Igralnice? Ne hvala!


Oblikovala se je Koordinacija za omejevanje igralništva (KOI), ki se bori proti razraščanju igralništva v Sloveniji. Več o KOI in argumentih proti igralništvu na njihovi internetni strani.

Na njihovi strani je tudi možnost podpisa peticije proti širitvi igralništva. Klikni!

Eden od prvih podpisnikov je pesnik Tone Pavček. Njegovo utemeljitev si lahko pogledate tule. In kako drugače od duha, ki veje po igralnicah, zvenijo njegove besede:

”Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, v sebi do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova poskusi: vnovič in zopet in znova.”

Ali je res potreben razvoj Slovenije s pomočjo tako neetične dejavnosti? Sam menim, da ne. Veliko drugih priložnosti in alternativ je, samo malo iniciative, inovativnosti in podjetnosti.

15 odgovorov
 1. Saška
  Saška says:

  Tudi ti misliš, da se igralnice ne bi smele razraščati po Sloveniji, ali se samo sprašuješ o tem?
  Resda nisem brala argumentov proti igralništvu in jih tudi ne želim, ker bi takšno mnenje vplivalo na moje razmišljanje in to zelo enostransko.
  Brez enostranskih argumentov pa je moje razmišljanje takšno; igralnice me ne zanimajo in vanje ne zahajam. Sem že bila … tako za štos … na neko poslovno povabilo, kjer so mi v roke porinili tudi nekaj žetonov, ki sem jih hitro in veselo tudi takoj zapravila. Igra me ni potegnila in me nikoli ne bo.
  Jasno pa je, da so ljudje, ki jih v ta svet povleče, postanejo odvisni in s tem ogrožajo svoje družine.
  Je to argument proti igralnicam?
  Hmja, zakaj pa potem ne zapremo vseh bifejev, ki se prvenstveno preživljajo na osnovi prodaje alkoholnih pijač? Saj smo z novim protikadilskim zakonom že odvadili kajenja vse kadilce, kajne? …. in najbrž bi tako ozdravili še alkoholike in če ne bomo imeli igralnic, ne bo odvisnikov od iger na srečo, ja?

  Odgovori
 2. GaLa
  GaLa says:

  Če že te igralnice morajo biti naj vsaj ne stojijo za vsakim vogalom. Študije o škodljivem vplivu radiju 50 km obstajajo in če omejujemo kajenje (pravilno) je res blesavo, da bi se sedaj forsiralo hazarderstvo, ki povzroča odvisnost in je na kratki rok še precej bolj škodljivo za družine. Dokler je to neka ekskluziva še gre, vendar pa ta trend spominja na outlete, ki prodajajo marke. Ugotovili so , da se največ služi na masi in se obračajo k povprečnežu in mu poskušajo spulit kakšen evro iz žepa. No, seveda mi Gucci torbica, dostopna, predlanski model ne škodi in je to druga zgodba. Če pa se bom navlekla na hazard pa …
  Sama sem zrasla v kraju, ki je imel igralnico že v socializmu. Kdor je kot študent tam dobil službo je bil zapečaten.Nikoli ni doštudiral. Punce so si v najboljšem primeru našle kakšnega Italijana …Midva sva peticijo podpisala.

  Odgovori
 3. GaLa
  GaLa says:

  Saška, brala sem v Spieglu, da so na škotskem že rezultati. Manj obolenj srca. Argument, če že imamo bifeje pa imejmo še igralnice je malce šibek. Če bomo imeli manj igralnic bomo imeli tudi manj odvisnikov.

  Odgovori
 4. Saška
  Saška says:

  Ne, ne, Gala nisem mislila iti v to smer: če imamo bifeje pa imejmo igralnice pa javne hiše in zbirališča narkomanov …. pa cone, kjer se spodbuja kajenje ….

  Jaz sama osebno ne kadim, ne maram alkohola (recimo popijem vsega 1l vina na leto), droge sploh ne vem kako izgledajo 🙂 , tablete vzamem le v skrajni sili, igralnice pa ne vem čemu naj bi služile …. pa vendar nisem pristaš takšnega načina omejevanja svobodne odločitve človeka, da s svojim življenjem počne kar hoče. Kajenje ogroža tudi druge? Ja, vendar še vedno sem proti vmešavanju države s takimi in drugačnimi omejevalnimi zakoni. Igralnice povzročajo odvisnost? Ampak takšno, ki vpliva na materialni status! Hmja, ne vem, če je to res problem za katerega bi se aktivno angažirala. Študentje niso dokončali šolanja? Halo?! Mislim … ej, jaz tudi ne in to tudi zato, ker sem začela intenzivno delati in je zmanjkovalo časa za študij. Pa nisem delala v igralnici. 🙂 Ampak to res ni nekaj zaradi česar ne bi marala tistega podjetja, ki me je “zasvojilo”.

  Odgovori
 5. GaLa
  GaLa says:

  Saška
  Da ti povem o kajenju iz prve roke. V Lj imamo stanovanje, ki je bolj ali manj prazno in v katerega prihajamo samo na počitnice. Do pred enega leta je pod nama živela družinica, ki je nato stanovanje prodala neki mladi ženski h kateri se je čez nekaj časa priselil nek tip, ki je enota za kajenje. Kadi non stop in zato imajo seveda odprta tudi okna non stop. Čez poletje puščamo, ko nas ni, okna na oberlicht in ko pridemo nas vrže ven od smrada po nikotinu. Nemoreš odpreti okna, da ti ne bi priplaval oblak , ki ga ta bebec puha. Naslednjič bom kupila testerje na nikotin in bom testirala urin otrokom …Saška, si precej pametna in vem da veš da kajenje še kako ogroža tudi druge. No, ni me presenetilo, ko sem v enem nemških časopisov brala, da debata (zaenkrat samo debata ) poteka tudi v smeri prepovedi kajenja v mehrfamilienhauser. Jaz vem zakaj. Verjemi, čez deset boš kadil lahko samo v zato predpisanem digestoriju.

  Država nas mora uokvirjati in to pa počne s takšnimi in drugačnimi zakoni. Meje pa si postavljamo tudi sami. Ker nekateri pretiravajo na škodo drugih jih je treba pač uokvirit. Tako kot sedaj kadilce. Niso meje samo za otroke. Odvisnost, ki jo povzroča hazardiranje povzroča škodo, ki vpliva tudi na socialno zdravje in te lahko spravi tudi v bolnišnico. O tem piše dosti Sanja Rozman, ki je posledice moževe odvisnosti skusila na svoji koži. Hazard je pač samo eden izmed štofov. Zagovorniki hazarda so tisti, ki imajo od tega korist in niti slučajno ne hazardirajo. Zakaj le bi, ko pa lahko dobro služijo na raji.

  Ti nisi pravi prototip faliranca. Zanima pa me, ali te včasih čisto malo pa le ne žuli, ker nisi diplomirala. (Malo sem pokukala na tvoj blog in se mi zdi, da si precej perfektcionist.)

  Odgovori
 6. Saška
  Saška says:

  Odgovor: ne, sploh me ne žuli. Me pa je, ampak ne zaradi neke perfekcionistične želje po dokončanju začetega ampak predvsem zato, ker sem kot mlada in ambiciozna naletela kar na nekaj upiranj kakšnega bolj izobraženega (po možnosti še starejšega) podrejenega kadra. Danes, ko sem že stara in izkušena pa se me to ne dotakne več 🙂

  Odgovori
 7. Ales
  Ales says:

  Hvala obema za komentarje. Temo sta kar precej razširili 🙂

  Sem odločno proti igralnicam. Zlo je pač zlo. In proti njemu se je treba zoperstaviti. Mala igralnica – malo zlo, velika – veliko zlo. Vsi vemo to, še najbolj tiste družine, ki so bankrotirale zaradi tega. Odnosi na psu, otroci se ne mroajo šolati, … A mislite, da jim potem kdo pomaga? HIT, Harrah’s? Morda država pomaga otrokom…

  Odgovori
 8. Saška
  Saška says:

  Viš, jaz sem pa še vedno proti omejevanju gradnje igralnic in ZA svobodno odločanje posameznika ali se gre ali ne gre.

  Razlog je predvsem ta, da se mi zdi, da vsako omejevanje ali prepoved pravzaprav še bolj spodbuja h “grehu”.

  Se vama res ne zdi, da bo tiste Slovenci, ki bodo želeli hazardirati, neobstoj igralnic v Sloveniji, kakor koli omejeval, da ne gredo do prve igralnice čez mejo? Velden je ja čisto blizu.

  Ne vem … ja, sem za pomoč, pomoči potrebnim in se strinjam, da zna hazarderstvo uničiti življenja vpletenih, vendar pa je moje stališče glede ukrepov proti temu povsem drugačno.

  Tudi to mi je všeč, da se v lokalih ne kadi več, vendar žal mislim, da je opravičevanje tega zakona, da bo manj kadilcev, metanje peska v oči. In da bi bila večja rodnost, če bi prepovedali splav! My ass!

  Tudi pri vzgoji otrok sem vedno zagovornik SPODBUDE in ne OMEJEVANJA in KAZNOVANJA.

  Odgovori
 9. GaLa
  GaLa says:

  Saška, primerjati spodbujanje rodnosti in omejevanja hazarda je mešati jabolka in hruške. ..

  Svobodno odločanje posameznika je zelo tanek led, ki ga marketing kar dobro prebija. Zakaj misliš, da nas bombandirajo z reklamami. Najbrž zato, da posegamo po tem in točno tem izdelku. Ciljano in premišljano, predvsem dovolj frekventno reklamiranje ima učinek. Če za taisti izdelek ne bi nikoli slišali bi prav tako dobro živeli brez njega in vendar v določenem procentu dosežejo , da potrošnik poseže po njem.
  Velja tudi obratno. .. Manj, ko je te ponudbe, ker s ponudbo bo prišel tudi agresiven marketing, da ne govorim da so najbrž že raziskali trg in ugotovili, da imajo tu možnosti za dobro “delo”. Pa ne bodimo naivni. Pa kdo bo tam kockal . Marsovci?

  Neomejeno hazardersko industrijo zagovarjajo liberalci (taki orto) in tej zagovarjajo tudi to , da bi se droga prodajala v lekarni. Brez heca.
  Kdor le malo pozna te sfere ve, da je drogeraštvo nalezljiva zadeva. Ko se priseli en diler se število zasvojencev poveča. To ne pomeni, da se bo navlekel ravno vsak ,je pa velika verjetnost, da se bo navlekel nekdo, ki nima zaščitnih faktorjev ali ima celo predispozicije. Poglejmo no malo preko plota in ne glejmo v ta svet samo skozi prizmo naše superpozicije.

  Ni vse linearno Obstajajo še druge funkcije.

  Odgovori
 10. Saška
  Saška says:

  Očitno pašem med liberalce 🙂 , čeprav jaz sebe nisem nikamor nikoli predalčkala, še manj politično opredeljevala, ampak ja … v bistvu sem za drogo v lekarnah in igralnice kjer jih pač želijo postaviti in imajo dovolj interesa trga. Drugače pa ja, marketing je neke vrste manipuliranja in očitno je moje mnenje takšno tudi zato, ker me je marketing vedno zanimal s tiste strani “tagrdih”, ki ponujajo in “zavajajo”.
  Se strinjam, da ljudje padamo na reklame in ponudbo, vendar mene npr. igralnica res ni zamikala, čeprav sem jo že povohala, ravno tako ne mojega moža ali kogarkoli iz vrst mojih prijateljev. Tudi Coca-Cole ne pijem, čeprav ima eno boljših reklamnih kampanij in najbrž nas je še nekaj takšnih, ki ravno ne podlegamo vsaki reklami ali nas ne povleče v vsako igralnico.
  Drugače pa mi je strašansko zanimivo na tako spošljivem nivoju debatirati o temi za katero imava povsem različna mnenja. Vsaka ti čast. Drugače sem na blogih vajena od drugače mislečih dobivati takšne komentarje, da se včasih res vprašam, če je vredno povedati mnenje takrat, ko se z avtorjem članka ne strinjaš.

  Odgovori
 11. GaLa
  GaLa says:

  Hvala za kompliment.
  V svojem prejšnjem življenju sem bila lekarnarica. Z “inzulinkami, ki sem jih prodala na tisoče so si moje stranke pričarale svoja nebesa. Srečuješ jih z oči v oči, tudi ko se jim to še nepozna in le malo kdo ve kakšen mamon, ja mamon, se je naselil v njih. Vidiš kako se rekrutirajo (tako smo temu rekle) vidiš jih kako propadajo in so samo še na lovu za štofom. Če bi bila droga dostopnejša bi bilo samo še slabše. Sem ostro proti legalizaciji. Na marketing se kot vidim spoznaš.Z premišljeno in učinkovito reklamno akcijo bi majstori najbrž hitro povečali promet. Če bi videla kako to zgleda od blizu Saša . To prinaša samo bedo in ugaša ogenj v očeh. Raje živim od vode in kruha kot, da bi otrokom prodajala strup.

  In ja , podajanje različnih mnenj na nivoju se mi zdi dragoceno in potrebno.

  Odgovori
 12. Ales
  Ales says:

  Pravzaprav sem spremljal in nisem imel kaj dodati. In videl sem, da je debata na visokem nivoju. Skoraj cel čas sem bil odsoten. Smo bili skavti v Železnikih.

  Odgovori
 13. dragica
  dragica says:

  Ne odobravam širjenja igralnic in nekritično podeljevanje koncesij, rečem lahko samo :Bravo Gorenjci, imate odprte oči in ušesa , pa tudi razmišljate še malo naprej, igralnice v svoji vasi res ne rabite.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja