Imeti sovražnike je dobro


Kaj pravi Winston Churchill?

Takole je povedal slavni državnik Winston Churchill : “You have enemies? Good.That means you’ve stood up for something, sometime in your life.”, kar v prevodu pomeni “Imate sovražnike? Dobro. To pomeni, da ste se kdaj v vašem življenju potegnili za kaj.”

Se strinjam z znamenitim državnikom. Prav gotovo mlahavi ljudje, ki se nikoli niso oglasili ko bi bilo treba, ki nikoli niso izrazili svojega mnenja, ki se nikoli niso potegnili za kaj, koga, ki niso nikoli vodili nikogar, … nimajo in pravzaprav niti ne morejo imeti sovražnikov.

Vsak, ki vodi, jih ima

Sam pravim, da vsako, ki se izpostavi za kaj, za koga, ki koga vodi, jih ima. In bolj kot se izpostaviš, več jih imaš in tudi bolj strastne. Sovražnike namreč.

Dejanja svojih – kot bi verjetno rekel sveti Frančišek Asiški, če bi nadaljeval svojo Sončno pesem – bratov sovražnikov sem občutil v zadnjih tednih, ko sem bil deležen kar velike, odmevne in celo mednarodne gonje proti meni.

Gonja me je na začetku precej prizadela, vendar sem se pomiril, ko sem sprejel dejstvo, da brez bratov sovražnikov, pač ne gre.

Vsak bodoči voditelj, vsakdo, ki se kdaj izpostavi, naj ve, da ga bo v trenutku, ko se bo izpostavil, kar nekaj ljudi zasovražilo. Nekateri morda prav zaradi tega, ker si je upal “štrleti ven”. To je pač treba vzeti v zakup, delati dobro po svojih najboljših močeh in se ne ozirati na sovražnike.

Še več, kdor ne prenese dejstva, da ima sovražnike, po moje ne more dobro voditi. Ni lahko tega sprejeti, kajne?

Foto: SXC.hu

12 odgovorov
 1. Rak
  Rak says:

  Aleš, kdo je že rekel: “…pred “prijatelji” me očuvaj bog, sovražnikov se bom poskušal že sam….”

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Rak: Tale portugalski pregovor sem našel, ki je v smislu tvojega reka: Bog me obvaruj dobrih, hudobnih se bom sam.

   Pregovor je precej zanimiv, ker se dotika hinavščine med prijatelji. Sovražniki so “dobri” v tem, da so pač zelo očitni.

   Lep dan ti želim.

   Odgovori
 2. Danilo
  Danilo says:

  Aleš. Odličen poudarek, še posebej, ker izvira iz osebne izkušnje. Ni pa lahko in vsaj na začetku te lahko res pošteno udari in nekatere celo zlomi

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Danilo: Hvala. Ja zelo osebna izkušnja. Najprej je bila res boleča, a sem prešel prav z zavedanjem, da se strudim delati dobro in da se to pravzaprav dogaja vsem, ki se postavijo za kaj.

   Odgovori
 3. frau Blitz
  frau Blitz says:

  Le zakaj bi tebe kdo sovražil, to si pa težko predstavljam. Da greš mogoče komu na živce že, a da bi te sovražil? Čeprav se mi zdi, da se nisi prvič srečal s tem, če me spomin ne vara…

  Za dobrim konjem se praši…

  Odgovori
 4. Marko
  Marko says:

  Pozdravljen Aleš

  Tvoje opozorilo na pomembnost (ne)obstoja sovražnikov je zame zelo svež in pomemben pogled.

  Priložnost nadaljnjega razvoja družbe vidim namreč v bolj odgovornem in zavzetem posamezniku. Pravijo, da bolezen ni toliko posledica prisotnosti bacilov, kolikor je posledica neobstoja imunske kondicije.

  Odnos posameznika in družbe je veliko lažje razumeti po branju knjige Heizenberga – Del in celota (1977). Tam opozarja, da je znanje na svojem koščku vezano na “deluje ali ne deluje”, vera o celoti pa pomaga do zavedanja o “koristnosti ali škodljivosti o dobrem in zlu”

  Dr. Marko Pavliha pa v svoji novi knjigi opozarja na modrost Platona, ki je trdil: Nisi rojen le zase.

  Tvoje opozorilo, da je brez bratov sovražnikov vprašljiv moj vpliv na celoto, je zelo na mestu. Hvala, Aleš.

  Prav lepo se imej
  Marko

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Marko: Hvala za odziv. Imaš prav glede bolj odgovornega in zavzetega posameznika. Ki pa vsekakor lahko postavi sistem, ki deluje. Pravzaprav smi vsi postavljeni v sistem, ki deluje – tako ali drugače.

   Hvala za citate iz knjig. Jih že imam na spisku …

   Vse dobro.

   Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Travolovsky pravi:

  RT @DjJuvan: Churchill : “You have enemies? Good.That means you’ve stood up for something, sometime in your life.” http://bit.ly/9YTr3b

 2. Blaž pravi:

  Churchill : “You have enemies? Good.That means you’ve stood up for something, sometime in your life.” http://bit.ly/9YTr3b

 3. Aleš Čerin pravi:

  Z bloga Preprostost: Imeti sovražnike je dobro http://skrci.me/2jdc0

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja