Ste že srečali služečega vodjo?

V svetu se že nekaj časa uveljavlja pojem služečega vodje in tudi služečega vodenja. Pri nas pa kot da o tem ni govora. Vodja (celo ne imenujemo ga vodja, pač pa manager – upravnik) je pri nas velikokrat predvsem služeči v smislu denarja, manj ali pa nič pa v smislu služenja ljudem.

Kaj je služeče vodenje?

Služeče vodenje je filozofija in praksa vodenja, ki ju je že leta 1970 predstavil Robert K. Greenleaf v eseju “The Servant as Leader”, kasneje pa so koncept dodelali še mnogi pisci o vodenju in upravljanju kot so Ken Blanchard, Stephen Covey, Peter Senge, Max DePree in drugi.

Služeči vodja dosega rezultate v svoji organizaciji s tem, da namenja največjo pozornost potrebam sodelavcev, ki jim streže. Služeči vodja je ponižni strežnik v svoji organizaciji. Namesto “z vrha-navzdol” hierarhičnega načina vodenja služeči vodja poudarja sodelovanje, zaupanje, empatijo in etično uporabo moči. Služeči vodja je najprej služabnik, ki sprejema zavestne odločitve z namenom boljšega služenja drugim in ne povečevanja svoje lastne moči. Cilj služečega vodje je rast posameznikov v organizaciji, uspešno timsko delo in vključitev vsakega posameznika.

Služeči vodja ima naslednje značilnosti: poslušanje, empatija, zdravljenje, zavedanje, zmožnost prepričevanja,  konceptualizacija, predvidevanje, služenje, zavezanost rasti drugih, graditev skupnosti.

Jezus kot zgled služečega vodje

Jezus je v evangeliju na več mestih izpostavil pomen služenja drugim, pravzaprav je utemeljil in pokazal koncept služečega vodenja.

Tudi v  evangeliju, ki govori o pogovoru med učenci kateri je največji med njimi (v smislu najbolj pomemben) in o Jezusovi razlagi: »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« Mr 9,35  in pa “Največji med vami bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.” Mt 23, 11-12, pravzaprav utemelji koncept služečega vodenja.

Jezus jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da vladarji gospodujejo nad narodi in da jim velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati med vami velik, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti med vami prvi, naj bo vaš služabnik, tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« Mt 20,25-28

Pa naprej: “Največji med vami bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.” Mt 23, 11-12

Kot vodja je bil Jezus pravzaprav tudi zelo konkreten. Da bi ja razumeli … Celo z zgledom umivanja nog svojim učencem (kar so v tistem času delali samo služabniki) je pokazal kako naj se obnaša služeči vodja.  – Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil?” Jn 13, 12

V naših podjetjih, družinah

Vam vse to zveni znano? Ste že srečali kakšnega služečega vodjo na svojem delovnem mestu?Ali vam vaš vodja služi kot zgled ljubečega in služečega vodenja? Ste morda vi kot vodja lahko tak zgled?

Kaj pa mi starši, ki smo prav tako kot vodje v podjetju vodje svojih družin? Ste vi kot oče ali mati služeči vodja ali ste samo služabnik v družini? Ni namreč dovolj biti služabnik, pač pa služeči vodja. Bistvena razlika!

8 odgovorov
 1. Turdus
  Turdus says:

  Se nadvse strinjam – z razlikovanjem med zgolj služabništvom in voditeljskim služenjem. Biti “kakor nekdo, ki ima oblast” in početi najnujneše stvari – s tem se tudi rehabilitira “nizka” opravila.

  Pri Campbelu pa ne gre za kamen, ampak zaklad spotike! Nič nam ni podtaknjeno brez nekega namena . . . Gre samo za ponudbo – lahko se hudujemo ali raziskujemo . . .

  Uporabno si preoblikoval svoj blog. Pozdrav!

  Odgovori
 2. Turdus
  Turdus says:

  Vidim, da se ti misli v okvirčku spreminjajo. Pokliči, prosim, in dodaj Campbellovo misel – da bo razumljiv drugi odstavek – ne tvegam po spominu, da ne bi pokvaril njegove preprostosti . . .

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Ste že srečali služečega vodjo? http://bit.ly/njYCr

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja