Google Wave ni bil dovolj preprost za uporabo?

Google Wave, z velikim pompom pričakovano Googlovo spletno aplikacijo za  komunikacijo v realnem času (real time communication) in za sodelovanje, Google ne bo več razvijal.  To je bilo objavljeno na uradnem Googlovem blogu včeraj popoldne.

Posamezniki in majhna podjetja smo si veliko obetali od tega orodja, ki je sicer prineslo radikalne spremembe v svet sodelovalnih orodij (npr. delitev slik in ostalih medijev v realnem času, sodelovanje pri kreiranju besedil v realnem času, …), a ga uporabniki enostavno nismo sprejeli, ker po moje ni bil dovolj PREPROST za uporabo, ker ljudje enostavno nismo videli smisla in prednosti pred drugimi orodji (npr. wiki).

Na Googleovem uradnem blogu so objavili da, “niso zaznali take posvojitve s strani uporabnikov, kot so si jo želeli” in da “ne načrtujejo nadaljevanja razvoja Wave-a kot samostojnega projekta, pač pa ga bodo dali na razpolago uporabnikom kot odprtokodni program.”

Sam sem se zelo zgodaj vključil v testiranje Google Wave-a, a me je takoj odbil s svojo nerodnostjo. Enostavno nisem videl prednosti – tako na “prvo žogo”. Nisem opazil bistvene prednosti pred drugimi orodji. In v tem informacijsko tehnološkem svetu vedno bolj šteje PREPROSTOST uporabniške izkušnje. Super!

Google bo gotovo našel nove poti v svet socialnih orodij, kjer je pravzaprav kto gigant izrazito pogorel. Še posebej v primerjavi z velikani kot sta Facebook in Twitter.

Je pa zanimivo kolikokrat tudi gigant Google “brcne v temo” (tudi Google Buzz, pa celo brskljalnik Google Chrome nista ne vem kakšni perli), a se zdi da se ne sekira preveč in lepo objavi, da se ne gre več. Pravi podjetniki – brcnejo v temo, priznajo, da to ni to in gredo naprej.

9 odgovorov
 1. yohnzy
  yohnzy says:

  glede vsega se strinjam! razn trditve, da “Google Chrome ni ne vem kakšna perla”.
  Google Chrome je dobil zelo hiter velik delež glede na ostale brskalnike in je prehitel Opero in Safarija. Trenutno je pa najhitrejši rastoči brskalnik glede na ljudi ki jih vsak mesec več uporablja 🙂

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @yohnzy: No morda bi pa moral Chrome res izvzeti. Glede na to kako pozno je prišel, je res kar uspešen.

   Sam ga nimam preveč rad. Dvakrat sem si ga namontiral, pa mi vedno kaj ni odgovarjalo, tako, da sem spet na Mozilli Firefox. Povečane hitrosti pa nisem občutil.

   Odgovori
 2. DjJuvan
  DjJuvan says:

  Razočaran sem. Meni je to orodje zelo pripravno za vodenje izdelave magazina. Zbiranje člankov, mnenj, idej in organiziranje avtorjev za določene članke.

  Za moje pojme je Google naredil prav nič na področju pospeševanja tega orodja. Recimo v stilu možnosti, ki jih omogoča, za kaj vse lahko uporabljamo, triki in zanimive stvari… magar v stilu video prispevkov ali kakšnih akcij.
  Škoda mi je takega orodja, da bo zdaj propadel… treba bo razmislit o kakem novem orodju, kjer bomo lahko izdeloval lasten magazin.

  Odgovori
 3. Valentin Korenjak
  Valentin Korenjak says:

  Škoda. Jaz bi temu rekel, da gre za še eno od atraktivnih tehnologij, ki so prišle z nepravim tajmingom (načeloma prehitro). Meni je koncept obetal veliko, (u-)manjkale pa so verjetno (tudi) ‘kiler’ aplikacije.

  Odgovori
 4. Dusan Vrban
  Dusan Vrban says:

  Mimogrede, če dobro pogledaš v Google docs, lahko vidiš implementirano Wave tehnologijo. Tako da tehnologija sploh ni propadla. Poskusi tako, da dva uporabnika hkrati urejata 1 dokument in se čudi.

  Tudi v gmail je recimo implementirano direktno nalaganje priponk (drop-down).

  Je pa dejstvo, da mora google predvsem najti način, da izkoristi “Google profile” v kombinaciji z vsemi drugimi orodji. Mislim, da jim manjka le odtenek, da posrkajo vsa družabna omrežja naenkrat. 🙂

  Odgovori
 5. Dusan Vrban
  Dusan Vrban says:

  Še to mogoče – wave pravzaprav sploh nisem nikoli zaznaval kot neko “družabno omrežje”. Buzz je seveda poskus v tej smeri (ki še ni zamrl), wave pa zgolj tehnologija, katere deli so ostali implementirani v druga orodja.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Edusatis pravi:

  Konec razvoja Google Wave. Stvar je bila zelo obetavna, a je ljudje enostavno niso zagrabili … http://skrci.me/wave

 2. Aleš Čerin pravi:

  Konec razvoja Google Wave. Stvar je bila zelo obetavna, a je ljudje enostavno niso zagrabili … http://skrci.me/wave

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja