,

Elastomobili: Nov rekord je 114m …

Okoli 40 osnovnošolskih ekip nadobudnih konstruktorjev vozil, ki jih poganjata samo dve standardizirani elastiki, se je na stadionu v Šiški  zbralo na 7. državnem tekmovanju elastomobilov.

Tekmovanje elastomobilov je bil spet pravi praznik osnovnošolske ustvarjalnosti!  Tekmovanje, o katerem sem pisal že lani – o lanskem tekmovanju in o veselju, ko je speljal letošnji prvi prototip, je spet pokazalo koliko znanja, domiselnosti in ustvarjalnosti premorejo naši osnovnošolci.

Ekipa Luna iz Dornberka, je kljub krajši elastiki dosegla nov rekord (=preko 114 m, kar je maksimalna možna dolžina na stadionu), prikazanih je bilo spet nekaj odličnih tehničnih rešitev, zmagala je pa ekipa Raketna znanstvenika (OŠ Franca Rozmana – Staneta, Ljubljana), ki je v seštevku treh voženj dosegla razdaljo preko 257,87 m.

Sam pa sem ponosen na sina Boštjana in na njegovo ekipo (še bratranca Klemen in Domen Sagadin ter učiteljici Albina Milek in Maja Jug), ki je dobila nagrado za najbolj domiselno izdelan elastomobil (ocenjuje se inovativnost, domiselnost, racionalnost tehničnih rešitev, ekološkost, likovna barvitost, identiteta, lahkost)  in zasedla deseto mesto v razdalji. Že ime ekipe je zanimivo in ustvarjalno 3x2y1zN =trije ustvarjalci, dve mentorici (učiteljici tehničnega pouka in fizike), eno kolo, xyz predstavlja pravokotno projekcijo – povezava s tehniko, N pa pomeni Newtona ali enota za silo, kar pomeni povezavo s fiziko).

Takole je prijatelj Danilo Kozoderc intervjuval Boštjana (poglejte si še njegov zapis):

Prva vožnja najbolj domiselnega elastomobila:

Hiša eksperimentov prav vse (od prvega dopisa, do zaključka tekmovanja) opravi profesionalno in na izjemno visoki organizacijski ravni. Tekmovanje izpelje izjemno atraktivno in tudi za gledalce zanimivo, kar da tekmovanju še posebno težo. Hvala Luki Vidicu, dr. Mihu Kosu in celotni ekipi. Žara, ki ga izžarevate se ne da ponarediti.

Sponzorja ekipe sta blog Preprostost in Mizarski hobi program Alojz Vidrih s.p..

Naj več o tekmovanju povedo fotografije.

3 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Naša mladina: verjame v poštenost: http://skrci.me/k5GnO, je ustvarjalna: http://skrci.me/elastomobi in tudi razbija: http://skrci.me/W2sP3

  2. Aleš Čerin pravi:

    Naša mladina: verjame v poštenost: http://skrci.me/k5GnO, je ustvarjalna: http://skrci.me/elastomobi in tudi razbija: http://skrci.me/W2sP3

  3. […] delalo prototipe in skonstruiralo vozilo, ki ga poganjata dve elastiki. Dogodek je opisal tudi Aleš. Prepričan sem, da jih bo med temi mladimi vsaj nekaj seglo po zvezdah na področju tehnike, […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja