Čas je za jabolčni kis

Ali ste že začeli pripravljati jabolčni kis? Če imate kaj neškropljenih jabolk, je sedaj priložnost, da iz jabolk, ki redno odpadajo, pripravite odličen jabolčni kis. Tudi če nimate svojih jablan, morda lahko kje prav poceni dobite odpadajoča jabolka. Ko hodim po hribih, je sadja, ki ga nihče ne pobira, veliko okoli kmetij. Povprašajte …

Mi imamo na vrtu okoli 10 jablan, ki jih ne škropino z ničemer. Seveda sedaj vsa še niso do konca zrela, vendar so že dovolj dobra za priravo kisa.

Priprava

Odpadla jabolka poberite, operite in odstranite črvivi ali nagniti del. Narežite jih na tanke rezine in jih stresite v večjo posodo. Mi uporabljamo plastične sode primerne za shranjevanje hrane. Narezana jabolka v sodu zalijte z vodo (ne pretiravajte z vodo – samo do površine jabolk) in od časa do časa premešajte, da se vmeša kisik, ki je potreben, da iz alkohola lahko nastane ocetna kislina. To delamo celo sezono. Na koncu se vse skupaj precedi skozi krpo in shrani v plastičnih ročkah.

Kis se lahko pripravi tudi iz jabolčnega soka, ki ga preprosto pustimo, da se skisa. Tak kis je precej močnejši in ga je treba pred uporabo redčiti z vodo.

POMEMBNO! Če se vam na površini kisa nabere plast sluzi, ni to nič narobe. To je “mati kisa” (eng: mother of vinegar), ki jo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, ki so pravzaprav odgovorne za nastanek ocetne kisline (iz alkohola in kisika). Sluz ne izgleda ravno prijetno za oko, ni pa prav nič nevarna ali škodljiva. Sem že slišal, da nekateri kar zavržejo tak kis, češ, da se jim je pokvaril.

Koliko kisa potrebujemo na družino?

Jabolčni kis mi uporabljamo v gospodinstvu celo leto. Pripravimo ga okoli 50 litrov in to je dovolj za 6-člansko družino. Prav nikoli ga ne kupimo, razen na morju, ko nam zmanjka domačega. Letos smo ga kupili eno malo plastenko in jo sploh ne moremo porabiti, ker za nas ni dober. Smo pač navajeni domačega …

Jabolčni kis je tudi zdravilen. Verjetno smo tudi zato precej redko bolni.

Finančna in ekološka plat

Mi porabimo okoli 50 litrov jabolčnega kisa na leto, kar bi, če bi ga kupovali, zneslo okoli 64 € letno. Tako tudi ne odvržemo v smeti 50 plastenk in ni ga treba voziti iz oddaljenih krajev (vpliv transporta).

Foto: Aleš Čerin

23 odgovorov
  1. misler
    misler says:

    Bi hoteli napisati cel recept za pripravo j. kisa iz narezanih jabolk.
    Nekaj ste začeli, pa meni to ni dovolj.
    V naprej hvala in lp, Misler

    Odgovori
  2. Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @misler. Priprava kisa iz jabolk je tako preprosta kot sem napisal v blogu:

    “Otroci jih vsak dan pobirajo, operejo in narežejo na rezine. Vse to se zaliva z vodo (do površine jabolk) in od časa do časa premeša. To delamo celo sezono. Na koncu se vse skupaj precedi skozi krpo in shrani.”

    To je to. Nič kompliciranja.

    Odgovori
    • barbra
      barbra says:

      Hvala za take nasvete! na vaši strani pa res najdem vse, kar si želim. Takoj grem pripravljat kis. Sem že izkala recepte, a ni bilo nič oprijemljivega. Hvala, hvala, hvala!
      Sicer pa sem bila presenečena nad idejo 1€ na dan. Jo uporabljam. Se še oglasim!

      Odgovori
  3. ivanka
    ivanka says:

    letos imam precej jabolk in mi je ta recept zelo všečen.
    me pa zanima, ker jabolka niso škropljena , so tudi nekoliko piškava,
    a to obrežete ali se da kar vse skupaj v ta kotel, kjer se kisajo.
    najlepša hvala za odgovor

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      @Ivanka: Seveda piškava in nagnita jabolka obrežete (če je precej nagnito, ga je treba kar zavreči). Torej samo zdravo, neškropljeno in čisto.

      Veliko uspeha pri izdelavi kisa.

      Odgovori
  4. Božena
    Božena says:

    lep pozdrav!
    tudi jaz ga delam že par let,pa je zmeraj premalo kisel,
    verjetno ga preveč zalijem z vodo?
    Zanima me pa, ali je boljše imeti posodo v dobri kleti – stalna temeperatura, ali v kurilnici – tu se mi pa temperatura menja.
    Ali vi tud pustite jabolka stat in potem zalijete oziroma dodate v posodo?

    Hvala za odgovor.

    Odgovori
  5. Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Božena: Za to da je kis premalo kisel sta člahko dva razloga: a) da ga preveč zalijete z vodo (mi ga samo do površine jabolk) b) da so jabolka premalo zrela (vsebujejo premalo sladkorja).

    Za kisanje je potrebna temperatura okoli 20 st. C (tudi pri manj gre, samo bolj počasi). če temperatura niha, ni toliko važno. Ne sme pa kis zmrzniti.

    Mi takoj jabolka zalijemo z vodo. NIkakor jih ni dobro pustiti stati – preveč oksidirajo (porjavijo), kar ni fino.

    Veliko uspeha pri pripravi kisa vam želim.

    Odgovori
  6. mojca
    mojca says:

    Žal jabolka splavajo čez površino vode. Jih je morda potrebno obtežiti? Koliko časa pa traja kisanje? Približno?

    Odgovori
  7. Aleš Čerin
    Aleš Čerin says:

    @Mojca: Nič hudega, če zgornja plast ni pod vodo. Kdaj pa kraj pomešajte, pa je.

    Mi kisamo od začetka (julij) do konca sezone jabolk (oktober). Vmes kar dodajamo jabolka. Verjetno se kisanje zgodi precej hitreje. V nekaj tednih. Poskusite, če je mešanica kisla in ne več sladka.

    Odgovori
  8. Martin
    Martin says:

    Lep pozdrav
    Mene pa zanima ce mora biti posoda z jabolki zaprta ali odprta ali je posoda lahko na soncu in ko precedim mora biti ta tekocina v zaprti ali odprti posodi

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      @Martin: Posoda z jabolki naj bo zaprta, vendar tako, da lahko izhaja CO2, ki pri tem zastaja v začetni fazi. Posoda je lahko na soncu. Ko precedite, je posoda lahko zaprta.

      Odgovori
  9. Tadeja
    Tadeja says:

    Pozdravljeni!
    Berem tole vašo stran – krasna je – polna idej.In pridem do tegale naslova,prenesem idejo o izdelavi kisa v svoje okolje in naletin na vprašanja: Ali ni potrebno jabolka zmlet? Vi sicer navajate,da ne – očitno se naredi kis tudi, če jabolka niso zmleta.Se pravi, prerežete jih na štiri dele očistite in to je to,kajne?

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      @Tadeja: Ja, dobro je, da so jabolka zrezana na čisto majhne koščke. Tako dajo še več dobrega od sebe. Najbolje je, da iz njih stisne sok … Mi nimamo preše in tudi nikamor ne vozimo. Jabolka zrežemo na kolikor se da tanke rezine. Na štiri dele je premalo.

      Ni pa fino, če bi iz jabolk naredili kašo. Kisa se ne bi dalo precediti.

      Odgovori
  10. Mirjam
    Mirjam says:

    Zanimiva ideja, tale o kisu. Morda se opogumim prihodnje leto. Mi jabolka, ki padejo na tla, predelamo v čežano, ki jo imajo otroci (in mi ta stari :-)) zelo radi. Jabolka narežemo na četrtinke (oz. po želji), odstranimo piškave in gnile dele in jih kuhamo do mehkega, da se lepo speštajo, ko po kuhanih telovadiš s tlačilko za pire. Naprej gre lahko telovadba čez malce redkejše cedilo oz. če ste malo bolj “natančni” čez pasirko (tam je telovadbe veliko in je človek pri večji količini jabolk že kar utrujen). Nafilamo v steklene, čiste kozarce, damo v pečico – zložimo na rešetko, da se ne tiščijo skupaj, pečico nastavimo na 180 stopinj in pod rešetko damo pladenj z vodo. Pustimo, da se “peče” oz. pasterizira 25 minut, potem pustiš v pečici čez noč, da se počasi ohladi. Čežana se ohrani dolgo. Mi jo uporabljamo za hitre otroške kašice (priporočljivo za brezzoba bitja, ki šele osvajajo čarobni svet “prave” hrane) – samo zamešaš s kuhanimi kosmiči. Mi jo imamo za poslastico (s kupčkom smetane) ali za dodatek k cmokom, lahko delaš z njo zavitke, zamešaš v domačo skuto (še pol banane, pa je to okusna polnovredna malica). Sem malo zašla s teme, ampak se mi zdi, da se ne ve, da je čežana super za ozimnico. Je sicer nekaj dela, ampak na ta način se jabolka dobro porabijo. Lepa obrana jabolka imamo za ozimnico (letos smo zelo žalostni – slaba letina), drobna, pobrana jabolka pa skupaj z grozdjem peljemo na Skaručno, kjer nam jih sprešajo in stisnejo v sok (zelo dober! 0,3 € za liter, samo je treba malo pomagat). Leta in leta smo ta sok vlivali v alu sode in skoraj ni sezone, da se nam ne bi vsaj del te “tekoče letine” pokvaril. Tako se zdaj vračamo k dobrim starim steklenicam… Pardon za dolžino, ampak je moralo iz mene! 🙂

    Odgovori
  11. Mirjam
    Mirjam says:

    (popravek)

    … drobna, pobrana jabolka pa skupaj z grozdjem peljemo na Skaručno, kjer nam jih sprešajo in stisnejo v sok

    (prej sem prehitro oddala – … kjer nam jih zmeljejo in stisnejo v sok …)

    Odgovori
  12. pater Maksimilijan
    pater Maksimilijan says:

    Če želite res dober kis, potem ga pustite še vsaj 5 let zoreti v lesenem sodčku ali PVC ročki, da se “uleži”. Steklena ali kovinska embalaža sta neprimerni, ker voda ne more izhlapevati. Pri nas trenutno uporabljamo 12 let star kis, zorjen v hrastovem sodu. In vam zagotovim, da ima angelsko aromo.

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      Pater Maksimiljan, hvala za tale izjemno koristen komentar. Mi tudi uporabljamo sedajle kakih 5 let star kis (od tašče), ki je bil res v plastični ročki. In je perfekten. Seveda bi bil pa iz hrastovega soda še boljši, a ga žal nimamo.

      Vse dobro.

      Odgovori
  13. Jožek Cipot
    Jožek Cipot says:

    Lp kako dolgo pa pacam te jabolke v vodi da dobim kis se pravi če razumem jabolka narežem in vodo to je vse kar rabim sestavine in osedlino poberem dol ko se naredi ali vse skupaj zmešam hvala že v naprej lp Jožek

    Odgovori
    • Aleš Čerin
      Aleš Čerin says:

      Spoštovani! Ja, jabolka operite, odstranite če je kaj poškodovanega, piškavega, nagnitega, … in narežite na zelo tanke rezine. Zalijte z vodo. Ne pretiravajte z vodo – samo do površine jabolk. Dobro premešajte in pustite stati na toplem. Sedaj obvezno v hiši npr. v kurilnici. Mikroorganizmi rabijo toploto. Nikakor ne sme zmrzniti. Potem precedite in to je to. Srečno.

      Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

  1. Imate jabolka na vrtu, pa ne veste kaj z njimi? Čas je za jabolčni kis: http://skrci.me/kis Jabolka sproti pobirate in dodajate prejšnjim…

  2. Aleš Čerin pravi:

    Imate jabolka na vrtu, pa ne veste kaj z njimi? Čas je za jabolčni kis: http://skrci.me/kis Jabolka sproti pobirate in dodajate prejšnjim…

  3. Edusatis pravi:

    Imate jabolka na vrtu, pa ne veste kaj z njimi? Čas je za jabolčni kis: http://skrci.me/kis Jabolka sproti pobirate in dodajate prejšnjim…

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja