hodili po koristne nasvete in učinkovita zdravila v (morda) tvojo lekarnico! 😀 bravo!

  Odgovori
 4. Jasna
  Jasna says:

  Aljoša, mislim da boš odličen farmacevt. Si eden redkih, ki imajo to delo resnično radi in veliko se jih lahko zgleduje po tebi. Upam, da ti bo uspelo 🙂

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja