Zakon omejuje, da varuje.

Zadnjič sem dobil odlično gradivo po e-pošti. Lično knjižico na 32 straneh z naslovom: Zakon omejuje, da varuje. Zakon o varnosti cestnega prometa: Spoznajte spremembe 2008; Avtorji Andrej Justinek … [et al.] ; Zbral in uredil Bojan Žlender.

Podrobno, pregledno in privlačno so opisane spremembe, ki jih novi zakon prinaša. Spremembe so bolj omejujoče in kazni so višje. Po mojem mnenju pravilno. Najprej napisati zakon, ga uresničevati, vsak dan, pogosto in predvsem najbolj kritične primere. Veliko ljudi pravi, da je lažje “udariti po žepu”, kot pa kaj narediti za preventivo. Tako je, vendar to zaleže. Ozrite se malo po cestah in spoznali boste, da zakon deluje. Potem pa naj policija nadaljuje z izvajanjem zakona, če ne bo učinek zares kratkotrajen.

Sam se trudim, da vozim po predpisih. Včasih mi sicer malo “uide”, vendar bolj iz nepozornosti kot objestnosti. In tudi kazen za prehitro vožnjo sem že nekajkrat plačal (62 km/uro namesto 50 km/uro) – mislim, da okoli 50€. Sedaj bi bilo to 250€ + 3 kazenske točke. Gotovo bom sedaj bolj pozoren. Stvar odločitve, h kateri me zakon spodbuja.

In 12 km/uro, kaj je to? Navidezno nič, vendar kot pravijo v brošuri, je to razlika med hudo telesno poškodbo pešca (ali celo smrtjo) ter pravočasnim zaustavljanjem vozila. Evo to je najbolj bistvena razlika in sam sem brošuro natisnil, pregledal in se bom držal pravil. Pa ne samo zaradi visokih kazni, pač pa zaradi te razlike med življenjem in smrtjo.

Tule si lahko naložite brošuro in jo uporabljate.

Aleš Čerin

1 odgovori

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] K temu je pripomogel po moje tudi tako mogočno kritizirani, bolj restriktivni Zakon o varnosti cestnega prometa o katerem sem že pisal. […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja